Astım, gebeliği güçleştiren en sık rastlanan akciğer hastalığıdır. Gebelerde ortalama % 4 oranında görülmektedir. Astım hastalığının şiddeti gebelikte % 48 oranında aynı kalır. % 23 oranında ise ilerler. Genelde gebelik rahat geçer. Şiddetli astım hastalarında ve gebelik öncesi dönemde astımı iyi kontrol edilmeyen hastalarda gebelikte problemler yaşanabilir.
Astımlı gebelerin yaklaşık sadece % 10’u hastalıklarının tedavisi için hastaneye yatmak zorunda kalabilirler. Daha önceleri astımlı gebeliklerde erken doğum, düşük doğum ağırlığı, gelişme geriliği gösteren bebekler, ölü doğum gibi olumsuzluklar daha sık görülürdü. Bununla beraber son zamanlarda şiddetli hastalığı olan gebelere tedavi için verilen bazı ilaçlar sayesinde anne ve bebekte görülebilecek olumsuzluklarda bir artış gözlenmemektedir.
Uygun bakımla çoğu astımlı gebede sonuç başarılı olmaktadır. Astım hem havayolu inflamasyonu ve hem de çeşitli uyaranlara artmış havayolu cevabı olarak karekterize edilen bir hastalık olarak tanımlanabilir. Astımlı bir hanım gebeliği düşündüğü zaman gebeliğin astıma, astımın gebeliğe etkilerini ve uygun tedavinin aksatılmamasını öğrenmelidir. Astımın kontrolüne yönelik her türlü girişim yapılmalıdır. Astımlı gebe alerjenlerden korunmalıdır.
Hayvansal artıklar, idrar, tükrük, polen, sporlar ve ev tozları, sigara, aspirin, soğuk hava gibi. Astımlı gebelerin çoğu egzersize bağlı öksürük ve astım krizi geçirebilir. Astımı provoke eden diğer durumlarda da dikkatli olmalıdır. Örneğin sinüzit ve rinit (nezle) gibi hastalıklar astımı şiddetlendirebilir. Ağız yolu ile kullanılan inhalar, ilaçlar gebelerde kullanılabilinir. Astımlı anne bebeğini emzirmelidir. Yeni doğan bebekler astıma ve alerjiklere duyarlıdırlar. Anne sütü alan çocuklarda minimum 6 ay alerjik problemlerin başlangıcı geciktirilebilir.
Opr. Dr. Yurdanur Erkılıç (Türkiye - 29 Temmuz 2003)