Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Üzüm; tek başına eczane gibi

Variste beslenmeye dikkat

Vitamin deposu Kapari

Vitamin deposu otlar

Vitaminlerle kendinizi zehirlemeyin!

Vücudun yazlık bakımı ve sivilceler

Vücut ağrılarına tabii çözümler

Yaban marulu ve faydaları

Yaban mersini, tarçın ve bal

Yaramaz çocuklar ve sindirim problemi

Yaşlılar için tabii doping

Yaşlılıkta beyne böğürtlen dopingi

Yavşan otu şekeri düşürüyor

Yaz meyvelerinin kıymetini bilin

Yaz zatürresine dikkat

Yazın çocuğunuzu cilt kanserinden koruyun

Yeşil çay ve doğal maskeler

Yılan sokmasına dikkat

Yoğurt alerjiye dur diyor

Zayıflamak için iştah kesen yiyecekler


1 2 3 4 5 6 7 8 9

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Uykusuzluğa karşı harika formüller

1 litre suya 50 gram şerbetçi otu konulup kaynatılarak elde edilen çaydan günde 3 bardak içildiği zaman sinirleri yatıştırıyor ve uykusuzluğu gideriyor...

Halk arasında, “Ömerotu”, “Mayaotu” ve “Humulus” gibi isimlerle bilinen “Şerbetçi otu”, uykusuzluk çekenler için mükemmel bir ilaç...

Temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açan, rutubetli yerlerde ve korularda yetişen Şerbetçi otu, küçük dozlarda iyi bir “yatıştırıcı” ve “uyutucu” olarak kullanılıyor.

Marmara, Karadeniz ve Toros Dağları’nda kendiliğinden yetişen, Bilecik ve Bursa yöresinde özel olarak üretilen bu bitki, uyku verici özelliği nedeniyle Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’daki yerliler tarafından çok eski zamanlardan beri kullanılıyor.

Günde üç bardak
Gölgeli yerlerde veya fırınlarda kurutulan bitkinin çiçeklerinin 2 yıldan fazla bir süre saklanması gerekiyor. 1 litre suya 50 gram konularak kaynatılan karışımdan elde edilen çaydan günde 3 bardak kadar içildiği zaman sinirleri yatıştırıyor ve insanın rahat bir uyku çekmesini sağlıyor.

Şerbetçi otunu kurutulmuş halde yastıklarına koyan kişiler, uykularının düzene girdiğini iddia ediyorlar. İdrar söktürücü, terletici, ateş düşürücü ve acı olduğundan iştah açıcı olan bu bitkiden yüksek dozda alındığında ise bulantı ve kusma yapıyor.

Şerbetçi otunun diğer yaraları arasında, vücudu kuvvetlendirmek, sinirleri yatıştırmak, kanı temizlemek, mide ağrıları ile romatizma ve böbrek taşlarının neden olduğu şikayetleri gidermek yer alıyor. Şerbetçi otu ayrıca kadınlarda adet kanamalarının düzenli olmasını da sağlıyor.

Uyku ilacı gibi reçete
Almanların ünlü Şifalı Bitkiler Uzmanı Maria Treben, “İlahi Eczanedeki Sağlık” adlı kitabında uykusuzluğa karşı kullanılan harika bir formülden söz ediyor. Bu formül, aralarında şerbetçi otunun da bulunduğu değişik bitkilerle hazırlanan özel bir çay formülüdür....

Treben, anlattıklarını, 1976 yılına ait bir hatırası ile de kuvvetlendiriyor. İşte ünlü Bitki Uzmanı’nın anlattıkları:
“Bir toplantıdaki masa arkadaşım, o sırada Galisbach Kaplıcalarında tedavi görmekte olduğunu söyledi. Bu, onun en son umuduymuş. Çünkü, en güçlü uyku ilaçlarını aldığı halde uyuyamıyormuş. Başvurduğu doktorlar da kendisine yardım edemiyorlarmış. Geceleri, bitkin bir halde yatağa girdiğinde, sanki ayağının üstüne sigara bastırılmış gibi, sancılar başlıyormuş. Bu yüzden, hem bedenen hem de ruhen bitkin bir durumdaymış. Ona, uykusuzluğa karşı çok etkili bir ilaç bildiğimi ama, uzun süredir alınan uyku ilaçlarından sonra, hemen etkili olup olamayacağı konusunda tereddütte olduğumu söyledim.

Adam büyük bir ilgiyle benden reçeteyi aldı. Tanıştığımız günün tarihi 7.12.1976 idi. Bir hafta sonra onun arkadaşlarını ziyarete gittiğimde, ortak dostumuzun sonunda uyuyabildiğini büyük bir sevinçle bildirdiler. Aynı zamanda ayağındaki ağrıları da yok olmuştu. İçmiş olduğu çay, çok kısa bir sürede ona sağlığını, kazandırmış ve tüm sinir bozukluklarını iyileştirmişti. Bu durum doktorunu da şaşırtmış, ondan uykusuzluğa karşı kullanılan bu özel çayın reçetesini istemişti:
50 gram çuhaçiçeği, 25 gram lavanta çiçeği, 10 gram binbirdelik otu, 15 gram şerbetçi otu ve 5 gram kediotu (Valeriana) kökü...

Bu karışımdan bir tatlı kaşığı dolusu, bir çay fincanı veya bir çay bardağı kaynak suda haşlanır. 3 dakika haşlanması için beklenir. Yatmadan önce sıcak sıcak yudumlanarak içilmelidir. Eğer istenirse içine biraz süzme bal konarak tatlandırılabilir. Bu çay, bütün kimyasal uyku ilaçlarına tercih edilmelidir. Çünkü o, bütün sinirsel bozuklukları düzeltirken, kimyasal ilaçlar, sinir sistemini allak bullak eder.”

Ot deyip geçmeyin

Anason
Anavatanı Asya olan anasonun kokulu ve yakıcı bir tadı vardır. Genellikle kaynatılarak suyu içilir veya taneleri un haline getirilerek bazı unlu yiyeceklerde kullanılır. Temmuz ve Ağustos aylarında toplanıp kurutulur. Anason, sayılamayacak kadar faydası olan bir bitkidir. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
İştahsızlığı ve yemeklere karşı duyulan tiksintiyi giderir. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını söktürür. Kusmaları ve ishali keser. Anne sütünü artırır. Sinirleri yatıştırır, uyku verir. Beyin yorgunluğunu giderir. Kalbi kuvvetlendirir. Kan dolaşımının düzenli olmasını sağlar. Astım, nefes darlığı ve bronşitte görülen şikayetleri giderir. Öksürüğü keser. Ancak anason fazla kullanıldığı zaman, uyuşukluk verir.

Dere otu
Tereotu, durakotu gibi isimleri olan dereotu, iplik biçiminde yaprakları olan, güzel kokulu bir bitkidir. Taze olarak salatalarda ve çeşitli yemeklerde kullanılmaktadır. Ayrıca sonbahar aylarında toplanıp kurutularak da kullanılabilir. Dereotunun da mide ve sindirim sistemine büyük faydaları vardır.

İşte dereotunun faydaları:
Mide ve bağırsak gazlarını söktürür.
Hazmı kolaylaştırır.
Sinir zafiyetini giderir, uyku verir.
İştah açar, ağız kokusunu giderir.
Çocuklardaki gaz ağrılarını giderir.
Kadınlarda adet dönemlerinin düzenli ve kolay olmasını sağlar. (12 Eylül 1999)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.