Temizlik için


Sağlıklı ev temizliği

Yapılan araştırmaya göre doğada yaşayan insan ile kapalı ortamlarda yaşayan insan arasında oldukça fazla ömür farkı olduğu ortaya çıkıyor. Şimdi biz doğada yaşayamıyacağımıza göre evimizi doğallaştıralım.

Bunu nasıl yaparız? İnsanların yaşaması için üç maddeye ihtiyacı vardır:
1- İyi ve sağlıklı yiyecek 2- İçmek için temiz su 3- Temiz hava

Bu maddelerin ikisini her zaman tamamlıyoruz fakat 24 saat soluduğumuz hava için hiçbir şey yapmıyoruz. İşte İhlas Temizlik Robotu bunu bize yapıyor, evimize yağmur yağdırıyor fakat hiçbir yeri ıslatmıyor.

Geleneksel elektrikli süpürgeler toz ve kirleri dağıtırlar. İnce tozları, toz torbalarının gözeneklerinden geçirerek havaya geri verirler. İnsanlar bu toz tanelerini solurlar. Tozlar nefes borusundan geçerek akciğerlere ulaşır ve çeperlerine yapışırlar. Alerjik kişiler bu tozlara karşı çok hassas olurlar ve baş ağrısı, bulantı gibi alerjik belirtilere maruz kalabilirler. Süpürme sırasında etrafa bakteri kokusu yayılır.

Genellikle insanlara elektrik süpürgesinden çıkan kokunun toz kokusu olduğu söylenir. Oysa ki toz kokusuzdur. Evinizin penceresinden gün ışığı girerken milyonlarca toz görürsünüz. Eğer toz kokuyor olsa idi evinizde oturamazdınız.

Elektrik süpürgesinin içerisinde karanlık sıcak ve pis bir ortam vardır. Bakteriler sıcak, karanlık ve kirli ortamlarda hızla ürediklerinden, bu tür cihazlar bakterilerin yaşayabilecekleri ortamları meydana getirirler ve bu bakteriler elektrik süpürgelerinin arkasından hava vasıtası ile dışarı atılırlar. Burnunuza gelen koku bu bakterilerin kokusudur.

Ev tozunda pamuk ve diğer lifler, akarlar, ev hayvanı artıkları, bakteriler, çeşitli bitki ve böcek artıkları bulunmaktadır. Bunların içinde en önemli olanı ise ev tozu akarlarıdır.

Akar allerjenlerinden korunmak mümkündür! Akar allerjenleri kumaş gözeneklerinden geçebilir. Çarşaf ve yastık kılıflarımız özel anti-allerjik kumaşlardan yapılmamış ise, uyuduğumuz sürece yatağımızdaki akar allerjenleri solunum yollarımıza geçer. Özel yatak takımlarının kullanılması akar temasını önemli ölçüde azaltmaktadır.

Yatakların zaman zaman havalandırılması ve yüksek vakumlu süpürgelerle temizlenmesi faydalıdır. Yataklar içinde biriken akarları ve her türlü ev tozu allerjenini temizleyen teknolojiler de geliştirilmiştir. Yastık kılıfı, çarşaf ve nevresimleri 55 ºC’nin üzerinde ısılarda yıkamak hem allerjenleri uzaklaştırır, hem de akarları öldürür.

Halılar akarlar için en uygun barınma ve çoğalma ortamlarındandır. Yatak odasındaki halı mutlaka kaldırılmalıdır. Daha az toz tutan, kolay temizlenebilen ve yıkanabilen, yer örtüleri ya da sentetik yer döşemeleri tercih edilmelidir.

İçi doldurulmuş ve tüylü oyuncaklar çocuk odalarından uzaklaştırılmalıdır. Giysiler elbise dolabında muhafaza edilmeli ve dolap kapakları kapalı tutulmalıdır. Kısaca yatak odaları toz tutan eşyalardan arındırılmalıdır.


Avizenin temizliği
Her türlü aydınlatma elemanının temizliği, malzemenin cinsine göre değişmekle birlikte, genellikle hiçbir metal aksama deterjan veya alkol içeren parlatıcı madde sürülmemesine dayanır.

Bu tür maddeler, üzerindeki koruyucu vernik tabakasına zarar vererek, metal kısımların parlaklığını alırlar. En iyi temizleme yöntemi, hafif nemli ve temiz bir bezle silmektir. Ürün, silme işleminden hemen sonra, kuru ve temiz bir bezle kurutulmalıdır.

Metal olmayan diğer kısımlar ise, malzeme cinsine uygun olabilecek temizlik maddeleri ile temizlenebilir. Örneğin; cam, kristal ve plastik kısımlar, deterjanlı su ile temizlenip, hemen arkasından iyice durulanıp, kurutulmalıdır.

Temizlik konusunda dikkat edilmesi gereken önemli noktalar:

* Avizenizin elektrik aksamına su değdirmemeye özen gösteriniz.
* Avizenizi tavanda silerken, olduğu yerde çevirmeden siliniz.


Deri mobilyaları korumak için
Öncelikle deri eşyalarınızı direkt güneş ışığından koruyun. Hatta evdeki kalorifer ve deri eşyalarınız arasında en az 30 cm. mesafe olmalı. Isıyla yakın temas halinde; deri fazla nem kaybeder ve dolayısıyla deride kuruluk, çatlak veya sertleşmeler meydana gelebilir.

Deri eşyalarınız için yapmanız gereken bir diğer iyi şey ise onları evde beslediğiniz sevimli dostlarınızdan uzak tutmanız olacaktır. Evcil hayvanlar, tırnaklarıyla deride tahribat oluşturabilirler. Ayrıca salya da deriye zarar verip leke yapabilir.

Deri koltuk takımınızı uzun süre naylon ambalajda bekletmeyin.

Temizlik yaparken dikkat...
Deri eşyalarınızda leke oluşmuşsa, onları ılık nemli bir bezle silin. Deri mobilya satan mağazalarda kolaylıkla bulabileceğiniz deri bakım setleri vardır. Bu bakım setleri üç ayda bir kullanıldığında deri daha uzun ömürlü olur. Cilası yapılan deri eşyanızı bakımın ardından yumuşak bir bezle silin. Cilt türleri gibi deri eşyaların da derileri arasında farklılıklar vardır. Bakım setini alırken bunu göz önünde bulundurup mobilyacınızdan bilgi edinmelisiniz.

Temizlik esnasında deri eşyalarınıza elektrik süpürgesi, sert fırça gibi tahrip edici malzemeler ve kesinlikle deterjan veya solvent bazlı alkol içeren temizlik malzemeleri kullanmayın. Eğer deri mobilyanız bir şekilde çok ıslanırsa kurumasının uzun sürede ve oda sıcaklığında olması gerekmektedir. Bu şekilde derideki nem kaybı ve sertleşme önlenmiş olur.


Kısa pratik çözümler

* Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin.

* Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokuları için; yemek yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyun. Fırınınızı birkaç dakika için ısıtın daha sonra soğumaya bırakın.

* Gömlek yakalarındaki kirleri gidermek için, gömleği makineye atmadan önce yaka kısmına sabun sürüp 15 dakika bekletin.

* Tutkal lekelerini çıkarmak için, sirke ile ıslatıp, bol su ile durulamalıdır.

* Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için lekenin üzerine neft döküp 5 dakika bekleyin sonra nemli bir bezle silin.

* Ellerdeki soğan ve sarımsak kokularını giderebilmek için yapılacak en iyi şey, haşlanmış patatesle ovmaktır.

* Pamuklu ve yünlülerde; çay lekesi taze ise, ılık suya batırılmış bir bezle ovulur. Eskimiş ise, içine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk parçası ile silinir. Ilık su ile çalkalanır.

* Bir yerdeki sigara dumanını yok etmek için hemen mum yakın.

* Ütüde sararan elbise hemen oksijenli su ile silinirse sararan yerler kaybolur.

* Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız, tertemiz olacaktır.

* Buzdolabındaki nemi almak için, dolaba içi tuz dolu bir kap konur.

* Kristallerin ışıl ışıl parlaması için, yıkadıktan sonra durulama sırasında sirkeli suya batırın. Bu işlem kristalleri parlatacaktır.

* Sararan teflon tava ve tencerelerin içerisine bir miktar su ve biraz çamaşır suyu koyduktan sonra ateşin üzerinde kaynatın. İndirince önce sıcak suyla daha sonra soğuk su ile iyice durulayın.

* Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski görünümünü kazandırmak için yarısına kadar yırtılmış gazete kağıdı doldurun, üçte birine de sıcak su doldurup iyice sallayın.

* Dibi tutan tencereleri bir gece suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir.

* Musluklarınızı temizlemek için bez yerine eski bir naylon çorabı tercih edin, sonuç daha mükemmel olacaktır.

* Yumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız.

* Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın. Sonra bolca durulayın.

* Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın.

* Taze ceviz lekesini elden çıkarmak için, eller önce bir - iki dakika sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur, sonra soğuk suyla ovulur ve yıkanır.

* Çamaşırdaki pas lekesi için lekenin üzerine limon damlatılıp ütülenir.

* Parlaklığını kaybeden çelik tencereler ısıtılmış sirke ile ovulup sonra iyice durulanır ve bir bez parçası ile parlatılırsa, tencere pırıl pırıl olur.

* Bir kumaşı benzin ya da başka bir leke çıkarıcı ile silmeden önce oldukça tuzlu bir su ile silerseniz leke çıkarıcı iz bırakmaz.

* Eğer örtünüze meyve suyu dökülürse hemen tuz serpin ilk yıkamada çıkacaktır.

* Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Bunu tavanızın içine dökün 10 dakika kaynatın.

* Lavaboyu temizlerken tuzla bastırarak silince hem iyi temizler hem de kokuları giderir.

* Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıkların kötü kokusunu gidermek için. içine bir parça kesme şeker koyun.

* Halının rengini canlandırmak için en son suyuna sirke konur.

* Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve temiz yıkandığını göreceksiniz.

* Renkli gömlekler yıkanmadan önce iki saat sirkeli suda bırakılırsa renkleri canlı olur.

* Elbiselerin fermuarları yıkarken bozuluyorsa makineye atmadan önce kapatılır.

* Kapılarınız veya çekmeceleriniz bir müddet sonra itseniz de çekseniz de kapanmaları zorlaşır. Kapınızın, çekmecenizin sürten kısmına vazelin sürün.

* Fermuarlar sıkışırsa, kurşun kalemle fermuar dişlerinin üzerini karalayın.

* Gözlük camlarını gliserin ile silerseniz buğulanmadığını göreceksiniz.

* Çiçekleriniz için, haşladığınız yumurtanın suyunu saksıya dökün.

* Gülleriniz boyunlarını bükerse, ilk önce sıcak suya sonra soğuk suya batırın.

* Sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt böcek vs. yok edersiniz.

* Kapılarınızı vs. cila yaparken, cila olmamasını istediğiniz yerlere vazelin sürün buralara cila taşarsa bile kuruyunca çok kolay çıkarabilirsiniz.

* Akü başları oksitlenirse cola sürerseniz oksitlenmeyi önlersiniz.

* Fareleri kaçırmak için nane yağını bir karton parçasının üzerine sürün farelerin geldiği yere koyun.

* Boya fırçaları sertleşmiş ise kaynamış sirkeli suda bekletin yumuşadığını göreceksiniz.

* Elinize uhu yapıştırıcı bulaşırsa, asetonla silin.

* Mangal ızgaranızı temizlemek için, ılıkken camsille temizleyin veya ılıkken nemli gazete kağıdına sarın bir müddet sonra sertleşmiş artıkların yumuşadığını göreceksiniz.

* Boya kokusunu gidermek için iki büyük baş soğanı soyup ikiye bölün suyun içine atın bunu da kokulu odaya koyun.

* Cam kırıklarını temizlersiniz fakat kıymıkları göremezsiniz, bunu da temizlemek için ıslak pamuk imdadınıza yetişir.

* Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek için biraz deterjan biraz su bir kaşık pirinç çalkalayın.

* Balık kokan tavayı limonla bir güzel ovalayın ve yıkayın.

* Ampülün üzerine biraz parfümünüzden sıkınız, yakıldığında mis gibi kokar odanız.

* Dişlerinizi doğal temizlemek için, çileği ezin diş fırçanızın üzerine koyun diş etlerinize kompres yapın. Sonra dişlerinizi fırçalayın.

* Küçük yanıklar için, temiz bir süngeri hafifçe ıslatın buzdolabınızın derin dondurucu bölümüne koyun. Yanmış yerin üzerine hafif hafif kompres yapın.

* Ağız kokusu için, kahve çekirdeği ve karanfil çiğneyin.

Evimizdeki hava sağlığımız için çok önemlidir. Normalde insanların en fazla vakti evde geçer, evde uyuruz, evde kahvaltı ederiz, evde akşam yemeği yeriz ve tv nin karşında zaman harcarız yani kısaca söylemek gerekirse, hayatımızın yarısı evimizde geçer.


www.ailevekadin.com