Dr. Mehmet Yavuz, kilo almanın özellikle bayanlarda depresyonu tetiklediğini ifade etti
Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, “Kilo almak, özellikle bayanlarda depresyonu tetikleyen bir unsurdur. Fazla kilolar, aynı zamanda zayıflamaya çalışan bireyler için de anksiyete oluşturmaktadır. Dolayısıyla fazla kilolu bir insan daha kırılgan bir yapıya sahiptir” dedi. Kilolu olup da ben kendimle barışığım diyenlerin çoğunun gerçekçi olmadığını ifade eden Dr. Yavuz, “Aslında kilo başlı başına yoğun bir anksiyete sebebidir. Fazla kilolu bir insan daha kırılgan bir yapıya sahiptir.
Egzersiz yapmaktan artık hoşlanmayan ve kilo almaya başlayan bir kadın mutlaka kendini sorgulamalıdır. Kilo alma muhtemelen artan stresin veya duygusal olarak bir aksaklığın doğal sonucu olarak ortaya çıkacaktır. Pek çok kadın için yemek, bir anda, hem rahatlama hem de kızgınlık kaynağı olmaktadır. Bu kadının içine düştüğü hain bir döngü halini alır ve kilolu olduğu gerçeğine daha fazla yemek yiyerek karşılık verir veya spor yapmaktan kaçınır. Böylece kilolar alır başını gider” diye konuştu.
KONTROL ALTINDA OLUN
Yaş ilerledikçe metabolizma hızı azalacağından kilo vermenin de zorlaşacağını söyleyen Dr. Yavuz, şunları söyledi: “Toplum olarak beslenme tarzının özellikleri de şişmanlık için belirleyicidir. Çok yağlı yemek türleri fazlaca tüketiliyorsa, ya da özellikle sanayileşmekte olan ülkelerde daha çok hazır ve ayaküstü hızlı yenilen ancak hamur ve yağdan çok zengin gıdaların tüketimi, yöresel ev yemeklerinin yerini almaya başlamışsa şişmanlık kapıda demektir.
Ancak Depresyonun sonucu olarak kilo alan bayanların antidepresan konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir. Çünkü böyle bir tedavinin sonucu yine kilo almak olabilir. Depresyon nedeniyle ilaç kullanan kişilerin kilolarını sık sık takip etmeleri, eğer kontrolsüz bir kilo alma söz konusu ise derhal hekimleri ile görüşmeleri gereklidir.”
Nelere dikkat etmelisiniz?
* Sabah kahvaltısı yapın
* 3 öğün yemek yiyin
* Sebze ve meyve tüketimini artırın.
* Çikolata gibi şeyler yerine örneğin bir
elma yiyin.
* Yemeğinizi yavaş yavaş yiyin. Hızlı yemek yediğinizde, doyduğunuzu anladığınızda zaten gerektiğinden fazla yemişsinizdir.
* Hayvansal yağlardan kaçının. Tavukların derilerini, etlerin yağlı kısımlarını ayırın. Katı yağlar yerine, zeytinyağı, ay çiçek yağı ve mısırözü yağı gibi bitkisel yağlar kullanın.
* Bol bol su için.
* Mümkünse her gün aynı saatte kalkın. Yaklaşık 7-8 saat uyku yeterlidir.
* Yemeklerden sonra dişlerinizi fırçalayın. Diş fırçaladıktan sonra muhtemelen canınız bir şey yemek istemez.
* Tatlı yemekten kaçının. Daha az tatlı tüketin.
* Tuz ve şeker kullanımınızı azaltın. Yemeğin tadına bakmadan tuza uzananlardansanız bu huyunuzdan vazgeçin”. (Türkiye 30.04. 2008)