Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Üzüm; tek başına eczane gibi

Variste beslenmeye dikkat

Vitamin deposu Kapari

Vitamin deposu otlar

Vitaminlerle kendinizi zehirlemeyin!

Vücudun yazlık bakımı ve sivilceler

Vücut ağrılarına tabii çözümler

Yaban marulu ve faydaları

Yaban mersini, tarçın ve bal

Yaramaz çocuklar ve sindirim problemi

Yaşlılar için tabii doping

Yaşlılıkta beyne böğürtlen dopingi

Yavşan otu şekeri düşürüyor

Yaz meyvelerinin kıymetini bilin

Yaz zatürresine dikkat

Yazın çocuğunuzu cilt kanserinden koruyun

Yeşil çay ve doğal maskeler

Yılan sokmasına dikkat

Yoğurt alerjiye dur diyor

Zayıflamak için iştah kesen yiyecekler


1 2 3 4 5 6 7 8 9

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Papatya ile gelen sağlık

Şu günlerde kırları, bayırları çiçek bahçesine çeviren ve bize sıcak yaz günlerinin müjdesini veren papatyanın aslında çok önemli bir şifa bitkisi olduğunu biliyor muydunuz?

Evet... Çiçekleri, Mayıs’tan Ağustos’a kadar öğlen güneşinde toplanıp sapsız olarak kurutulan papatya özellikle çocuklar için her derde deva bir bitkidir. Her tür rahatsızlıkta çocuğa papatya çayı verilebilir. Kramplarda, karın ağrılarında, karında gaz birikmesi halinde, ishalde, deri döküntülerinde, mide rahatsızlıklarında, solunum yolundaki balgamlanmalarda çok faydalıdır.

Ayrıca kadınların adet görme aksaklıklarında, uykusuzlukta, yüksek ateşte, yara ve diş ağrılarında tedaviye yardımcı olur.

Papatya; terletici, sakinleştirici ve kramp giderici etkilere sahip olmasının yanı sıra, mükemmel bir dezenfektan ve iltihap kurutucudur. Göz kapağı iltihaplanmalarında sütle hazırlanacak papatya kompresleri son derece faydalıdır. Diş ağrılarında sıcak olmayan papatya çayı ile gargara yapılabilir. Bir olay yüzünden kızgınlığa kapıldığınızda, hemen bir fincan papatya çayı içiniz. Kalbiniz zarar görmeden sakinleşeceksiniz. Ağrılı bölgelere kurutulmuş papatya ile doldurulmuş sıcak yastıklar koymak da çok iyidir.

Papatya sürgün etkisi yapmadan dışarı çıkmayı sağlar. Papatya merhemi ise dıştan tedavi edilebilen basurlarda ve yaraların tedavisinde oldukça etkilidir. Papatya buğusu, nezle ve sinüzüti kısa sürede iyileştirebilir.

Çok eski çağlarda bile, nevralji ve romatizma, papatya yağı ile masaj yapılarak tedavi ediliyormuş. Eski Mısırlılarda; papatya, ateş düşürücü ve yatıştırıcı gücü sebebiyle “Kutsal çiçek” olarak anılırdı.

Ünlü Alman Bitki Uzmanı, Maria Traben, “İlahi Eczanedeki Sağlık” adlı kitabında şöyle bir olayı anlatmaktadır:
“İsviçre’de çaresiz kalan hastaların yardım istedikleri ve yaşadığı köyde birçok kişi tarafından “papatya cadısı” diye anılan bir kadın kulağı ağır işitenleri, hazırladığı papatya yağını ılık ılık (sıcak değil) kulaklarına damlatarak yeniden duyabilmelerini sağlıyormuş. Aynı kadın, papatya yağı masajı ile felçli organları yeniden sağlığına kavuşturuyormuş. Göz ağrılarına karşı da sütte kaynattığı papatyaları sıcak kompres olarak göz kapaklarının üstüne koyarmış ve gözler kısa sürede iyileşirmiş.”

Kısaca söylemek gerekirse, papatya, ateşi düşürür, ağrıları giderir, spazm çözer, terletir, sinirleri yatıştırır, bağırsak gazlarını giderir, vücuda rahatlık verir, boğaz, bademcik ve diş eti iltihaplarını giderir, bel ve baş ağrılarını geçirir.

Nasıl hazırlayacaksınız
Yazıda bahsedilen; papatya çayı, kompresi, yastığı, yağı ve merhemi şu şekilde hazırlanacaktır.

Papatya çayı:
Bir kaşık dolusu bitki, bir bardak kaynar suda haşlanır ve demlenmesi için kısaca beklenir. İstenirse şeker katılarak sıcak sıcak içilir.

Papatya kompresleri:
Bir fincan kaynar süt, bir yemek kaşığı çiçeğin üstüne dökülür, demlenmesi için kısaca beklenir ve süzüldükten sonra ılık ılık gözlere kompres yapılır.

Bitki yastığı:
Keten bezinden yapılmış bir torba, kurutulmuş çiçekle doldurulur ve ağzı dikilir. Kuru bir tavada iyice ısıtılır ve hasta organın üstüne koyulur.

Papatya yağı:
Güneşli havada toplanmış çiçekler, küçük bir şişenin içine gevşek olarak doldurulur ve üstüne saf zeytinyağı dökülür. Zeytinyağı çiçeklerin üstüne çıkmalıdır. Şişe 14 gün güneşte bekletilir. Buzdolabında saklanmalıdır!

Papatya merhemi:
250 gr iç yağı tavada iyice kızdırılır ve iki avuç dolusu taze papatya çiçeği bu yağa atılır. Tavadakiler köpüklenmeye başlayınca karıştırılır, ağzı kapatılarak serin bir yere kaldırılır. Ertesi gün hafifçe ısıtılır ve bir bezden geçirilip, posa da sıkılır. Merhem maddesi düzgün bir biçimde karıştırılır ve temiz bir şişeye konarak saklanır.


Saç bakımında ve cilt güzelliğinde papatya
Papatya, çeşitli rahatsızlıkların tedavisinden başka, cilt ve saç bakımında da çok etkili bir bitkidir. Kaynatılmış papatya suyu ile günde bir defa yüzü yıkarsanız veya haftada bir defa bu suyla banyo yaparsanız, cildinizin nasıl tazelendiğini ve sağlıklı bir görünüm kazandığını fark edeceksiniz. Saç bakımında da, özellikle saçları açık renk olanlar, kaynatılmış papatya suyu kullanmalıdır. Böyle yıkanacak olurlarsa, saçlarınız güzelleşecek ve göz okşayan bir pırıltı kazanacaktır.


Hastalıklar ve çareleri

El ve ayak titremeleri
Hafif el ve ayak titremeleri, daha ziyade Nevroz, İsteri ve Nevrasteni’de görülür. Tedaviye yardımcı olmak maksadıyla aşağıdaki reçeteler uygulanabilir:

* 4 bardak suya; 3 tutam mersin yaprağı konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra, temiz bir şişeye süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.

* 4 bardak suya; 4 tutam karabaşotu konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Suyuna; 4 çorba kaşığı bal konur. İyice karıştırıldıktan sonra temiz bir şişeye doldurulur. Günde 3 kere, birer çay bardağı içilir.

* 4 bardak suya; 2 adet hatmi kökü konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Suyuna, 2 çorba kaşığı süzme bal ilave edilir. İyice karıştırıldıktan sonra temiz bir şişeye boşaltılır. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.

* 4 bardak suya; 50 gr gram söğüt kabuğu konur. 24 saat bekletildikten sonra süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.

* 4 bardak suya; 10 gram melissa (oğulotu) konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra temiz bir şişeye süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.


Sinirsel kusma
Sinir sistemindeki düzensizlikten kaynaklanan bir durumdur. Ağza su gelmesi şeklinde de görülebilir. Her şeyden önce, sinirlenmemeyi, düzenli bir hayat sürmeyi alışkanlık haline getirmek tedavinin ilk şartıdır. Ayrıca aşağıdaki reçetelerden herhangi biri de uygulanabilir:

* 4 su bardağı kaynak suya; 1 tatlı kaşığı anason, 1 tatlı kaşığı raziyane ve 1 tatlı kaşığı kuru nane konur. 10 dakika bekletildikten sonra, süzülür. Suyuna; 2 kahve kaşığı süzme bal ilave edilip, yemeklerden önce birer çay bardağı yudum yudum içilir.

Şu reçete de faydalıdır:
1 çay bardağı kaynak suya; 1 kahve kaşığı ıhlamur konur: 5 dakika bekletilip, süzülür. Suyuna; 1 kahve kaşığı süzme bal ilave edilip, yemekten sonra içilir. Aynı reçete adaçayı ile de hazırlanabilir. (13 Haziran 1999)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.