İşte kalbin dostları

Türk mutfağında sıkça kullanılan gıda maddelerinin büyük kısmı uzmanlar tarafından “kalp dostu besinler” olarak nitelendiriliyor, Çünkü bu gıdalar, damarları temizleyerek kandaki kolesterol oranını azaltıyor ve kan basıncını düşürerek kalp sağlığına önemli katkılar sağlıyor. Bu harika gıda maddeleri arasında; zeytinyağı, soğan, sarımsak, ıspanak, fasulye, pirinç, fındık, domates, elma ve greyfurt gibi Türk mutfağının vazgeçilmezleri bulunuyor.

İste, beslenme uzmanlarının “kalp dostu” diye tanımladıkları besinler ve faydaları:

Zeytinyağı:

Doymuş yağlar yerine, zeytinyağı kullanırsanız, kanınızdaki kolesterol miktarı azalır ve kan basıncınız düzene girer. Son yıllarda yapılan bütün araştırmalar, zeytinyağının özellikle kalp ve damar sağlığı açısından son derece yararlı olduğunu ortaya koyuyor.


Fındık:

Fındık yağ içerir, ama bu yağ kolesterol oranını düşüren mono doymamış yağdır. Ayrıca fındıkta damarları koruyan E vitamini bol miktarda bulunur. Çinko, lif ve magnezyum yönünden de son derece zengindir. Bir avuç fındığa kuru üzüm katıp gün boyu aralıklarla atıştırın. Sağlığınızı korumuş olacaksınız.


Pirinç:

Pirincin kolesterol ile savaştığı biliniyor. Ayrıca pirinç bol miktarda E vitamini ve B vitamini içermektedir.


Soğan:

Yemek ve sofra kültürümüzün vazgeçilmezlerinden olan soğan, kalbinizin sağlığı için canla başla savaşan yiyeceklerden biridir. Soğanın içerdiği maddeler, kolesterolün oksitlenip damarların duvarlarına zarar vermesini engeller.


Ispanak:

Kalp hastalıklarına ve yüksek tansiyona karşı birebir olan ıspanak, kolesterolün damarlara yerleşmesini önler. Ayrıca ıspanak, bol miktarda magnezyum ve potasyum gibi mineralleri içerir, kan basıncını düşürür.


Fasulye:

Kuru baklagiller, özellikle de kuru fasulye, kalp sağlığı açısından önemli bir besin maddesidir. Her gün 1-1.5 fincan kadar kuru fasulye yerseniz, kısa sürede kanınızdaki kolesterol miktarı azalır. Ayrıca kuru fasulye kolesterol gibi damarları tıkayan başka maddelerin birikmelerini önler.


Sarımsak:

Kandaki kolesterol oranını düşüren sarımsak, bir burgu gibi çalışarak, kan pıhtılarının damarları tıkamasını engeller Araştırmacılara göre her gün bir-iki diş sarmısak kalbi korumak için yeterli.


Greyfurt:

Narenciye türünün en yararlı meyvelerinden biri olan greyfurt tam bir C vitamini deposudur. Ayrıca içi pembe olan greyfurta renk veren madde damarları kolesterolün tahribatından koruyan bir antioksidandır.


Domates:

Domatesin kırmızı renk almasını sağlayan likopen isimli bileşim, damarlarda kolesterolün birikmesini önler. Özellikle domates salçasının kolesterole karşı iyi bir silah olduğunu belirtelim.


Yulaf:

Yulaf ve yulaf gevreği, kolesterolün bir numaralı düşmanlarıdır. Yulaftaki lif kendini kolesterole bağlar ve kolesterolü vücut sisteminden dışarı çıkarır. Günde 1 fincan yulaf yerseniz kanınızdaki kolesterol miktarı yüzde 20 oranında azalır.


Çay:

Eskiden kalp hastalarının çay içmeleri yasaklanırdı. Günümüzde ise çayın kalp için son derece yararlı olduğu ifade ediliyor. Çayın içerdiği bir madde damarların çeperlerinde kolesterolün birikmesini önler, ayrıca kan pıhtılarının damarları tıkama ihtimali azalır.


Elma:

Günde bir elma yerseniz, kalp hastalıklarından korkmanıza gerek kalmaz. Elmada bulunan ve pectin adı verilen lif kendini kolesterole bağlar ve vücuttan dışarı atılmasını sağlar. Böylece fazla kolesterol damarlardan geçerek kana karışamaz. Elma düzenli olarak tüketilirse, kalp hastalığına yakalanma tehlikesi azalır. Bu meyvenin zengin vitamin içerdiği de elmanın önemini artıran başka bir özelliği…


Şeftali:

Şeftali, hoş kokulu ve bol sulu olmasının yanı sıra içerdiği A, B ve C vitaminleri ile sağlık kaynağı bir meyvedir. Su, madensel tuzlar ve şeker açısından da son derece zengindir. Şeftalinin en büyük özelliği kadifemsi kabuğudur. Fakat bu tüylü kabuktan hoşlanmayanlar için nektarin adı verilen tüysüz türü de vardır. Şeftali satın alırken özellikle kokulu olanını seçmek gerekir. Olgunlaşmış olduğunu yumuşaklığından kolayca anlayabilirsiniz.

Şeftalinin faydalarına gelince:
Çiçekleri kabızlığı giderir ve bağırsak solucanlarını düşürür. Meyvesi hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler. Bol miktarda idrar söktürür. Vücudu zehirli maddelerden temizler. Susuzluğu giderir. Ve vücuda serinlik verir. Basur memelerinden doğan şikayetleri giderir. Safra kesesi ve böbrekler için faydalıdır.

100 gram şeftalideki besin değeri
B 1 vit. 0.02 mg.
B 2 vit. 0.05 mg.
B 3 vit. 1 mg.
Potasyum 202 mg.
C vit. 7 mg.
A vit. 1330 iu.
Yağ 0.1 gr.
Karbonhid. 9.7 gr.
Protein 0.6 gr.
Kalori 38 kcal.
Fosfor 19 mg.


Basura şeftali çekirdeği

Halk arasında ‘basur’ olarak bilinen “hemoroid”in tedavisi için hem ucuz hem de kolay bir yol: Şeftali çekirdeği. İçinde bulunduğumuz şu günlerde bol miktarda bulabileceğiniz şeftalinin çekirdekleri, basur için etkili bir şifa kaynağı. Çekirdekleri kırıp her sabah aç karnına 2-3 tane yendiği zaman basur için büyük fayda sağlıyor. Bu tedaviye 3-4 hafta devam etmek gerekiyor. Kullananlar, bu tedavi yoluyla yüzde 90 başarı sağlandığını belirtiyorlar.


Aklınızda bulunsun

* Nane çayı, mide gazını geçirerek, doluluk hissini ortadan kaldırır ve aynı zamanda hazmı kolaylaştırır midenin daha çabuk boşalmasını sağlar. Nane çayını, kuru naneyi sıcak suya atıp 10 dakika demleyerek elde edebilirsiniz.

* Romatizma ağrılarınız tuttuğu zaman sabahları kuru üzümün suyunu çıkarın ve bir bardak için. Çünkü üzüm suyu romatizmaya karşı doğal ilaçtır.

* Nezle olduğunuzda bol bol armut yiyin. Hem nezleye iyi gelir hem de mideyi kuvvetlendirir, çarpıntıyı önler ve hazmı kolaylaştırır.

* Yapılan yeni araştırmalara göre meyve, sebze ve yeşil bitkileri bol yiyen kişilerin daha az kanser ve kalp hastalığına yakalandığı tespit edilmiştir.

* Bir büyük soğanı dörde bölün ve orta boy bir bal kavanozuna koyup iyice karıştırın, 24 saat bekletin. Şurup haline geldiğinde soğuk algınlığı olan (öksüren) kişiye sabah, akşam bir yemek kaşığı verin. Soğanın içerdiği yağlar öksürüğü kesecektir. (16.08.2004)


www.ailevekedin.com