Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:
Kadının Dünyası  >  Tüp bebek  
 
Yazıcı için   Yazı boyutunu büyütmek için     
Tüp bebek

Sual: Hem bende hem de eşimde herhangi bir problem olmamasına rağmen bebeğimiz olmadı ve 8 yıldır çocuk sahibi olabilmemiz için değişik tedavi yöntemleri denendi. Son olarak doktorum “tüp bebek” önerdi. “Tüp bebek” hakkında bilgi verir misiniz? Bana maliyeti ne olur? (D.Ş-Erzurum)
CEVAP
“Tüp bebek”, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin değişik tedavi yöntemleri başarısız olduktan sonra başvurdukları en son yöntemdir. Tıp teknolojisinin en son gelişmelerinden yararlanılır. Kadın-doğum uzmanı ve embriyoloji uzmanı doktorları tarafından oluşturulan bir ekip ile kadına adet ile birlikte ilaçlar verilerek çok sayıda yumurta oluşması sağlanır. Bu yumurtalar belirli büyüklüğe ulaştıktan sonra ultrasonografi yardımı ile bir iğne ile hazneden toplanır ve laboratuvarda eşinden alınan spermler ile birlikte aynı kaba konarak döllenmeleri sağlanır.

Yumurtalar döllenip belirli bir süre geçtikten sonra bir kadın-doğum uzmanı tarafından döllenmiş ve embriyo halini almış yumurtalardan 2-3 tanesi rahim içine yerleştirilir ve gebeliğin tutması için değişik ilaçlar verilir. Bu “tüp bebek” uygulamasının başarı oranı yapılan yere göre değişmektedir ve her bir denemenin maliyeti yaklaşık 3000 dolar civarında olmaktadır. İlk deneme ile çocuk sahibi olamayabilirsiniz. Bazen 3-4 kez denemek gerekmektedir. Bazen tüp bebek ile de sonuç alınamadığında “zorla dölleme” (mikroenjeksiyon ) ismi verilen daha ileri bir teknik gerektiren yöntemi de uygulamak gerekebilmektedir.

Gebelikte karın çatlakları
Sual:
8 aylık hamileyim ve son bir aydır karnımda çatlaklar oluştu. Bu çatlaklar kızarıp rahatsızlık verecek şekilde kaşınıyorlar. Ne yapmamı önerirsiniz? Bu çatlakları önlemek mümkün mü? (A.V-Münih/Almanya)
CEVAP
Gebe kadınların büyük bir kısmının karnında pembe, kırmızı, hafifçe çentikli, bazen çirkin olabilen çatlaklar oluşur. Çatlaklar gerginlik izleri olup hızlı kilo artışına bağlı olarak derinin gerilmesi sonucu oluşurlar. Özellikle beyaz tenli ve zayıf kadınlar çatlak oluşumu için iyi adaydırlar. Çatlak oluşumunu tamamen engellemek mümkün olmasa da mevcut olan özel kremlerin uygun zamanda başlanarak düzenli kullanımıyla en aza indirmek mümkündür.

Ancak en önemli nokta kilo alımının kadın-doğum doktoru kontrolü altında olmasıdır. Eğer bütün bunlara rağmen gebeliğinizde çatlaklar oluşursa doğum sonrası bunların koyulaşacağını, gümüş rengine dönüşeceğini bilmelisiniz. Ayrıca hiçbir zaman bu çatlakları kaşımayın çünkü karın derinizin iltihaplanmasına neden olabilirsiniz. Bunun dışında bu çatlakları anneliğin bir madalyonu gibi düşünmek size yardımcı olabilir.

Sistit
Sual:
62 yaşındayım ve son 2 yıldır hemen hemen her 3-4 ayda bir idrar yollarımda iltihap oluşması nedeni ile tedavi görüyorum. Bir hafta önce idrar yaparken yine yanma şikayetim başladı. Bu hastalığın tekrar etmesinden kurtulmam mümkün mü? (R.A-Konya)
CEVAP
Kasıklarda, belde ağrı ve idrar yaparken yanma şikayetine sebep olan idrar torbasının iltihaplanması yani “sistit”, kadınların çok sık karşılaştıkları bir sorundur. En sık rastlanan neden haznede olan akıntılar, dışkıdaki veya pis suların içindeki bazı mikropların idrar torbasına yerleşmesidir. Genelde idrar tahlili sonucu verilen antibiyotikler ile bu şikayetler 1-2 günde geçer. Fakat sizde bu hastalığın devamlı tekrar etmesi nedeni ile benim size önerim kan şekerinize baktırmanız ve bir böbrek, mesane ultrasonu yaptırarak taş olup olmadığını araştırmanızdır.

Jin. Opr. Dr. Nevra Topalismailoğlu
(Türkiye - 20 Haziran 1999)

 
Geridön
 





Dünya Namaz Vakitleri


Türkiye Takvimi


Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.