Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Yemek yeme savaşları

Yenidoğan sarılığı

Yenidoğan tarama testleri

Yenidoğanlara ait pratik bilgiler

Yenidoğanların normal döküntüleri

Yenidoğanlarla ilgili pratik notlar

Zehirlenmeler

Zeka geriliği önlenebilir mi?

Zeka testi yapalım mı?


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Uçak yolculuğu hakkında

Zorunlu durumlarda bebekler doğar doğmaz bile uçabilirler. Ancak uçuş konforu ve risklerin en aza indirilebilmesi için sağlıklı bir bebeğin ilk ayını doldurduktan sonra uçması önerilir. Özellikle kalkış ve iniş sırasında kabin içi basıncında olan değişikliklerden dolayı, bebekler kulaklarında hissettikleri dolgunluk hissi ve ağrı nedeniyle şiddetli bir şekilde ağlayabilirler. Bunu engellemek için yolculuk öncesinde (ortalama 1 saat) genellikle soğuk algınlığı için kullanılan bir şurubun veya uygun bir alerji ilacının verilmesi uygun olur. Bu sayede orta kulağın havalanmasını sağlayan östaki borusunun daha kolay açılması sağlanarak dolgunluk hissinin gelişmesi önlenebilir.

Kulağı rahatlatacak başka bir tedbir de yutkunmayı sağlamaktır. Bebekler emerek yutkundukları için kalkış ve iniş sonrasında emzirilmeleri kulak ağrısı duymalarını engelleyebilir. Daha büyük çocuklara sevdikleri yiyecek ve içeceklerin verilmesi ya da sakız çiğnetilmesi de aynı faydalı etkiyi ortaya çıkarır.

Çocuklar genellikle kapalı ve hareket alanlarının kısıtlı olduğu ortamlarda kısa sürede huysuzlanmaya başlarlar. Bu nedenle uçağın en önünde oturmak ve kabine en son girerek en erken çıkmak kabinde kalış süresini en aza indirir. Özellikle havaalanında yolcuların uçağa kabulü başlar başlamaz büyük çoğunluğun çıkış kapısına hücum ederek ayakta bekledikleri görülür. Çocuklar bu durumdan hiç hoşlanmazlar.

Bu nedenle sakince beklemek ve çocuğun oyun oynamasına izin vermek, kapıdan geçen en son yolculardan olmak gerekir. Kabine sadece uçuş sırasında gerekecek çantaların alınması ve diğer tüm çantaların bagaja verilmesi havaalanı ve kabindeki hareket yeteneğinizi artırır.

Bazı uçak modellerinde iki erişkin koltuğu arasında küçük çocuklar için özel koltuklar bulunur. 2 yaşını geçmiş olan çocukların bu koltuklarda oturması önerilir. 2 yaşın altındaki bebekleri kısa mesafeli uçuşlarda kucağımızda taşıyabiliriz ancak mutlaka kabin ekibinden bebekler için özel kemerler istenmelidir. Uzun süreli uçuşlarda ise önünde duvar olan koltuklar seçilmelidir. Birçok uçak modelinde bu duvarlara monte edilen bebek beşikleri bulunur. Bu koltuklar bilet alırken görevlilerden talep edilebilir.

2 yaş üstü çocuklarla seyahat ederken bu koltukların seçilmesi büyük rahatlık sağlar. Bazı uçaklarda acil çıkış kapılarının hizasındaki koltuk aralıkları çok geniştir ki bu koltuklar da genişlik ve rahat hareket edebilme açısından talep edilebilir. (10 Ağustos 2006)

Aktif enfeksiyonu olan çocuklar hem kendileri için hem de diğer yolculara da enfeksiyonu bulaştırabilecekleri için çok zorunlu olmadıkça iyileşene kadar uçmamalıdır. Eğer kulak enfeksiyonu varsa kabin içi basınç değişiklikleri çok şiddetli kulak ağrılarına yol açabilir. Sinüzitli çocuklarda da aynı şekilde şiddetli baş ağrıları oluşabilir.

İshali olan çocuklar uzun süren uçak yolculuklarında aşırı sıvı kaybedebilir, bu nedenle ishal düzelene kadar uçmaları önerilmez. Kronik kalp ve akciğer hastalığı olan çocukların da uçuş öncesi doktor kontrolünden geçmeleri gereklidir.


Pratik bilgiler

1- Ev ortamında giyilen kıyafetlerin giyilmesi çocukların huysuzlanmalarını önler, kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlar.

2- Eğer yaramaz bir çocuğunuz varsa havaalanındaki kalabalıkta kaybolmasını önlemek için kolay fark edilen canlı renklerde giysiler giydirmenizi öneririz.

3- Uzun yolculuklarda yanınızda en sevdikleri birkaç oyuncak, boyama kitapları ve kalemleri, masal kitapları bulundurmanızda şaşırtıcı faydalar görebilirsiniz.

4- Uçakta verilen yiyecek ve içecekleri yok sayarak çocukların en sevdikleri içecek ve yiyeceklerden ihtiyacı kadar almanızda fayda vardır.

5- Biberonla beslenen bebekler için kısa süreli uçuşlarda en az 2, uzun süreli uçuşlarda da 3 temiz biberon bulundurmalısınız. Uçakta biberon sterilizatörü bulmak genellikle mümkün olmaz.

6- Yeterince alt bezi ve ıslak mendil bulundurmanız şarttır. Eğer kabin memurlarından yardım istenirse uçağın tuvaletleri bez değişimi için uygun hale getirilebilir. Koku ve hijyen açısından kabinde alt değiştirmek önerilmez.

7- Uzun süreli uçuşlarda yolculuktan 1 saat öncesinde ve her 6 saatte bir olmak üzere bir soğuk algınlığı veya alerji şurubunun kullanılması çocukların rahatlamalarını ve sakinleşmelerini sağlar.

8- Uçuş saatinin çocuğun günlük uyku saatlerine denk gelmesi yolculuğun daha kolay geçmesini sağlar. Ancak uyku öncesi huzursuzlanmaları en aza indirmek ve uyku sırasında kulaklarda basınç hissetmemeleri için yaşlarına uygun dozlarda soğuk algınlığı için kullanılan şuruplardan vermek çok işe yarar.

9- Eğer mümkün olursa büyük uçaklarda uçmak daha konforludur. Çünkü kabin içi basınç değişikliklerini daha az hissederler ve daha az huzursuzlanırlar.

10- Havaalanında bagaj teslimi sırasında herkes aceleyle eşyasını alıp bir an önce çıkmak ister. Bu telaşlı ortamda görevli yük taşıyıcılardan yardım istenmelidir.

11- Uçuş sonrasında da her zaman olduğu gibi bol sıvı tüketilmesi çocukların daha kolay adapte olmalarını sağlar. Özellikle varılan yerde aşırı sıcak hava varsa sıvı tüketimi çok daha fazla önem kazanır. Giysiler de gidilen yerdeki hava durumuna uygun olarak en kısa sürede değiştirilmelidir. (17 Ağustos 2006)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.