Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Sağlıklı yaşamak için

Sarımsağın faydası saymakla bitmez

Sebzeleri karıştır kanserden korun

Sıkı giyinmek ve prostatın ilacı

Sınav stresi ve renk körlüğü

Sırt ağrısı için altın öğütler

Sindirim ve solunum sisteminin dostu

Soğanın faydaları

Soğuk algınlığına karşı 'bitki kalkanı'

Soğuk günlerin sıcak dostu SALEP

Soğuk günlerin sıcak ilacı Adaçayı

Soya gibisi yok

Soya ve sedef hastalığı

Stres için faydalı besinler

Şeftalinin faydaları ve yaz ishali

Şeker hastalığına KUDRET NARI

Şifa kaynağı Bakla

Şifa kaynağı Nar

Uykusuzluğa karşı harika formüller

Ülser ve gastritin ilacı Kudret Narı


1 2 3 4 5 6 7 8 9

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Güzelliğin yolu doğru beslenmek

Doğru ve bilinçli bir beslenmeyle güzelliğinize güzellik katabileceğinizi hiç düşündünüz mü? Bu da nerden çıktı demeyin ve uzmanlara kulak verin. Çünkü onlara göre; bütün yediklerimiz ve içtiklerimizle vücudumuzun dış görünüşü arasında çok sık bir bağ var. Sağlıklı beslenme, dışarıya da sağlıklı bir görüntü vermemizi sağlıyor. Hangi besin maddelerinin cildimiz, saçlarımız, dişlerimiz, gözlerimiz hatta tırnaklarımız için daha yaralı olduğunu bilerek uygulanacak bir beslenme programı ise hem bu organlarımızın sağlığına sağlık katacak, hem de güzel görünmemizi sağlayacak. Kısacası güzellik içten geliyor. Beslenme uzmanları hangi besinlerin en iyi güzellik faktörü olduğunu ise şöyle sıralıyorlar.


Düzgün bir cilt

Her gün bir miktar ayçiçeği çekirdeği veya kabak çekirdeği yiyin. Bu çekirdekler esas halinde element olan çinko içerirler. Vücutta çinko eksikliği ise derinin daha çabuk buruşmasına yol açar. Ayrıca sabah ve akşam kivi yiyin. Bu meyvenin içerdiği C vitamini dolaşımı harekete geçirir ve bunun sonucu olarak deri daha iyi beslenir. Yumuşak bir cilt için A vitamini de önemlidir. Bu vitamin balıkyağında, havuç, enginar, karnabahar, yeşil biber, domates, bezelye gibi sebzelerde ve kayısı, muz, şeftali, hurma, incir, kiraz, hurma gibi meyvelerde bol miktarda bulunmaktadır. Üç ayda bir, iki haftalık balıkyağı kürü uygulayarak veya A vitamini yönünden zengin besinleri bolca tüketerek düzgün, sağlıklı ve canlı bir cilde sahip olabilirsiniz.


Canlı ve gür saçlar

Haftada dört yumurta yiyin. Yumurtada saça parlaklık kazandıran bol miktarda kükürt vardır. Bol protein içeren besinler (et, balık, kümes hayvanları, peynir) salatayla birlikte yendiğinde saç gür olur. Çünkü saçın yüzde 97’si protein maddesi olan “keratin”den oluşuyor.


Parlak gözler

Haftada üç kere az bir miktarda bitkisel yağla pişirdiğiniz havuç yiyin. Havuçtaki A ve E vitaminleri görmeyi kuvvetlendirir, gözlere parlaklık kazandırırlar. Kepek ve çavdar ekmekleri, içerdikleri “selen” elementi sayesinde, gözleri, hastalık yapan mikroplarından korur.


Kuvvetli tırnaklar

Her gün yoğurt yiyin. Yoğurtta tırnakların oluşumu için önemli olan proteinler vardır. Toz jelatin de bu etkiyi fazlalaştırır. Eğer tırnaklarınız kolayca kırılıyorsa, her gün bir avuç ceviz veya yerfıstığı yiyin. Her ikisi de tırnakları sertleştiren “biotin” içermektedir.


Sağlıklı dişler

Günde en az 150 gram yağsız beyaz peynir yiyin. Peynirdeki “kalsiyum dişetini kuvvetlendirir, sağlamlaştırır. Ayrıca balık ve kümes hayvanlarının eti de dişlerin sağlam olması açısından önemlidir. Bunlarda dişleri setleştiren “fosfor” bulunmaktadır.

Sayfamızda sık sık, Anadolu’nun her köşesinin ayrı bir şifa hazinesi olduğunu, ancak, çoğu sadece yetiştiği yöre halkı tarafından tanınan yüzlerce bitki ve meyvenin kıymetini bilemediğimizi yazıyoruz. Bugün de sizlere; Karadeniz Ege, Trakya ve Akdeniz bölgelerinin ormanlık ve dağlık kesimlerinde yetişen harika bir bitkiden, yani “tavşan kirazı”ndan söz etmek istiyoruz.

Halk arasında “tavşan memesi”, “Yalova mercanı”, “zirmek” ve “fare dikeni” gibi isimlerle de bilinen “tavşan kirazı”, damar sertliğinden mafsal romatizmasına, böbrek rahatsızlıklarından sarılığa kadar bir çok hastalığın tedavisinde kullanılabiliyor. Ayrıca kilo verdirici ve idrar söktürücü özelliği de bulunuyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Ordu Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, bakın bu harika bitki için neler söylüyor:

“Tavşan kirazının meyvesi de, yaprakları da ve kökleri de çeşitli rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Meyveleri, dolaşım sistemindeki kılcal damar tıkanmalarının ve damar sertliğinin tedavisinde etkilidir. Beyin, el ve bacaklara kanın yeterli miktarda iletilmesini sağlar. Bilek ve mafsal iltihabı, romatizma ve varisten kaynaklanan ağrıları teskin ve tedavi eder. Böbrek ve mesane sağlığını korur, bu organlarda meydana gelebilecek rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olur. Kilo verdirici ve idrar söktürücü özellikleri de vardır.
Tavşan kirazı’nın kökleri iyice temizlendikten sonra kaynatılarak içildiğinde, böbrek ve mesanedeki taş ve kumların dökülmesini sağlar, ateş düşürür ve damarların elastikiyetini artırır. Hemoroit tedavisinde yararlıdır. Hemoroidlerin tedavisi için aynı zamanda haricen de uygulanabilir.’’

Prof. Dr. Karadeniz, “tavşan kirazı”nın köklerinin sonbaharda sökülüp, daha sonra kullanılmak üzere kurutulması gerektiğini söyledi. İlkbaharda çıkan genç sürgünler de toplanıp kaynatılarak değerlendirilebilir. Ayrıca meyveleri kurutularak bir yıl boyunca kullanılabilir. (20.06.2005)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.