Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:
Kadının Dünyası  >  Tekrarlayan gebelik kayıpları  
 
Yazıcı için   Yazı boyutunu büyütmek için     
Tekrarlayan gebelik kayıpları

Genellikle klinik olarak belirlenen tüm gebeliklerin % 15-20’sinin spontan abortusla (kendiliğinden düşük) sonuçlandığı kabul edilmektedir. Anne yaşını da içeren birçok faktör düşük riskini etkilemektedir. 20 yaşın altındaki kadınlarda gebeliklerin %12’si düşükle sonuçlanmaktadır. 40 yaşın üzerindeki kadınlarda bu oran %26’lara yükselmektedir.

Klinik olarak tanımlanmamış gebelikler de göz önüne alınacak olursa spontan düşük oranı gerçekte daha yüksektir. Bir kez düşük yapan kadınların çoğunda düşük tekrarlama oranı %30’un altındadır.

Düşük yapmış bir kadının % 80-90 oranında başarılı bir gebeliğe sahip olması mümkündür. Fakat bazı kadınlarda çoğul gebelik kayıpları oluşmaktadır. Tekrarlayan gebelik kayıpları primer (daha önce yaşayan çocuğu olmayan) ve sekonder (en az yaşayan bir çocuğu olan) kadınlar olarak iki grupta incelenmektedir. Tekrarlayan gebelik kayıplarının birçok nedeni vardır, ancak kadınların % 50’sinde hiçbir neden bulunamamaktadır.

Tekrarlayan gebelik kayıplarının nedenleri; genetik, anatomik, (rahim şekli bozuklukları), endokrin (hormon bozuklukları), immunolojik, enfeksiyon ve çevresel faktör içermektedir. Ancak sadece bunlarla sınırlı değildir.

Spontan abortusların en sık nedeni genetiktir. Genellikle ilk 3 ayda oluşan düşüklerin ortalama % 60’ı kromozom anormallikleri neticesi oluşur. Rahimin doğumsal şekil anormallikleri, myom, rahim içi yapışıklıkları, bazı hormonal ilaç kullanımları da düşüklere neden olabilmektedir. Anne adayındaki hormonal yetersizlikler, bağışıklık sistemi bozuklukları, bazı enfeksiyon hastalıkları da düşüğe neden olabilmektedir. Düşük sonucu kapsamlı bir araştırma yaptırılmalıdır.

Başta belirttiğimiz gibi yapılan araştırmalar sonucu düşük yapan hanımlarda %50 oranında neden bulunamayacaktır. Bu tür hastalarda destekleyici tedbirler en iyi tedavidir. Şayet sebep bulunursa sebebe yönelik tedavi uygulanmalıdır. Çevresel faktörler de göz ardı edilmemelidir. Sigara ve alkol içen kadınların bu zararlıları bırakması sağlanmalıdır.


Opr.Dr. Yurdanur Erkılıç
(Türkiye - 30 Aralık 2003)

 
Geridön
 





Dünya Namaz Vakitleri


Türkiye Takvimi


Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.