Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:
Kadının Dünyası  >  Gebelikte ultrasonografi  
 
Yazıcı için   Yazı boyutunu büyütmek için     
Gebelikte ultrasonografi

Sual: 2 aylık hamileyim. Gittiğim doktor çocuğumun ultrasonografi ile bakılmasını istedi. Ultrasonografinin bebeğime ve bana zararı olur mu? Çocuğumda bir sakatlık olup olmadığı ve de cinsiyeti ne zaman anlaşılır ( Y.K-Rize )
CEVAP
Ultrason tekniği günümüzde gebelik muayenelerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu teknikte kulağımızın duymadığı boyuttaki ses dalgaları ultrason cihazından anne karnındaki bebeğe gönderilir ve ses dalgalarının farklı yansımaları ekran üzerinde görüntüyü meydana getirir. Ses dalgaları röntgen ışını olmadığından dolayı hiçbir tehlikesi yoktur. Yapılan tıbbi çalışmalarda ultrasonun gebelik takibinde kullanım şekli ve sıklığının bebeğin normal büyüme ve gelişmesinde olumsuz bir etkiye sahip olmadığını göstermiştir.

Özellikle gebeliğin dördüncü ve beşinci ayında yapılan ultrasonografi ile çocuğun tüm organları en iyi şekilde incelenerek bir sakatlığın varlığı tespit edilebilinir. Çocuğun cinsiyetini ise ultrasonografi ile gebeliğin dördüncü ayından itibaren tespit etmek mümkündür. Siz de doktorunuzun öngördüğü gibi her ay, hatta gerekirse daha sık ultrasonografiye girip bebeğinizi görebilir gelişmesini takip ettirebilirsiniz.

Çocuk isteği ve aşılama tedavisi
Sual:
2 yıllık evliyiz ve çocuğumuz olmadı. Yapılan tahlillerde eşimin sperm sayısı normal olmasına rağmen spermlerde hareket bozukluğu çıktı. Ne yapmalıyız ( A. L-İstanbul )
CEVAP
Sizin tahlilleriniz normal, eşinizin sperm bozukluğu olması normal yoldan çocuk sahibi olmanız için bir engel teşkil eder. Bana gönderdiğiniz tahlillere göre önerim İnseminasyon tedavisidir. İnseminasyon veya halk arasında yaygın olarak kullanılan şekli ile aşılama kısırlık tedavisinde uygulanan ve kadının hamile kalma ihtimalini arttıran bir yöntemdir.

Âdet döneminin başında bir ilaç ile yumurtlama uyarılıp sıkı ultrasonografi takipleri ile yumurtalar belirli büyüklüğe gelip ilaçla çatlatıldıktan sonra eşi tarafından laboratuvarda verilen spermin belirli yöntemlerden geçirildikten sonra kadın doğum uzmanı tarafından bir kanül ile rahim içine yerleştirilmesi ile olur. Sizin yapmanız gereken elinizdeki tüm tahliller bir hastaneye veya hastanemize başvurmak ve daha detaylı bilgi almaktır.

Jin.Opr.Dr. Nevra TOPALİSMAİLOĞLU
(Türkiye - 08 Nisan 2001)

 
Geridön
 





Dünya Namaz Vakitleri


Türkiye Takvimi


Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.