Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Bugün elma yediniz mi?

Bulgurun faydaları ve yoğurt maskesi

Çatal-kaşıkla intihar etmeyin

Çay, kahve içme zamanı-Saç ve cilt bakımı

Çilek ve maya maskesi

Çinko eksikliği ve şalgam suyu

Çiriş otu, kolestrol ve hipertansiyon

Çocuklarda (tuz) uyarısı

Çocuklarda astım ve kayısı

Dağ meyveleri ve cilt problemleri

Damar sertliğine karşı çay

Doğru beslen başarılı ol

Doğru beslen kanseri yen

Doğru beslenerek tedavi olun

Doğru beslenin mideniz yanmasın

Domatesin bilinmeyen faydaları

Dökülen saçlar ve fazla vitaminin zararı

Elma evinizin doktorudur

Elma ile astım krizlerine son

Elma ve kuru cilt bakımı


1 2 3 4 5 6 7 8 9

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Aşure, vitamin ve protein deposu

Her evde aşure telaşının yaşandığı, günlerin içinde bulunuyoruz. Türk mutfağının bu geleneksel tatlısının; vitamin, protein ve mineraller yönünden son derece zengin bir yiyecek olduğunu biliyor musunuz?

Evet… Muharrem ayında pişirilmesi gelenek haline gelen aşure, en eski tatlılarımızdan biridir. Aşurenin içine konulan yiyecekler yöreden yöreye değişmektedir. Bazı bölgelerde 7, bazı bölgelerde ise 15 ayrı gıda maddesinden yapılmaktadır. Zonguldak, Artvin ve Aydın gibi yörelerde kurban etinden ya da kurbanın eritilen yağından küçük bir parça da aşureye katılır. Bazı yörelerde ise tatlısının yanı sıra keşkek adı verilen tuzlusu da yapılır.

Temel malzemesi buğday olan bu tatlıya, kuru fasulye, börülce, bakla, nohut gibi baklagiller, incir, üzüm, kayısı ve kuş üzümü gibi kuru meyveler, elma, portakal gibi yaş meyveler, fındık, fıstık, badem, ceviz gibi kuru yemişler katılır. Üzeri ise yine yöreden yöreye değişiklik göstermekle birlikte kuruyemiş, baharat, susam, nar gibi malzemelerle süslenir.

Aşureye, şeker yerine tatlandırmak için pekmez de konulmaktadır. Ancak içine kaç çeşit malzeme katılırsa katılsın, Türk mutfağının en besleyici tatlısı aşuredir. Tahıl ve kuru baklagiller birlikte kullanıldığı için protein, kuru meyveler kullanıldığı için de vitamin deposudur. Vitamin, protein ve mineral içeriği çok dengelidir. İçinde sadece bitkisel yağlar olduğu için kolesterol oranı sıfırdır. Enerji deposudur. B2, B1, C ve A vitaminlerinin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum içerir. Hazır gıdalar yerine çocuklara doğal olan bu tatlı bol bol yedirilmelidir.


Kuş gribine dikkat!

Avrupa’nın birçok bölgesine giderek yayılan kuş gribi hastalığına karşı okuyucularımızı uyarmak istiyoruz.

Çünkü yetkililer, kuş gribi hastalığından dolayı Avusturya’nın Salzburg eyaletinde 6 kişinin öldüğünü bildiriyor. Tirol eyaletindeki hastanelere ise her gün çok sayıda kuş gribi vakası geldiği ve hastanelerde boş yatak kalmadığı belirtiliyor.

Kuş gribi hastalığı şüphesiyle hastanelere gelenler arasında Türklerin de olduğu kaydediliyor. Yetkililer, özellikle bünyesi zayıf olan insanlarda, yaşlılarda ve çocuklarda gribin daha etkili olduğunu ifade ediyor.
Kuş gribi; baş ağrısı ve mide bulantısı ile başlıyor. Hastalığa karşı aşısının sonbahar aylarının başlarında, kış mevsimi gelmeden yapılması gerekiyor. Doktorlar, salgının önlenebilmesi için en önemli adımın zamanında aşı yapılması olduğunu ifade ediyor. Ayrıca hastalık süresince üç gün kesinlikle yataktan kalkılmaması ve istirahat edilmesi tavsiye ediliyor. Doktorlar, hastalık sırasında bol bol sıvı, çorba, çay ve su tüketilmesi gerektiğini ifade ediyor. (21.02.2005)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.