Karpuz zayıflatıyor mu şişmanlatıyor mu?

“Yaz aylarında en fazla tüketilen meyve hangisidir?” diye bir soru sorulsa, hepimiz hiç tereddüt etmeden “Karpuz” diye cevap veririz. Ancak; hoş lezzeti, ucuz fiyatı ve insana ferahlık veren özelliğinin yanı sıra sağlığımız açısından da sayısız faydaları olan bu harika meyve için son günlerde yeni bir tartışma başlatıldı. “Karpuz zayıflatıyor mu, yoksa şişmanlatıyor mu?”

Evet, bazı beslenme ve diyet uzmanları havaların ısınıp tatil mevsiminin yaklaştığı bu günlerde “Son dakika diyeti, 7 günde 2 kilo vererek 1 beden incelin” gibi iddialı cümlelerle tanıtmaya çalıştıkları “karpuz diyeti”ni tavsiye ederken, bazı uzmanlar da “Karpuz-peynir yiyerek, belki ilk bir hafta kilo verebilirsiniz. Ancak ikinci hafta kilo almaya başlarsınız. Çünkü karpuz karbonhidrattır, peynir de proteindir. İkisi birleştiği zaman tam bir bomba olur” diyerek buna karşı çıkıyor.

İşin uzmanları bile bu kadar farklı görüşlere sahip olunca vatandaşın da kafası karışıyor. Doğrusu biz de size hangisini tavsiye edeceğimiz konusunda tereddüde düşüyoruz. Galiba en iyisi; karpuzun insan sağlığı için ne kadar önemli bir besin maddesi olduğunu anlatıp tercihi size bırakmak.


Kansere karşı yiyin!
İnsan sağlığı açısından sayısız yararları olan karpuzun, içeriğindeki “likopen” maddesi sayesinde vücudu kansere karşı bir kalkan gibi koruduğu ortaya çıktı. Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Betül Çiçek, kansere karşı koruma özelliği olduğu bilinen likopen maddesinin, karpuzda bol miktarda bulunduğunu belirtiyor. Çiçek, bu harika yaz meyvesinin kansere karşı faydalarını şu cümlelerle özetliyor:

“Bilindiği gibi kansere yol açan en büyük sebeplerden biri, doku ve organların zararlı maddeler sebebiyle hasar görmesidir. Likopen maddesi antioksidan özelliği sayesinde, serbest radikaller denilen bu zararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller. Ayrıca, doku ve organlara kendisi bağlanarak zararlı maddelere karşı bir kalkan oluşturur. Likopen karpuzdan başka sırası ile en çok salçada, ketçapta ve domateste bulunur.”


Diğer faydaları
Karpuzun içerdiği bol miktardaki potasyumun da insan sağlığı açısından son derece faydalı olduğunu anlatan Çiçek, “Potasyum, böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlar. Böylece kan basıncı dengelenir, kalp işlevleri düzenlenir ve kalp krizi riski azalır” diyor. Yüzde 95’i su olan karpuz, bol miktarda yendiği zaman vücudu temizleyici bir özellik de kazanıyor. Yani kum ve taş şikayeti olanların bol bol tüketmesi gereken bir meyve!..

Bol miktarda A, B ve C vitaminleri içermesi karpuzun başka artıları. Bu sebeple vücudun hastalıklara karşı direncini artırıyor ve sakinlik veriyor. İçeriğindeki A vitamini; serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktiriyor, cildi güzelleştiriyor, başta cilt kanseri olmak üzere bazı kanser türlerine karşı vücudu koruyor. Radyasyon tedavisinin yan etkisini azaltıyor. Karpuz; protein, karbonhidrat, demir, selüloz, kalsiyum, fosfor ve potasyum yönünden de oldukça zengindir. (20.06.2006)


www.ailevekedin.com