Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Ahududu kanserden koruyor

Akdeniz diyeti, yumurta ve sivilceli ciltler

Alerji mevsimi başlıyor

Anne sütü en değerli besin

Antioksidanlar ve göz alerjisi

Asmadaki sağlìk, üzüm

Aşure, vitamin ve protein deposu

Bakliyatın faydaları ve tedavi hattı

Bal ve tarçın ile gelen sağlık

Baş ağrıları

Baş ağrısı ve egzama

Başınız mı dönüyor? ANASON ÇAYI için

Beslenme şekli ve yaşlanmak

Beşikten mezara süt

Beyaz çay, ayva ve pekmez

Beyin sağlığı ve cildiniz için

Bir kilo ceviz, dört kilo bifteğe bedel

Bitkilerin ilaçlarla etkileşimine dikkat edin

Bronşit ilacı ve güzellik reçeteleri

Bronşit, ceviz ve zeytinyağı


1 2 3 4 5 6 7 8 9

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Beyin sağlığı ve cildiniz için

Gün geçtikçe besinlerin vücuttaki etkileri ve yararları daha doğru ve daha bilimsel bir şekilde ortaya konuyor. Hangi besinin hangi organlar için daha fonksiyonel olduğu, organın sağlığına ve çalışmasına hangi besinlerin daha fazla katkı sağladığı daha iyi anlaşılıyor. Ayrıca yapılan son araştırmalar, zekâ gelişiminin genetikten çok büyük oranda doğru beslenmeye bağlı olduğunu ortaya koyuyor.

Düzenli ve doğru beslenmenin fiziksel gelişim üzerindeki olumlu etkileri tartışma götürmezken, beyin sağlığı ve beynin gelişimi üzerinde de büyük etkileri olduğu beslenme uzmanları tarafından kabul ediliyor. Biz de, yeni ders yılının kısa süre önce başlaması dolayısıyla, öğrencilerin doğru beslenmesine katkıda bulunabilmek için köşemizi bu hafta beyin fonksiyonlarını geliştiren besinlere ayırmak istedik.


İşte bazı ipuçları:

- Sabahları geç kahvaltı ediyor ya da kahvaltıyı ihmal ediyorsanız, o zaman mevsimlik bir meyve veya meyve suyu içmeyi alışkanlık hale getirin. Çünkü beyin sadece glikoz ve oksijenle çalışır. Meyvelerde bulunan meyve şekeri de kolayca glikoza dönüşür

- Ayrıca ekmek, pirinç, makarna ve mercimek de glikoz yönüden zengindir. Ancak en yararlısı ekmek ve makarnada olanıdır.

- Sabah bir tatlı kaşığı bal veya bir avuç siyah üzüm zihin aktivitenizi canlandıracaktır.

- İyi bir hafızaya sahip olmak istiyorsanız B9 vitaminini sakın unutmayın. Kümes hayvanlarında, dana ciğerinde, buğdayda, yumurta sarısında, ıspanakta ve fındıkta bol miktarda bulunan B9, kandaki oksijen miktarını da düzenliyor. Ayrıca buğday ve somon balığında bulunan B6 vitamini ile balık, yumurta ve bütün etlerde bulunan B12 hafızayı güçlendiriyor.

- Ceviz, fındık, fıstık, zihnin uzun süre iyi çalışmasına yardımcı oluyor ve yorgunluğu gideriyor.

- Havuç hatırlama yeteneğimizi arttıyor. Ancak havuç salatasını yerken mutlaka üzerine biraz sıvı yağ dökün. Etkisi daha çabuk olacaktır.

- Buğday, zeytin, fındık, koza yağları, rezene, yumurta, ton balığı, balık ve dana ciğerinde bulunan E vitamini ve selenyum minerali beyin yorgunluğuna karşı çok etkilidir.


Yorgunluğun düşmanı demir

Yapılan araştırmalar çocukların okuldaki başarısızlığının demir eksikliğiyle orantılı olduğunu ortaya çıkardı. Kuzu, dana ve kümes hayvanı ciğerinde bulunan demir ile beyin yorgunluğu kısa sürede giderilebiliyor.

Beyin için vazgeçilmez vitaminlerden biri de C vitaminidir. Biber, maydanoz, lahana, kivi, çilek, portakal gibi meyve ve sebzelerde C vitamini bol bol bulunmaktadır.

Çilek stresin etkisini azaltır. Mutluluk hormonunun salgılanmasını sağlar.

Limon algılama yeteneğini artırır.

Lahana, troid bezlerinin aktivitesini azaltır ve bu da sinirlenmeye iyi gelir.

Soğan aşırı yıpranmaya, fiziki yorgunluğa karşı kanı sulandırır. Böylece beyin oksijeni daha kolay alır.

Fesleğen, limon, balık ve karabiberin zihin açma özelliği vardır.


Cildiniz için faydalı formüller

Yağlı ciltlere kil maskesi
Eğer cildiniz aşırı yağdan parıl parıl parlıyorsa veya yüzünüzde sürekli siyah noktalar oluşuyorsa, cildinizin yağ dengesi bozulmuş demektir. Cildinizi derinlemesine temizlemek için, haftada bir killi maske uygulamak faydalı olacaktır.


Gözaltı kırışıklıklarına ebegümeci
Ebegümeciyi kaynatarak elde ettiğiniz suyu buzdolabında soğutun. Ardından bir miktar pamuk alarak bu suya batırın ve gözaltlarınızda 10 dakika bekletmek suretiyle kompres yapın. Bu şekilde, şişmeleri indireceğiniz gibi, kırışıklıkları da azaltabilirsiniz.


Bakımlı ellere bal ve limon
Ellerimiz günlük işlerden yıpranır. Haftada bir uygulayacağınız bal ve limon karışımı maske, ellerinize rahatlatıcı ve alerjileri önleyici etki yapar. Ayrıca kurumalarını da önler.


Solgun ciltlere pazı kökü
Solgun görünümlü ciltlere pazı oldukça iyi geliyor. Pazı kökünde bulunan protein ve vitaminler, ciltde canlılık sağlıyor, kırışıklıkların düzelmesine de yardımcı oluyor.
(30 Eylül 2007)

 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.