Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:
Kadının Dünyası  >  Tırnak hastalıkları  
 
Yazıcı için   Yazı boyutunu büyütmek için     
Tırnak hastalıkları

Uzmanlar “tırnağın çekileceği” korkusuyla birçok kişinin hekime başvurmaktan kaçındıklarını belirtiyorlar.

Görüntü ve kozmetik süs unsuru olma dışında parmakların ucuna destek vererek hassas tutma ve dokunma hissini sağlama özellikleri olan tırnaklarda meydana gelen batma, şekil bozukluğu gibi hastalıklar zamanında hekime başvurulmadığında birçok sağlık sorununa neden oluyor.

Türkiye Hastanesi dermatoloji uzmanı Dr. Metin Oğuz, “ Toplumda tırnak hastalığı oranı kabaca yüzde 8-10 oranlarında. Yaz mevsiminde tırnakla ilgili sorunlarda mantara bağlı olarak artış gözlüyoruz. Tırnak problemlerinin artışında yaş da önemli bir faktör. 65 yaş üstünde tırnakta problemi olanların oranı yüzde 40’a kadar ulaşıyor” diyor.

Tırnak hastalıklarının büyük kısmı görüntü bozukluğunun dışında, ağrı, yürüme zorluğu da yaptığında tedavi edilmeleri büyük önem taşıyor. Tırnak hastalıklarını ilaçla ve cerrahi yolla tedavi edilmelerine göre ikiye ayırmak mümkün.


İlaçla Tedavi Edilenler
En sık görülen tırnak hastalığının onikomikoz denilen mantar hastalığı olduğunu belirten Dr. Oğuz, şöyle konuşuyor:

“Tırnaklarda renk değişimi ve kalınlaşma yapan bu hastalık yaşla birlikte artıyor. Tırnak hastalığında ailevi yatkınlık gözleniyor. Bulaşmadan çok kalıtımsal yatkınlık olan bu durumun tedavisi son derece kolay. Ağızdan alınan ilaçlarla 3-6 ay süren tedavi sonunda sorun yüzde 90’a varan oranda çözümlenebiliyor. Sedef hastalığı ve travmaya bağlı kalınlaşma ve şekil bozukluğu da sık görülen problemler arasında yer alıyor. Uzman kontrolü ve mikroskopik incelemeyle bunlar diğer hastalıklardan ayırt edilebiliyor.”


Cerrahi Tırnak Hastalıkları
Tırnak batması, kanca tırnak, tırnak siğilleri, kist ve urlar cerrahi yolla tedavi edilen problemler olarak değerlendiren Dr. Metin Oğuz şu bilgiyi veriyor.


Tırnak batması:
Tırnak şeklinin müsait olması ya da dar ayakkabı giyilmesi sonucunda gelişebiliyor. Basit tırnak çekimi ile genellikle düzelmiyor. Tırnak yatağının onarılması gerekebiliyor.


Kanca tırnak:

Tırnak şeklinin uca doğru kıvrılması ile gelişiyor. Zamanla tırnağın uç kısmı tam kapanıncaya kadar kıvrılabiliyor. Tırnak kesmek zorlaşıyor. Kemiğe baskı yaptığı için ağrıya neden oluyor, yürümeyi zorlaştırıyor. Tırnak yatağının düzeltilme operasyonu ile düzelme sağlanıyor. Kanca tırnakta da tırnağın daha kıvrık çıkmasına yol açacağı için tırnağın çekilmesi önerilmiyor.

Dr. Metin Oğuz, tırnaklara bağlı rahatsızlığı olanlara şu önerilerde bulunuyor: “Her tırnak hastalığı mantardan kaynaklanmıyor. Bu yüzden her tırnak batması ya da şekil bozukluğunda tırnak çekilmesi çözüm değil. Bazen sorunu daha da artırır. Tırnak yatağının düzeltilmesi, tırnak çekilmesinden daha zor değildir, iyileşme de daha kolaydır. Hastalar tırnaklarının çekileceği endişesi ile hekime başvurmaktan çekiniyorlar. Tırnaklarında problemi olan kişilere vakit kaybetmeden hekime başvurmalarını öneriyoruz:”
(Kaynak: www.erecete.com)

 
Geridön
 





Dünya Namaz Vakitleri


Türkiye Takvimi


Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.