Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Narın faydaları ve demir eksikliği

Nefes darlığına Karayemiş

Nefes darlığına Keçiboynuzu

Okul hastalıkları için şifa reçeteleri

Osteoporozla mücadele çocuklukta başlamalı

Ostrojen meme kanseri yapmıyor

Ödemi hafife almayın

Papatya ile gelen sağlık

Pekmez, kansızlık için en iyi ilaç

Peynir suyu İLAÇ gibi

Polenler uykunuzu bölmesin

Posalı besinler kanseri önlüyor

Prostat kanseri ve domates

Prostat ve rahim kanserine lahana

Rahat bir uykunun yolları

Ruh haline göre seçilecek besinler

Sağlığımıza kuru destek

Sağlığımızın anahtarı Antioksidanlar

Sağlık için posa

Sağlık ve vitamin topu greyfurt


1 2 3 4 5 6 7 8 9

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Doğru beslen kanseri yen

Her geçen gün artan ve “en ölümcül hastalıklar” listesinin ilk sırasındaki yerini hiç kaybetmeyen kansere karşı mücadelenin ilk adımı soframızdan geçiyor. Çünkü; beslenme alışkanlıklarımızı, kanser önleyici besinlerin özelliklerini bilerek düzenlemek, bu ölümcül hastalığa karşı mücadelede büyük avantaj sağlıyor.

Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer de “Doğru beslenme alışkanlığı tıbben ömrünüzü uzatır” diyor. Prof. Dr. Tuncer, kanserden korunmak için hangi besinleri tercih etmemiz ve hangi besinlerden uzak durmamız gerektiği konusunda da önemli ip uçları veriyor. Bunları okuyucularımızla paylaşmak istiyoruz.


Kanser riskini artırıcı besinler hangileri?
Yaşlı koyun, sığır, keçi ve tavuk etleri. Domuz eti, domuz pastırması, hamburger, sade yağlı etten yapılan köfteler, sucuk, sosis, tereyağı, iç yağı, derin yağda kızartılmış besinler, tuzlanmış besinler, tütsülenmiş besinler, nitrik ve nitrat eklenmiş besinler, doğrudan ateşte pişirilen besinler... Bu besinler tüketiliyorsa C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle alınmasında fayda vardır.


Kanser riskini azaltıcı besinler var mı?
Bütün taze sebze ve meyveler, kepeği ve özü ayrılmamış tahıl ürünleri, kuru baklagiller genellikle kanser riskini azaltıcı besinler arasındadır. Hayvansal besinlerden karaciğer, yürek, böbrek, yumurta, öz yağlı süt, yoğurt, peynir ve çökelekler; ayrıca soğan, sarımsak, lahana, havuç, ıspanak, marul, asma yaprağı, pazı, karnabahar, pırasa, şalgam, turp, maydanoz, tere, nane, roka, biber, taze fasulye, bezelye, yenilebilen yabani otlar, domates, pancar ve bamya gibi sebzelerle, mercimek, nohut, fasulye, barbunya, bezelye, soya fasulyesi gibi tahıllar ve her türlü meyveler, kuru yemişler kansere karşı çok yararlı besin maddeleridir.


Beyaz un yerine kepekli ekmek
Besinlerin aşırı şekilde saflaştırılması, kanser koruyucusu posanın yok olmasına sebep olur. Mesela; buğdayın kepeği ve özü alınarak beyaz un haline getirildiğinde kanser koruyucu maddenin yüzde 90’ı kaybolur. Çok fazla baharat eklendiğinde ise tahrişlere sebep olur.


Hangi vitaminler?

A vitamini:
Genellikle yeşil ve sarı renkli sebze ve meyvelerde A vitaminin ön maddeleri bulunur. A vitamini yetersizliği solunum ve yemek borusu, idrar yolları mide, prostat, akciğer ve kalınbağırsak-rektum kanserlerinin oluşumunu artırır.

A vitamini içindeki karotenlerin en iyi kaynağı havuç, kayısı, yeşil sebzeler, domates, portakal ve greyfurttur. Karotenler vücutta oluşan ve dışardan alınan kanser yapıcı oksijenli öğeleri etkisizleştirerek kanserin oluşumunu önler.


B vitamini:
B vitamini yetersizliği kanser riskini artırır. Yeterli düzeyde alınması ise savunma sistemini üst seviyede tutar.


C vitamini:
Vitamin C, taze sebze ve meyvelerde bulunur. Kuşburnu, roka, diğer yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, yeşil sivri biber, turunçgiller, domates, çilek ve patates C vitamini yönünden zengindir. Solunum, yemek borusu, mide ve kalınbağırsak kanserlerinin önlenmesinde etkilidir.


E vitamini:
Başta bitkisel yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, özü alınmamış tahıllar, fındık gibi sert kabuklu meyveler kuru baklagiller olmak üzere çeşitli yiyeceklerde bulunur. Toksit maddelerin etkilerini azalttığından kanserden koruyucu maddeler içinde yer alır.


D vitamini:
Karaciğer, yumurta sarısı, süt ve süt ürünlerinde az miktarda bulunur. Son yıllarda yapılan çalışmalar D vitamini eksikliğinin kanser riskini artırdığını göstermiştir.


Her dem taze bir cilt için!
Dışardan gelen sıcak, soğuk, hava ve çevre kirliliği gibi sebeplerle cildimizde oluşan ölü tabakayı, zaman zaman değişik uygulamalarla temizleyip yeni ve canlı tabakanın ortaya çıkmasını kolaylaştırmak gerekir. Bu uygulama genellikle mevsim değişimi, hastalık, yüksek ateşten sonra cildimizin sararıp cansızlaştığı zamanlarda yapılır. Bunun için aşağıda tarifini vereceğimiz ve evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz formüllerden yararlanabilirsiniz.


Yulaflı maske

Malzeme:
2 Çorba kaşığı yulaf ezmesi, yarım çay bardağı süt.

Yapılışı:
Süt ısıtılır, içine yulaf ezmesi katılır. Hafif ateşte karıştırarak pişirilir, macun kıvamına gelince ateşten alınır. Bu karışım, parmak uçları ile hafif masaj yaparak, yavaş yavaş ovarak, hareketleri yuvarlayarak cilde sürülmeli.


Limonlu maske

Yapılışı:
Ceviz yağı yüze ve boyna sürülür. Hemen arkasından elimizi sıcak su ile ıslatıp ceviz yağı cilde yedirilir. Limon suyu da cilde sürüldükten sonra bir dakika beklenir ve işaret parmağı ya da orta parmakla küçük halkalar çizerek cilt ovuşturulur. Bütün yüz ve boyun bu şekilde ovulduktan sonra ılık su ile yıkanıp kurutulur. Bu işlem yüze parlaklık verir. (11.04.2005)

 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.