Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:
Kadının Dünyası  >  Kırmızı Alarm  
 
Yazıcı için   Yazı boyutunu büyütmek için     
Kırmızı Alarm

Sıcaklar her geçen gün artış gösterirken, uzmanlar ebeveynleri aşırı sıcaklar, isilik ve yaz ishali için uyarıyor...


Sık sık banyo yaptırın
Yazın birçok çocukta rastlanan ve bir cilt hastalığı olan isiliğin ter bezlerinin tıkanması sonucu oluştuğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nilgün Gökyayla, bu rahatsızlığın oluşmaması için ise çocuklara ince pamuklu giysiler giydirilmesini ve sık sık banyo yaptırılmasını öneriyor.

Uzmanlar, yaz mevsiminde sıcakların artmasıyla birlikte çocukları tehdit eden; besin zehirlenmeleri, böcek ısırmaları, yaz ishalleri, isilikler ve güneş yanıklarına karşı önlemler alınması için uyarıda bulunuyor... Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nilgün Gökyayla, yaz mevsiminin gelmesi ile artış gösteren hastalıklara karşı önlem alarak, çocukların korunması gerektiğini belirtiyor. Gökyayla, çocukları tehdit eden hastalıkları şu şekilde açıklıyor: “Yazın en sık rastladığımız şikâyetler yaz ishalleri, besin zehirlenmeleri, böcek ısırma ve sokmaları, sıcak çarpması, güneş yanıkları ve isiliklerdir. Bu rahatsızlıkların oluşmaması için çok basit önlemler alınması gerekir. Bu mevsimde çocuklarda en sık görülen rahatsızlık, yaz ishalleri, ishalle birlikte kusma, karın ağrısı ve ateş...”


İshal nasıl tedavi edilir?
Yaz ishallerinin oluşumunu, korunma şeklini ve tedavisini anlatan Uzm. Dr. Nilgün Gökyayla, yaz ishallerinin dışkı, pis su, yıkanmamış yiyecekler ve havuz sularından bulaştığını kaydederek, “Hijyen kurallarına dikkat edilmesi, özellikle yiyeceklerin iyice yıkanması ve temiz su içilmesi ile bağırsaklar mikroplardan korunur. İshalli çocuğun beslenmesinde, pirinç unu, nişasta, patates gibi kompleks karbonhidrat içeren posalı yumuşak püreler kullanılmalıdır. Yoğurt bağırsak enzimlerine yardımcı olduğu için mutlaka ishal diyetinde yer almalıdır” uyarısında bulunuyor.


Böcek ısıraklarına tedbir
Böcek ısırma ve sokmalarının büyük bir kısmında ağrı, kızarıklık ve şişme gibi reaksiyonlar görüldüğünü belirten Dr. Nilgün Gökyayla, bu reaksiyonlara karşı soğuk kompres ve ağrı kesici uygulanmasının yeterli olacağını söylüyor. Gökyayla, sıtma gibi reaksiyonlarda hemen bir sağlık merkezine başvurulması gerektiğini ifade ederek, “Tedbir olarak böceksavar losyonlar ve bantlar kullanılabilir. Bebeklerde, sadece cibinlik ile tedbir alınmalıdır” diye konuşuyor.

Sıcak çarpmasının aşırı derecede sıcağa maruz kalma sonucu oluştuğunu ve kramp, halsizlik, baygınlık gibi reaksiyonları olduğunu açıklayan Uzm. Dr. Nilgün Gökyayla; “Yapılacak ilk müdahale çocuğun üzerindeki kıyafetleri çıkartmak ve vücudunun soğutulmasını sağlamaktır. Çocuk hemen bir sağlık merkezine götürülmelidir. Çocukları sıcak çarpmasından korumak için bol su tüketilmeli ve özellikle güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde güneşten korumalı ve üzerlerinde açık renk giysilerle gezdirmeliyiz. Birinci derece yanıklarda deri kızarık hafif şiş ve ağrılı olur. Tedavide yanan bölgeye soğuk kompres yapılmalı, nemlendirici ve ağrı kesiciler kullanılmalıdır” dedi. (Türkiye, 29.06.2008)

 
Geridön
 





Dünya Namaz Vakitleri


Türkiye Takvimi


Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.