Gebelik oluştuğu andan itibaren annenin beslenmesi bebeğin ihtiyaçlarının karşılanması ve daha sonraki durumu için çok önemli bir faktördür. Bebeğin gelişimi için yeterli protein alınmalıdır. Protein et, süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlerden sağlanır. Günlük protein ihtiyacı ortalama 80 gr’dır. Gebelikte ve süt verme döneminde kalsiyum alınımı gereklidir. Günlük kalsiyum ihtiyacı 1 gr’dır.
Demir takviyesi de gebelik döneminde uygulanmalıdır. Gebelerin bol sebze meyve tüketmesi gerekir. Genellikle tüm gebelik süresince toplam 9-13 kg alınması uygun bulunmaktadır. Zayıf kadınların 1-2 kg biraz fazla, kiloluların ise biraz az almaları yeterli görülmektedir.
Gebelerde aylık kilo alımı ortalama 1-1.5 kg almalıdır. Gebelikte aşırı yağlı, tuzlu yiyecekler ve tatlı gıdaların çok tüketilmemesi gerekir. Ayrıca su ve sıvı içecekler bol tüketilmeli, taze sıkılmış meyve suları hazır meyve sularına tercih edilmelidir. Açık çay, günde bir fincan sütlü kahvenin zararı yoktur.
Asitli içecekler gebelikte hassaslaşan mideyi daha da hassaslaştırabileceği için mümkünse tüketilmemelidir. Özellikle demir ihtiyacı bakımından zengin olan kırmızı et ihmal edilmemeli ancak çiğ et yenmemelidir.
Opr.Dr. Yurdanur Erkılıç (Türkiye - 09 Aralık 2003)