Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:
Kadının Dünyası  >  Dokunduklarınız hayatınızı karartmasın  
 
Yazıcı için   Yazı boyutunu büyütmek için     
Dokunduklarınız hayatınızı karartmasın

Dr. Belma Bayraktar, bütün gün temas ettiğimiz eşyalardaki mikroplardan nasıl korunmamız gerektiğini anlattı

Cildimiz, günlük hayatımızda kaçınılmaz olarak birçok madde ile temas halindedir. Bu maddeler bazen makyaj ve bakım ürünleri olabilir, bazen de işimiz ya da hobilerimiz dolayısıyla temas ettiğimiz çeşitli kimyasal maddeler olabilir. Ancak, cilde temas eden her türlü materyal zamanla vücut tarafından yabancı ve istenmeyen bir madde haline dönüşebiliyor ve eğer bu maddelerle temas devam ederse, vücut buna karşı bağışıklık sistemini devreye sokarak reaksiyon geliştirebiliyor. Günlük hayatımızda sık sık temas etmek zorunda kaldığımız bu maddelerin egzamaya nasıl yol açtığını Alman Hastanesi Dermatoloji uzmanlarından Dr. Belma Bayraktar anlattı:


EGZAMAYA DİKKAT
Hepimiz hemen hemen her gün bazı maddelerle temas etmek zorunda kalıyoruz. Ama bu temas ettiklerimiz biz istesek de istemesek de vücudumuzda zaman zaman olumsuz etkilere yol açabiliyor. Cildimiz maddelere karşı alerjik reaksiyon geliştirebiliyor. Bu reaksiyon ciltte kızarıklık, kaşıntı, sulanma ya da kimi zaman kuruma ve kabuklanma ile kendini belli edebiliyor. Ciltte oluşan bu tip belirtilere genel olarak egzama adı veriliyor. Güçlü asit ya da alkali yapıdaki deterjan, sabun veya solventlerin oluşturdukları reaksiyonun sebebi güçlü kimyasal yapılarının cildimizde meydana getirdiği tahriştir. Bu tip egzamalar irritan dermatit (tahriş egzaması) olarak da bilinirler.

Temas egzamalarının alerjik olsun ya da olmasın, en temel tedavi şekli tespit edilen madde ile temastan kaçınmaktır. Test sonucuna göre allerjik olduğu ispatlanan maddelerin nerelerde ve hangi formlarda kişinin karşısına çıkacağını bilip alışkanlık ya da davranışların buna göre yeniden düzenlenmesi gerekecektir. Bu basitçe bir kozmetik ürünün kullanımından vazgeçmek, hobileri değiştirmek ya da giyim kuşam alışkanlıklarını değiştirmek olabilir. Bazı kişilerde bu durum meslek hastalığı olarak değerlendirilip, korunma mümkün değilse meslek değiştirme zorunlu olabilir.


‘Yama’ testi ile teşhis
Temas egzamasının alerjiye bağlı olup olmadığının anlaşılması için geliştirilmiş özel bir test metodu vardır. Bu test ‘Yama’ testi olarak da bilinen Patch Testi’dir. Dermatologlar tarafından gerçekleştirilen bu test, insanlarda allerjik reaksiyona sebep olduğu bilinen bir dizi kimyasal maddenin sırt derisine belirli bir süre temas etmesi sağlanarak gerçekleştirilir.

Bazen dermatologlar bu standart maddelerin yanı sıra kişinin kullanmakta olduğu bazı maddelerin de teste dahil edilmesini gerekli görüp, bu ürünleri test günü kişinin yanında getirmesini isteyebilir. Yama testi ağrısız olup, geçici kaşıntı reaksiyonu gösterebilir.


Neler alerjiye sebep olur
Kural olarak cildimize temas eden her türlü maddeyle alerjik reaksiyon oluşabilir. Ancak bazı maddelerin insanlarda alerjik reaksiyon oluşturma ihtimali daha fazladır. Birçok metal eşyanın içerisinde bulunabilen nikel, çimento, hayvan derisinin işlenmesi veya boya üretiminde kullanılan krom gibi metal elementler, lastik üretiminde kullanılan çeşitli kimyasal maddeler, saç boyaları, vücuda sürülen ilaç ya da kozmetik-bakım ürünlerinin içersinde bulunan çeşitli kimyasal maddeler alerjik reaksiyon oluşturabilirler. (Türkiye, 09.05.2008)

 
Geridön
 





Dünya Namaz Vakitleri


Türkiye Takvimi


Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.