Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Yemek yeme savaşları

Yenidoğan sarılığı

Yenidoğan tarama testleri

Yenidoğanlara ait pratik bilgiler

Yenidoğanların normal döküntüleri

Yenidoğanlarla ilgili pratik notlar

Zehirlenmeler

Zeka geriliği önlenebilir mi?

Zeka testi yapalım mı?


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Duygusal zeka nedir, ne kazandırır

Hayatımızın her alanında etkili ve önemli olan duygularımızı akıllıca kullanabilmenin yolu “Duygusal Zeka” olarak adlandırılmaktadır. Duygularımızı akıllıca kullanmak bizi hayatta başarı, mutluluk ve iyi ilişkilere götürür. Bunun için kişinin kendisinin ve başkalarının duygularını anlayarak onları etkili bir şekilde kullanabilmeyi öğrenmesi önemlidir.

Duygusal zekası yüksek çocuklar yetiştirmek, çocuklara ne öğütlediğinize ya da ne öğrettiğinize bağlı değildir, onlarla nasıl ilişki içinde olduğunuzla ilgilidir. Yetişkinlerin çocuklar ile olan ilişkileri ve hayatın ilk yıllarında onlara kazandırdıkları tecrübeler çocukların duygusal ve beyin gelişimlerinin yanı sıra onların gelecekteki tutum ve davranışları üzerinde de etkilidir.

Yapılan araştırmalar, çocuk dünyaya geldiğinde beyninde henüz birbirleriyle bağlantısı olmayan milyarlarca sinir hücrelerinin bulunduğunu göstermektedir. Sinir hücrelerinin birbirleriyle bağlantılarının oluşması, çocuğun içinde yaşadığı ortamdaki zihinsel, fiziksel ve duygusal uyarılar ve tepkilerle gerçekleşir. Beyin ilk üç sene içinde bir yetişkin beyninin 2/3’si kadar gelişir. Bu çok önemli zaman içerisinde yaşanan kötü olayların ve stresin beyin gelişimi üzerinde olumsuz etkisi vardır.

Fiziksel ve duygusal ihtiyaçların karşılanması, çocuğun beyninin sağlıklı gelişmesini sağlar. Duygusal açıdan sağlıklı gelişen çocuklar gerek ergenlikte gerekse yetişkinlikte stresle daha kolay baş edebilir.

Duygusal zeka ögelerinin ilk öğrenildiği yer aile ortamıdır. Çocukların kendilerini anlamaları ve tanımaları çevrelerinden gelen tepkilerle beslenir ve gelişir. Anne ve babanın çocuklarıyla arasında kurulan sıcak, güvene dayalı yakın ilişki ile çocuk, kendisini nasıl göreceğini, başkalarının kendi hislerine nasıl tepki vereceğini, hisleri hakkında nasıl düşünmesi gerektiğini ve başkalarının duygularını nasıl okuyup ifade edeceğini öğrenir. (25 Ağustos 2005)


Empati ile dinlemek
Bebekliklerinden itibaren ihmal edilmiş, önemsenmemiş çocuklar kendilerini ve duygularını tanıma becerisinden yoksun, duygularını kontrol etmekte başarısız, sinirli ve öfkeli ergenler ve yetişkinler olurlar.
Empati ile dinlenen, duygularına değer verilen, hisleri olduğu gibi kabul edilen çocuklar sadece bugün değil gelecekte de kendi hislerine güvenmeyi, duygularını kontrol edebilmeyi, insanlara empati ile yaklaşmayı ve günlük sorunlara çözüm bulmayı öğrenirler.


Bebekliklerinden başlayarak duygusal açıdan sağlıklı yetişen çocuklar ne kazanırlar?

1-Kendilerini daha iyi hissederler.

2-Şiddete eğilimleri olmaz ve empati duyguları gelişir.

3-Daha az davranış problemleri gösterirler.

4-Arkadaş etkisinde kalmazlar.

5-Çatışma anlaşmazlık gibi durumlara daha kolay çözüm yolu bulurlar.

6-Sigara, içki, uyuşturucu gibi kendilerine zararlı şeylere eğilimleri olmaz.

7-Çok sayıda arkadaşları vardır.

8-Duygularını kontrol edebilir ve dürtüler karşısında iradelerine hakim olabilirler.

9-Dersleriyle ilgilidirler ve başarılıdırlar.

10-Duygusal ve fiziksel açıdan sağlıklı, mutlu ve başarılı olurlar.

Çocuğun bugünkü yaşantısı onun gelecekteki hayatına yansıyan geçmişini oluşturacaktır. Daha küçük yaşlardan duygularını tanıyıp onları etkili bir şekilde kullanmayı öğrenen çocuk, toplumun sağlıklı, mutlu, başarılı kendine güvenen, insanları seven ve onları anlayan ve şiddete eğilimi olmayan bir üyesi olacaktır. (01 Eylül 2005)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.