Gebelik ilk âdet ve menopoz gibi kadınların hayatlarındaki en önemli gelişimsel adımlardan biridir. Neşe ve iyi olma durumları getirebileceği gibi aynı zamanda stres dolu bir deneyimdir. Birçok kadın için gebelik daima psikolojik bir adaptasyon dönemi olmuştur.
Son yıllarda kadınların hayat tarzları ve alışkanlıklarında gebeliğin psikolojik yönlerini etkileyecek birçok değişiklikler meydana gelmiştir. Hepsi için olmasa da kadınların çoğu için doğurma zorlayıcı bir hedeftir. Gebelik dürtüleri değişik ve karmaşıktır ve sadece bir kısmı bilinçlidir. Bazen gebelik için olan istek her zaman çocuk için duyulan istek gibi değil, kişinin kimliğini ispatlamak için veya kişinin bütünlüğünü ve kabiliyetini de ispatlamak olabilir.
Gebelik için istek aynı zamanda kaybetmemeye karşı veya yalnızlık duygularına cevap olabilir, bir kadın eşiyle ilişkisini korumayı istiyor olabilir. Veya ailenin bebek sahibi olmak için baskılarına cevap veriyor olabilir. Kadının gebeliğe tepkileri kişilik yapısı, hayat durumları, ruhsal dayanıklılık ve fiziksel problemleriyle ilişkilidir. Gebeliğin doğasında oluşacak fiziksel değişikliklerin yanı sıra ruhsal dalgalanmalar nedeni ile de kadınlar ve eşleri duygularını, kendilerini anlayabilecek bir profesyonelle tartışma fırsatını yakalamaktan mutluluk duyarlar.
Kadın-Doğum hekimlerinin sadece tıpta bilgili olması yeterli olmamakta aynı zamanda iyi bir gözlemci ve iletişim kurucu olması da gerekmektedir. Kesintisiz yaklaşık 1 yıl kadar süren bir hasta doktor ilişkisi söz konusudur ve en az ayda bir muayene ve görüşmeler olmalıdır.
Opr.Dr. Yurdanur Erkılıç (Türkiye - 21 Ekim 2003)