Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Yemek yeme savaşları

Yenidoğan sarılığı

Yenidoğan tarama testleri

Yenidoğanlara ait pratik bilgiler

Yenidoğanların normal döküntüleri

Yenidoğanlarla ilgili pratik notlar

Zehirlenmeler

Zeka geriliği önlenebilir mi?

Zeka testi yapalım mı?


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Sütünüz yetiyor mu?

Bunu anlamanın en doğru yöntemi, bebeğin kilo alışının takip edilmesidir. Tüm bebekler doğduktan sonraki ilk 2-3 gün doğum kilosunun %10’unu aşmayacak bir miktarda zayıflayabilirler. Bu vücutlarındaki hafif ödemin (şişmenin) çözülmesi sonucunda oluşan bir kayıptır. Genellikle bebekler ilk bir haftanın sonunda doğum kilolarına geri dönmüş olurlar. Kilo artışı bundan sonra başlar.

Yeni doğmuş bir bebek zamanın büyük bir bölümünü uyuyarak geçirir. Karnı acıkınca uyanır, beslenir, altını kirletir, tekrar uyur. Doğumdan sonraki ilk günlerde 8 ila 15 kez beslenebilir. Beslenme aralıkları 2-3 saati aşmamalıdır. Yeterli beslenen bir bebek ilk 15-20 gün içerisinde gaz pek oluşmadığı için gaz sancısı nedeniyle ağlamaz. Ağlama ilk günlerde sıklıkla doymamanın göstergesidir.

Bebekler gastro-kolik refleks denilen bir olay sonucunda her beslenme esnasında veya kısa bir süre sonrasında bezini kirletebilir. Her beslenmenin arkasından kakalı bez almak ishal olduğunu göstermez. Yeni doğan bebek kakası ilk günlerde koyu ve renk olarak siyaha yakındır. Bu koyu renkli yapışkan kaka ilk 4-5 gün içerisinde bitmelidir.

Daha sonraları anne sütü kakası dediğimiz sarıdan turuncuya değişen renklerde ve cıvık oluşur. Aralarda sadece çiş ile ıslatılmış bezler de olabilir. Bebeğin az sayıda bez kirletmesi ve kirlenen bezlerin az miktarda çiş veya kaka içermesi anne sütünün yetersiz olduğunun bir göstergesidir.

Yeni doğan döneminde günde 7-8 bez değiştirmek normal kabul edilir. Sayı bundan daha fazla olabilirse de daha az olması pek beklenmez. Burada bilinmesi gereken başka bir konu da seyrek kaka yapmak da her zaman bir sorun olmadığıdır. Bazı yeterli beslenen bebekler de az sayıda kakalı bez kirletebilirler. Çişli bezler de sayılmalıdır. Hazır bezlerde bunu anlamak zor olabilir. Bebeğin altındaki bezi kullanılmamış bir bezle ağırlık yönünden kıyaslanması yararlıdır. (09 Eylül 2004)

Anne sütü ile beslenen bir bebeğin ayrıca su ihtiyacı yoktur. Anne sütünün büyük bir bölümünün su olduğu bilinmelidir. Çişli bezlerin olması suyun da yeterli olduğunu gösterir. Bebeğin emme esnasında sütü yutma sesi duyulabilir. Sessiz bir odada emzirirken bebeğin sütü emerken yuttuğunu dinleyebilirsiniz. Emzirdikten sonra anne göğüslerinin gerginliğinin azalması, yumuşaması gerekir.

Süt ile dolan göğüsler gergin ve ağrılı olur. Bebek emerek bunları boşaltmalıdır. Bebeğin genel olarak derisi dolgun ve gergin olmalıdır. Yeterli beslenen bebeğin karın derisi elle tutulup bırakıldığında süratle eski haline döner. Yeterli beslenemediğinde deri gerginliği azalır. Deri hamur kıvamına gelir. Tutup bırakıldığında eski haline yavaş döner. Ayrıca kalınlığı dolgun olmalıdır. Küçük ve zayıf doğmuş bebeklerde deri incedir.


Anneler dikkat


Anneler için dikkat edilmesi gereken durumlar şunlardır:

1-Bebeğin emzirme işleminin toplamda 8-10 dakikadan az sürmesi. Bebeğin kısa sürede emmeyi bırakması.

2-Emzirdikten sonra göğüslerin boşaldığı hissinin alınmaması.

3-Bebeğin genel olarak uyuklaması ve gevşek durması.

4-Günde 6’dan daha az çiş veya kakalı bez kirletmesi.

5-Günde en az bir kakalı bez olmaması veya doğumdan 5 gün geçmesine rağmen anne sütü kakası görülmemesi.

6-Derisinin elastikiyetinin az olması.

7-Emzirirken yutma seslerinin pek duyulmaması.

Bu belirtilerin görülmesi anne sütünün yetersiz olduğunun işareti olmayabilir. Fakat dikkat edilmesi ve doktor tarafından değerlendirilmesi uygun olan durumlardır. (16 Eylül 2004)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.