Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:
Kadının Dünyası  >  Güzelleşeyim derken sağlığınızdan olmayın  
 
Yazıcı için   Yazı boyutunu büyütmek için     
Güzelleşeyim derken sağlığınızdan olmayın

Aşırı miktarda ve uygun olmayan kozmetik ürün kullanımı, ciltte yanma, batma, kaşıntı, kuruluk, kepeklenme ve kızarıklık gibi istenmeyen sonuçlara yol açabiliyor

Kozmetikler doğru kullanıldığında güzel bir görüntü sağlamasının yanı sıra bazı cilt rahatsızlıklarında tedaviye yardımcı olabiliyor. Aşırı miktarda ve uygun olmayan ürün kullanımı ise istenmeyen sonuçlara yol açabiliyor ve kozmetiklere bağlı yan etkiler oluşuyor.

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Emel Erkek, ihtiyaca yönelik kozmetiklerin kullanımı konusunda uyarılarda bulunarak “Kadınların yüzde 50 ila 60’ının derisi hassastır ve kolaylıkla tahriş olmaktadır. Bu hastalar uygun olmayan kozmetiklere hiçbir şekilde tolerans gösterememektedir ve kozmetik kullanımı ile ciltlerinde yanma, batma, kaşıntı, kuruluk, kepeklenme ve kızarıklık oluşabilmektedir. Kulaktan dolma bilgilerle veya ehli olmayan kişilerin önerisi ile kullanılan kozmetikler fayda yerine zarar getirebilir. Kozmetik seçiminde kişinin yaşı, deri tipi, deri hassasiyeti, deri yaşlanmasının derecesi, barındırdığı değişiklikler, mevcut diğer deri hastalıkları, iç hastalıkları, kişinin alışkanlıkları dikkate alınmalıdır ve kullanılacak ürün spektrumuna dermatologla birlikte karar verilmelidir” dedi.


EGZAMA OLABİLİR
Doç. Dr. Emel Erkek, kozmetiklerin içinde en çok kullanılan nemlendiricilerin çok önemli yer tuttuğuna dikkat çekerek “Her tip nemlendirici cilt ihtiyacını karşılamaz. Kadınların çoğunun cildi, herhangi bir nemlendiriciye karşı kızarıklık ve kepeklenme gibi tepkiler verebiliyor.

Nemlendiricilerin kendisi, alerjik reaksiyon veya tahriş yaparak egzamaya neden olabilir. Örneğin akneli bir cilt için yağlı, katı nemlendirici değil akışkan, sıvı, su bazlı nemlendirici kullanmak lazım. O nedenle nemlendirici konusunda da mutlaka dermatologlara danışılmalı” diye konuştu.


MANİKÜRE DİKKAT
Manikür ve pedikür konusuna da dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Emel Erkek “Manikür ve pedikürün çok sık yapılmaması gerekiyor. Aksi halde tırnak bozukluklarına, tırnak etrafı enfeksiyonlarına, hepatit B, hepatit C, HPV ve mantar enfeksiyonlarına yol açabiliyor. Çok bilinçli ve dikkatli bir şekilde, kişinin kendine ait tırnak seti ile kanama olmaksızın ve aralıklı olarak yapılırsa sıkıntı olmayabilir. Son zamanlarda yaygın olarak kullanılan protez tırnaklarda kullanılan yapıştırıcılar ve akrilik türevi kimyasal maddeler tırnak altı kanamalara, tırnak etrafında şişme ve enfeksiyona, tırnak etrafı ve altında egzamaya ve tırnak şeklinin bozulmasına yol açabiliyor. Bu nedenlerle protez tırnaklardan mümkün olduğunca kaçınmak gerekir” dedi.

(Türkiye, 24.04.2008)

 
Geridön
 





Dünya Namaz Vakitleri


Türkiye Takvimi


Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.