Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Yemek yeme savaşları

Yenidoğan sarılığı

Yenidoğan tarama testleri

Yenidoğanlara ait pratik bilgiler

Yenidoğanların normal döküntüleri

Yenidoğanlarla ilgili pratik notlar

Zehirlenmeler

Zeka geriliği önlenebilir mi?

Zeka testi yapalım mı?


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Uykusuz geceler

Bebekler ihtiyaçları olduğu kadar uyurlar. Özellikle ilk aylarda uyku saatleri size uygun olmayabilir. Uyku düzeni oluşana dek sizleri biraz üzecek, biraz da uykusuz bırakacaklardır. Bu dönemde onlara karşı daha anlayışlı olmanız gerekir. Gündüz çok güzel uyuyup tam sizin uyumak istediğiniz zamanda kalkıp oyun oynamak isteyebilirler. Uyku düzeninin oluşması belli bir zaman alacaktır.

Bebeğinizin rahat rahat uyuması için odasına ve yatağına özen göstermeniz gerekir. Temizliğine, rahatlığına ve ışık düzenine dikkat etmelisiniz. En az bir yaşına gelene dek yastıkta uyutmamanız tavsiye edilmektedir. Bebeğin yatış konumu hakkında ortak görüş en iyisi yan yatış pozisyonudur. Ancak nasıl yatırırsanız yatırın sık sık kontrol etmenizde fayda vardır. Bebeği aşırı sarmalamayın. Odasını ılık tutun, 20-22 derece en iyisidir.

Bazı bebekler vardır; doğumdan hemen sonra hayatlarının başlayacağı eve geldiklerinde ya tüm ev halkına hükmeder, istediğini yaptırır, ya da söz dinleyen bir bebek olur. Bazı bebekler vardır ki annelerini geceler boyunca uyutmaz, gündüzleri uyur, geceleri oyun oynamak ister.

Bebeğiniz doğduğu andan itibaren onun için her şeyin en iyisini istiyorsunuz. Belki de bu yüzden ilk günlerde geçirdiğiniz uykusuz geceler sizin için hiç önemli değil. Ama bu tempoya ne kadar dayanılabilir…

Haftalar hatta aylar boyu gecenin bir yarısında tatlı uykunuzdan uyanmak hiç hoş olmasa gerek Geceleri arada bir eşinizden yardım isteyecek oluyorsunuz ama o yorganı başına çekip daha derin bir uykuya dalıyor. Bir gün olsun yataktan dinlenmiş ve kendinizi iyi hissederek kalkmanın nasıl bir his olduğunu unutmuş olabilirsiniz…

Siz bebeğinize düzenli bir uyku alışkanlığı kazandırmak istiyorsanız en başta karar vermelisiniz. Sabırlı olacak, bu yaptıklarınızın sonucunda bebeğinize uyku alışkanlığı kazandıracağınızı aklınıza getireceksiniz. Bebekler onlara izin verildiği takdirde 3-4 ay arasında kendiliğinden uyuma alışkanlığı kazanıyor.

Yapılması gereken gündüz daha aydınlık, gürültülü, bol uyaranlı bir ortam sağlarken, geceleri olabildiğince sessiz, loş, uyaranlardan arındırılmış bir ortam sunmak. Geceyi gece gibi, gündüzü gündüz gibi biraz da belirginleştirerek ortamı hazırlarsanız, bebeğiniz de birçokları gibi uyum sağlayacaktır. Yine de başarılı olamazsanız o zaman biz çocuk hekimleri olarak imdadınıza bazı medikal ve paramedikal önerilerle yetişebiliriz. (19 Mayıs 2005)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.