Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Üzüm; tek başına eczane gibi

Variste beslenmeye dikkat

Vitamin deposu Kapari

Vitamin deposu otlar

Vitaminlerle kendinizi zehirlemeyin!

Vücudun yazlık bakımı ve sivilceler

Vücut ağrılarına tabii çözümler

Yaban marulu ve faydaları

Yaban mersini, tarçın ve bal

Yaramaz çocuklar ve sindirim problemi

Yaşlılar için tabii doping

Yaşlılıkta beyne böğürtlen dopingi

Yavşan otu şekeri düşürüyor

Yaz meyvelerinin kıymetini bilin

Yaz zatürresine dikkat

Yazın çocuğunuzu cilt kanserinden koruyun

Yeşil çay ve doğal maskeler

Yılan sokmasına dikkat

Yoğurt alerjiye dur diyor

Zayıflamak için iştah kesen yiyecekler


1 2 3 4 5 6 7 8 9

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Yaz meyvelerinin kıymetini bilin

Antioksidan yönünden son derece zengin olan yaz meyveleri, insan sağlığı açısından çok önemlidir. Beslenme uzmanları; kavun, karpuz, üzüm, erik, kayısı, şeftali, çilek, vişne gibi yaz meyveleri ile domates, biber, soğan gibi yaz sebzelerinin başta cilt sağlığı olmak üzere, halsizlik, hafıza zayıflığı, yaşlanma, hatta birçok kanser türüne karşı mükemmel birer şifa kaynağı olduğunu belirtiyor. Mesela; üzüm kanser ile kalp hastalıklarına, karpuz, kayısı ve domates ise kansere karşı koruma sağlarken kayısı bağırsakları çalıştırıyor, biber ve şeftali bol miktarda A ve C, çilek A, B1, C ve K vitaminleri ile protein, demir ve fosfor içeriyor.

İşte değerini çok iyi bilmemiz gereken yaz meyve ve sebzelerinin vücudumuza sağladığı yararlardan bazıları...


Karpuz:
Hem likopen, hem de vitamin ve mineral açısından zengin, antioksidan kapasitesi yüksek bir yaz meyvesidir. Böbrekleri çalıştırıyor, idrar söktürüyor. Böbreklerde ve kanda biriken üre ve ürat tuzlarını temizliyor. Kanseri önlüyor.


Kavun:
Bol miktarda B vitamini, brom ve iyot içeriyor. Bu sebeple kavun, sinirleri yatıştırıyor, kolay bir uyku sağlıyor. Damar tıkanıklığı, kansızlık için de öneriliyor


Erik:
Yüksek antioksidan kapasitesi yanında detoks yapıcı gücüyle de önemli bir anti-aging besindir. Bünyesinde B1, B2, B3, B6, A, C ve E vitaminleri, potein, karbonhidrat, selüloz ve mineral olarak da kalsiyum, sodyum, demir, potasyum ve magnezyum bulunur. Regl düzenleyici, idrar söktürücü ve terleticidir. Sinir sistemini takviye eder. Kanı temizler ve kansızlığa çare olur.


Şeftali ve kayısı:
Potasyum deposu besinlerdir. Ayrıca C vitamini ve çok sayıda flavonoid ihtiva eder, zengin lif ve betakaroten içerikleriyle çok yararlı yaz meyveleridir. Kansızlık, sinir zaafiyeti ve zihinsel yorgunluklara karşı da tam bir şifa kaynağıdır. Kan basıncını düzenler. İştah açar ve hazmı kolaylaştırır. Fazla yenirse bağırsakları yumuşatır, kabızlığı giderir.


Çilek, kiraz, vişne:
Antosiyanin yönünden zengin olan bu meyveler; idrar söktürür, vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur. Kabızlığı giderir. Nikris, romatizma, damar sertliği ve mafsal kireçlenmesinde faydalıdır. Karaciğer şişliğine iyi gelir. Sinirleri kuvvetlendirir. Vücudun direncini artırır. Nezle için şifadır. Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. Sivilceleri önler.


Brokoli:
Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli, vitamin deposudur. Brokoli tutkunlarında ender olarak prostat, bağırsak ve akciğer kanseri görülür, kalp dolaşım hastalıklarına da pek fazla rastlanmaz. Göğüs kanserini önler.


Üzüm:
Gerek taze, gerekse kuru üzümde bol miktarda vitamin, potasyum ve demir vardır. En önemli özelliği kan yapmasıdır. Ayrıca bedeni ve zihni güçlendirir. Zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Yüksek tansiyonu düşürür. Mide ülseri, gastrit, karaciğer hastalıkları, dalak rahatsızlıkları, romatizma ve mafsal iltihaplarında faydalıdır. Kabızlığı giderir. Kalbi kuvvetlendirir. Hamilelerin mide bulantısını önler. Cilt güzelliği sağlar. Özellikle siyah üzümden yararlanın.


Domates:
Yaşlıların bedensel ve zihinsel sağlığını korumada son derece etkili bir antioksidan olan likopenin en zengin kaynağıdır. Likopen kanser riskini azaltır, damarlarınızı korur, cildinizi ve belleğinizi destekler. Domatesin kırmızı renk almasını sağlayan likopen isimli bileşim, damarlarda kolesterolün birikmesini önler. Salça da kolesterole karşı iyi bir silahtır.


Soğan:
Kırmızı soğan güçlü bir sağlık koruyucusudur. Kansere karşı önemli bir koruma sağlayan antioksidan etkili quarcetin açısından en zengin besinlerden biridir. Soğanın enfeksiyonlardan koruma gücü de vardır.


Karayemiş şifa kaynağı
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bol miktarda yetişen karayemiş (taflan), başta kanser ve şeker olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde önemli rol oynuyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından yapılan araştırmalarda bu meyvenin antioksidan içerdiği ve kanser tedavisinde etkili olduğu belirlendi. Yapılan çalışmalarda, adeta insülin görevi görmesi bakımından da başta şeker hastalığı gibi birçok hastalığa iyi geldiği belirlenen karayemiş, üreme hormonlarını geliştirme, sindirim düzenleme, demir eksikliğini giderme ve prostat problemlerini önleme gibi birçok hastalığın tedavisinde önemli rol oynuyor. Karayemişteki antioksidanların, vücudu oksidanların zararlı etkilerine karşı koruduğu, alzheimer, diyabet, doku ve cilt hastalıklarına karşı fayda sağladığı da kaydedildi. Vücutta hücre yenilenmesini sağlayarak kansere karşı etkili olduğu belirlenen karayemişin ilaç ve gıda endüstrisinde kullanılması için de çalışmalar yapılıyor. (18.07.2006)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.