Kadınların yüzde 40’ını etkileyen saç dökülmelerinde kalıtım, tiroid bezindeki sorunlar, kansızlık, hamilelik ve nedeni bilinmeyen faktörler etkili rol oynuyor. Zamanında hekime başvurulması dökülmenin durdurulmasını sağlıyor.
Çağlar boyu güzelliğin, gücün ve sağlığın simgesi olan saçlarla ilgili yaşanan sorunlar insanların psikolojik olarak olumsuz etkilenmesine yol açıyor. Bu sorunların başında da saç dökülmeleri geliyor.
Araştırmalar kadınların yüzde 40’ının, erkeklerin ise yüzde 50’sinin yaşamlarının bir bölümünde saç dökülmesiyle karşılaştığını gösteriyor. Erkeklerde daha sık görülmesine rağmen genellikle doğal karşılanan saç dökülmesi, kadınlarda ciddi sorun olarak kabul ediliyor. Erkeklerde alın köşeleri ve tepe bölgelerinde saç dökülmesi görülürken kadınlarda tepe bölgesinde kısmi saç dökülmesi ortaya çıkıyor.
Normalde saçlar ayda 1.5 santimetre uzuyor. Günde 50-100 kadar saç dökülmesi doğal sayılıyor. Ancak sayının artması bir alarm olarak kabul ediliyor. Saç dökülmesinde etkili olan birçok faktör bulunuyor. Kadınlarda görülen saç dökülmelerinde etkili bir faktör de hamilelik. Doğumdan hemen sonra kandaki östrojen hormonunun düşmesine bağlı olarak saçlarda dökülme gözleniyor. Başka bir sorun olmazsa saçlar 6 ay içinde normal halini alıyor.
Ağır ateşli enfeksiyonlar, tiroit bezinin aşırı veya az çalışması da saç dökülmesine zemin hazırlayabiliyor. Kanser tedavisi, demir eksikliğine bağlı kansızlık, protein eksikliği, kan sulandırıcı ilaç kullanımı, gibi faktörler de saç dökülmelerinden sorumlu tutuluyor. Saç dökülmesi irsiyete bağlı olmadan ortaya çıkabiliyor.
Nedeni Bilinmeyen Saç Dökülmeleri
Türkiye Hastanesi cilt hastalıkları uzmanı Dr. Metin Oğuz, sebebi bilinmeyen telojen saç dökülmesinin “en sık görülen dökülme türü” olduğunu belirtiyor ve ekliyor:
“Adından da anlaşıldığı gibi muayene ve kan tetkiklerinde herhangi bir etken bulunamaz. Beyaz uçlu saçların dökülmesinde 2 aydan fazla süren bir artış vardır. Günlük ortalama normal dökülme dediğimiz 50-100 kıldan fazla bir dökülme görülür. Eğer uzun sürerse kıllarda genel bir azalma ve incelme sonucu hacim azalır ve saç derisi görünür hale gelebilir.
Sorun bilinmeyen bir sebeple, kıl ömrünün kısalmasına bağlı saç değişim hızının artmasıdır. Normal olarak saçların ömrü 4-6 yıldır ve bunların 1500-2000’ de biri her gün dökülür ve kıl kökü 3-6 ay istirahat ettikten sonra yeni kıl çıkar. Sebebi bilinmeyen dökülmede kıl ömrü 2-3 yıla düştüğünden dökülme ve yeni çıkma oranı artmıştır. Günlük dökülme de arttığından her tarama ve yıkamada gelen saçlar da paniğe sebep olacak kadar çoktur.”
Dökülmenin Tedavisi
Saç dökülmesinin tedavisi nedene bağlı olarak gerçekleştiriliyor. Dr. Metin Oğuz, tedaviyle ilgili şu bilgiyi veriyor:
“Muayene ve tetkiklerle sebep bulunarak önleyici tedbirler alınır. Sebebi bilinmeyen saç dökülmesinde özel bir tedavi yoktur. Saç güçlendirici destekleyici tedavilerden bunların yaklaşık yüzde 60-70’i yararlanır. Diğerlerinin mezoterapi gibi daha ileri tedavilere ihtiyacı olur. Bayanlarda görülen erkek tipi saç dökülmesinde aşırı bir dökülme yoktur. Ancak özellikle tepede bir açılma, saçlarda incelme olur ve saç derisi görünür hale gelir. Yavaş yavaş birkaç yıl içinde saçlar iyice seyrelebilir. İlk yıllarda hemen fark edilemez ve teşhisi gecikir. Kullanılan lokal ilaçlarda fazla fayda etmediğinden hastalar panik ve ümitsizlikle hekime başvururlar ve daha önceki bir avuç reçeteyi uzatırlar.
Teşhis tecrübeli bir hekimin muayenesi ile kolayca konur. Ailevi olduğundan ailede de benzer vakalar vardır. Henüz ilaçlarla bir tedavisi mevcut değildir. Yeni vakalarda östrogen içeren lokal preperatlarla dökülme geciktirilebilir. İlaçla kesin tedavisi olmayan bu durumda uygun vakalarda saç nakli uygulanabilir.Günde 100 telden fazla saç dökülmesi, saçta incelme söz konusuysa dermatolojik muayene gerekmektedir.”
Saç Dökülmesinde Tedavi Yöntemleri
Minoxidil içeren ilaç karışımları:
Yüksek tansiyon için geliştirilen bu ilacın daha sonra saç dökülmelerinde etkili olduğu belirlendi. Uygun seçilmiş kişilere uygulanıyor. İlaç sürüldüğü dönem içinde etkili. Uygulama bırakıldığında saç dökülmesi devam ediyor.
Propecia:
Aslında iyi huylu prostat büyümesi için geliştirilen bu ilaç erkek tipi kellik tedavisinde kullanılıyor. Kadınlarda etkili değil.
Hormon tedavisi:
Alopesia areata ve belli saç dökülmesi tiplerinde kullanılabilir. Kortizon ve prednizolon sık kullanılan ilaçlar arasındadır.
Saç nakli:
Saçlı bölgeden alınan saç kökleri açık olan bölgelere nakledilir. Nakledilen saçlar 6 ay içinde uzar. (Kaynak: www.erecete.com)