Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Kuzukulağı ve cildinize göre bakım

Lahananın bilinmeyen faydaları

Limonun faydaları

Makarna ile kilo verin

Maydanozun faydaları

Melissa çayı iç rahat uyu

Meme kanserini lif ve posayla önleyin

Meyve ne zaman yenir

Meyve ve sebze suyu

Mısırın faydaları ve renkli lens

Mısırın püskülü ve yaban çileği

Mide gazlarından bitkilerle kurtulun

Mide kanseri ve saçlarda dökülme

Mide şişkinliği ve bulantı

Mide ve bağırsak gazının ilacı Tarçın

Muşmula ve Selülitler

Mutfağımızdaki doktor Kekik

Mutluluk veren besinler

Nanenin faydaları

Nar, bol salata ve maskeli güzellik


1 2 3 4 5 6 7 8 9

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Hava değişimleri bronşiti tetikliyor

Kabaca, üst solunum yollarından bronşçuklara kadar uzanan hava yollarının üzerindeki zarın iltihaplanması olarak tanımlayabileceğimiz bronşit, genellikle kış aylarında ortaya çıkan hastalıklardan biridir. Ancak içinde bulunduğumuz sonbahar mevsiminde hava sıcaklığında sık sık değişiklikler meydana gelmesi bronşiti tetikler.

Bronşit hastalığının had (akut) ve müzmin (kronik) olmak üzere iki aşaması vardır. Akut bronşit, genelde grip, kızamık, boğmaca gibi hastalıklar sırasında görülür. Bu durumlarda hastada kuru ve ağrılı öksürük, balgam, hafif ateş ve halsizlik meydana gelir. Akut bronşit, iyi tedavi edilmemesi ve aylarca sürmesi halinde kronikleşir. Hastalık solunum yollarına ve bronşlara iyice yerleşir. Kronik bronşit dediğimiz bu aşamada genellikle ateş görülmez. Özellikle geceleri ve havanın kirli olduğu ortamlarda nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkar. İltihaplanmanın akciğer içindeki nefes borularına ve bronşlara yerleşmesi halinde “kistik bronşektazi” dediğimiz safha başlar. Bu safhada hasta bazen, dış etkilerden korunmak için sokağa dahi çıkamaz.

Bitkisel tedavi yolları

Bronşit, hangi aşamada olursa olsun mutlaka doktor tedavisi gerektiren bir rahatsızlıktır. Hastalığın tedavisinde alternatif tıptan da yararlanmak iyileşme sürecinin kısalmasını sağlayacaktır. Bunun için; balgam söktürücü ve mukozayı koruyucu özellikleriyle iltihaplı dokuları rahatlatabilen bitkiler başta olmak üzere; öksürükotu, keten tohumu, kestane yaprağı, kekik, hatmi, meyan kökü, ıhlamur, atkuyruğu, kediotu kökü, ısırganotu, sarı kantaron, ebegümeci, adaçayı, okaliptüs ve turp gibi bitkilerden yararlanabiliriz.


Doğal reçeteler

İşte bronşit tedavisinde uygulayabileceğiniz bitkisel karışımlar:

* İki adet siyah turp soyularak rendelenir ve suyu sıkılır, süzüldükten sonra bir kaba alınır. Günde üç defa; yarımşar çay bardağı turp suyunun içine bir tatlı kaşığı süzme bal ilave edilerek iyice karıştırılır ve yemeklerden önce içilir.

* Bir çay bardağı şalgam suyunun içine 2 tatlı kaşığı bal konur. 5 dakika hafif ateşte kaynatılır ve sabah-akşam sıcak sıcak içilir.

* 250 gram süzme bal; 5 tatlı kaşığı toz karanfil, 5 tatlı kaşığı dövülmüş anason tohumu, 5 tatlı kaşığı dövülmüş ısırgan tohumu, 5 tatlı kaşığı dövülmüş keten tohumu, 5 tatlı kaşığı dövülmüş şalgam tohumu konur. Macun haline gelinceye kadar karıştırılır. Her sabah aç karnına ve gece yatarken birer kaşık yenilir.

* Bir tutam gül hatmi kökü, bir çorba kaşığı anason, bir çorba kaşığı adaçayı, 50 gram meyan kökü, iki tutam çam yaprağı karıştırılır. Ufalanıncaya kadar bir havanda dövülüp bir kavanoza konur. Günde 3 defa (sabah, öğle, akşam) bu karışımdan 2 tatlı kaşığı bir su bardağı kaynak suyun içine konup 15-20 dakika süreyle demlenir. Sonra süzülerek ılık ılık içilir.

* Öksürükotu, leylak çiçeği, ıhlamur ve atkuyruğu eşit oranda karıştırılır. 1 tatlı kaşığı dolusu bitki, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3-4 kere 1 bardak sıcak çay, balla tatlandırılır ve yudumlanarak içilir.


Enfeksiyona kekik banyosu
Solunum yollarındaki enfeksiyonlara karşı, sıcak tuzlu suda 10-15 dakikalık el ve ayak banyoları yapılır. Göğse sıcak sirkeli su kompresleri, yarım saatte bir tazelenir. Balgamın dışarıya atılabilmesini sağlamak için, günde 2-3 bardak adaçayı, 1-2 hafta süreyle içilebilir. Enfeksiyonu kurutmak için, öncelikle sarmısak, kekik ve okaliptus kullanılabilir. Kekik ve okaliptusun içerdiği uçucu yağlardan, buğu tedavisi ve banyo katkısı olarak da yararlanılabilir. Bronşitte uygulanacak tedavi banyosunda, kekik ve okaliptus eşit oranda karıştırılır. 2 avuç dolusu bitki karışımı, 2 litre kaynar suya eklenir, 30 dakika demlendikten sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir. 37-38 derece sıcaklıktaki banyo suyunda 15-20 dakika kadar kalınır. Banyo sonunda üşütülmemeli, 1 saat kadar yatakta dinlenilmelidir. (31.10.2006)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.