Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Yemek yeme savaşları

Yenidoğan sarılığı

Yenidoğan tarama testleri

Yenidoğanlara ait pratik bilgiler

Yenidoğanların normal döküntüleri

Yenidoğanlarla ilgili pratik notlar

Zehirlenmeler

Zeka geriliği önlenebilir mi?

Zeka testi yapalım mı?


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Orta kulakta iltihap ve sıvı birikimi

Orta kulakta sıvı toplanması, çocuklarda sık rastlanan bir durumdur ve genellikle östaki borusunun yetersiz çalışmasına ve orta kulak iltihaplarına bağlıdır. Altı ay ile 6 yaş arasındaki çocukların çoğu, bir veya birkaç kere orta kulak iltihabı geçirir. Daha büyük çocuklarda orta kulak iltihabı geçirme ihtimali biraz daha düşüktür. Eğer orta kulak iltihabı tam olarak tedavi edilmezse, kalıcı işitme kaybı gelişebilir.

Orta kulak, kulak zarının hemen arkasında bulunan havayla dolu bir boşluktur. Kulak zarı titreştiğinde, orta kulaktaki küçük kemikçikler de titreşirler ve sesin iç kulağa, buradan da sinirler yoluyla beyine iletilmesi sağlanır. Burnun gerisindeki geniz bölgesi ile orta kulak arasında bulunan ve östaki borusu adı verilen küçük bir kanal, dış ortam ile orta kulağın basıncının aynı olmasını sağlar. Esneme veya yutkunma sırasında bazen kulağınızdan gelen sesler, östaki borusunun o anda orta kulağa hava taşımasına bağlıdır.

Uçak yolculuklarında kulakta duyulan basınç hissi de, östaki borusunun basınç ayarlama işlevinin yetersizliğiyle ilgilidir. Çiğneme, esneme hareketleriyle bu durum geriletilebilir.

Bakteri ve virüs cinsi mikroplar, östaki borusu yoluyla orta kulağa ulaşabilirler. Bunun sonucunda orta kulakta iltihap sıvısı toplanabilir. Orta kulak iltihabı iyi tedavi edilmediğinde veya tekrarlayan iltihaplanmalar olduğunda orta kulaktaki sıvı birikimi sürekli hale gelebilir...

Çocuklarda östaki borusu erişkinlerde olduğundan daha kısa ve fonksiyonel olarak daha yavaş ve daha yetersizdir. Östaki borularının yetersiz fonksiyonu, kanal ağızlarına yakın olan geniz eti büyümelerinde daha da bozulur. Alerji ve sinüzitler de östaki borusu fonksiyonunun bozulmasına sebep olurlar. Bu faktörler, östaki borularının orta kulağa yeterince hava getirememesine sebep olur.

Bu durumun sürekli olması halinde orta kulaktaki hava, hücreler tarafından kullanılır ve havanın yerini bir tür sıvı alır. Orta kulak sıvısı tek başına kulağa zarar vermez; ancak sıvı varlığında işitmede azalma olur ve orta kulakta mikropların üremesi, dolayısıyla da yeni orta kulak iltihaplarının gelişmesi kolaylaşır.

Orta kulak iltihaplarının çoğu, çocuğun son 10 gün içinde geçirdiği bir soğuk algınlığını takiben gelişir. Çok küçük çocuklar nerelerinin ağrıdığını, dolayısıyla kulak ağrısını da tam ifade edemeyebilirler. Çocuğunuzda aşağıdaki belirtilerden biri veya birkaçı varsa orta kulak iltihabından şüphelenmeniz gerekir: Kulak ağrısı, sürekli kulaklarını çekiştirmesi ve kaşıması, huzursuzluk, iştah azalması ve uyku düzeninde değişiklik, kulak akıntısı, işitme güçlüğü, ateş, kusma, ciddi ağlama nöbetleri.

Çocuğunuzda orta kulak iltihabından şüpheleniyorsanız doktorunuza başvurmalısınız. Eğer çocuğunuzun kulağında iltihaplanma tespit edilirse uygun tedaviye hemen başlanacaktır. Eğer iltihaplanma görülmüyor fakat orta kulakta sıvı ve işitme kaybı varsa, bu durumda doktorunuz sıvının ve işitme kaybının sebeplerini araştırmaya başlayacaktır. Bu konuda bilgilerimi paylaşmaya devam edeceğim... (22 Mart 2008)

 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.