Her gün bir avuç çağla kanserden koruyor

Bugünlerde manav tezgâhlarında, hatta seyyar satıcı arabalarında bol bol gördüğümüz badem çağlası, insanın içini ferahlatan mayhoş lezzetinin yanı sıra sağlığımız için de son derece yararlı bir meyvedir. Bu sebeple uzmanlar, “çağla mevsimini iyi değerlendirin, bol çağla yiyin” uyarısında bulunuyor. Yaklaşık on yıldır kanser tedavisinde alternatif ve tamamlayıcı yöntemler üzerine çalışmalar yapan Çapa Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Erkan Topuz, yüksek dozda C ve E vitamini ile selenyum ihtiva eden çağlanın; bağışıklık sistemini güçlendirerek hem kanserden koruduğunu, hem de kanser tedavisi sırasında vücuda büyük destek sağladığını söylüyor.

Prof. Dr. Erkan Topuz, özellikle malin melanom, lösemi, multiple myelom (kemik iliği) ve bağırsak kanseri gibi bağışıklık sisteminin zayıf düştüğü kanser türlerinde çağlanın son derece yararlı olduğunu belirtiyor. Bunun için en uygun günleri yaşıyoruz. Her gün yiyeceğiniz bir avuç çağla, hem bağışıklık sisteminize güç katacak, hem de birçok tehlikeli kanser türüne karşı vücudumuzda kalkan oluşturacaktır. Bildiğiniz gibi bademin, sadece çağlası değil, kurusu da sevilerek tüketilmektedir. Hatta ülkemizde badem, kuru yemiş olarak daha çok tercih edilmektedir. Bademin tatlısı ve acısı vardır.


ANTİOKSİDAN ZENGİNİ
Tatlı bademde; B ve E vitaminleri ile protein, demir, kalsiyum, fosfor ve yüksek oranda yağ bulunmaktadır. Antioksidan yönünden de çok zengindir. Kuru yemiş olarak tüketilmesinin yan sıra pasta, tatlı ve şekerlemelerde de çok kullanılır, Bademden yapılan yiyeceklerin en bilinenleri acı badem kurabiyesi ile badem ezmesidir. Ayrıca Asya ülkelerinde bazı et, tavuk, balık ve sebze yemeklerine de badem katılır. Bademyağı ise eczacılıkta çeşitli bileşimlerin hazırlanmasında, özellikle yumuşatıcı olarak ve yaraları iyileştirmek için kullanılır.

Badem, depresyona girenler, streste olanlar, baş ağrısı çekenler için adeta ilaç gibidir. Sabit ve uçucu yağlar yönünden zengin olan acı badem ağız yoluyla alındığında yumuşatıcı, öksürük kesici ve solucan düşürücü etkisi vardır. Günde 4-5 tane (daha fazla değil) yemek şekerin düşmesini sağlar. Ancak acı bademi yüksek dozda almak, zehirlenmelere yol açabilir.


Yağı bile şifa kaynağı
Mineral katkısı yüksek olan badem yağı, cildin ve saçların E vitamini ihtiyacını karşılayan çok faydalı bir yağdır. Makyaj temizlemede ayrıca tırnak el ve ayak bakımında kullanılabilir. Bu arada hamilelikte de karın kısmınıza günde bir defa sürdüğünüz takdirde doğumdan sonra oluşacak çatlakları engellemiş olursunuz. Saç bakımı yaparken de, susam yağı, fındık yağı, ceviz yağı ve çam terebendini badem yağı ile karıştırarak saçınıza sürdükten sonra yarım saat bekleyip saçınızı yıkayabilirsiniz. Bu uygulamayı haftada bir tekrarlayabilirsiniz.

* Badem yağı ayrıca hazımsızlığa karşı iyi bir çözümdür. Bunun için günde bir çay kaşığı içilebilir.

* Bademyağı kabızlığı giderir, müshil olarak da kullanılır.

* Egzama ve kaşıntıların verdiği rahatsızlıkları azaltır.

* Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesine yardım eder.

* Kulak ağrılarını dindirir.

* Yumurtayla karıştırılıp da, basur memelerine sürülecek olursa, ağrı ve yanmaları giderir.

* Burun kuruluğundan kurtulmak için günde iki defa birer damla badem yağını burnunuza damlatmanız yeterli.

* Sık sık dudaklarının çatlamasından rahatsız olanlar da gün içinde birkaç defa badem yağı kullanmalıdır.


Diğer faydaları

* Badem sinirleri güçlendirir.

* Göğüs hastalıklarını ve zihin yorgunluğunu giderir.

* Uykusuzluk, yorgunluk, baş dönmesi gibi belirtilerin azalmasına yardımcı olur.

* Böbrek, idrar yolları ve üriner sistemdeki iltihapları iyileştirir.

* Hamilelerin sütünü artırır ve bebeklerin gelişimine yardımcı olur.

* Kolestrolü düşürür, kalp krizi riskini yüzde 50 azaltır.

* Yumuşatıcı, balgam söktürücü, sakinleştirici özellikleri vardır.

* İçinde bulunan Omega 3 yağı, kan pıhtılaşmasını ve damar sertliğini önler; tansiyonu düşürür.

* E vitamini bakımından zengin olduğu için antioksidan özelliği vardır ve yaşlanmayı geçiktirir.

* Sütle içilirse mide kuvvetlenir.

* Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir.

* Bronşit, boğaz ağrısı, anjin, boğaz yanması ve akciğer hastalıklarında faydalıdır.


Hiç çağla yemeği yediniz mi?

* Mayhoş tadı sebebiyle severek yediğimiz çağladan çok lezzetli yemekler yapılabileceğini hiç düşündünüz mü? Meraklısına bir tarif verelim.


MALZEMESİ:

* Yarım kilo çağla badem

* 1 adet kuru soğan

* Çeyrek demet dereotu

* 1 çay bardağı pirinç

* 1 kahve fincanı sızma zeytin yağı

* 1 tatlı kaşığı tuz

* 1 yemek kaşığı toz şeker


YAPILIŞI:
* Zeytin yağını ve yemeklik doğradığınız kuru soğanı tencereye koyun. Hiç kavurmadan hemen ardından iyice yıkayıp, saplarını ayıkladığınız badem çağlalarını, ince ince kıydığınız dereotunu, tuzu, şekeri ve pirinçleri ekleyin. Malzemenin yarısına gelecek kadar da iyi su ilave edip kapağını kapatın. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 35-40 dakika kadar pişirin. Biraz ılınıp, dinlendikten sonra servis yapın. Bu değişik yemeği çok beğeneceğinizi umuyoruz. (04 Mayıs 2008)


www.ailevekedin.com