Domatesin bilinmeyen faydaları
Sebze ve meyvelerde bulunan çeşitli vitamin, mineral ve kimyasallardan her birinin, farklı bir hastalık için şifa kaynağı olduğunu hepimiz biliyoruz. Dünyanın dört bir yanında, modern tıp tarafından sürdürülen araştırmaların sonuçları da, bu gerçeği gözler önüne seriyor. Domateste bulunan ve bu harika sebzeye kırmızı rengini veren “likopen” de yukarıda sözünü ettiğimiz şifa kaynağı kimyasallardan biridir. Likopenin insan sağlığı açısından öne çıkan en önemli özelliği, antioksidan molekül olması dolayısıyla kanser oluşumunu, özellikle de prostat kanseri oluşumunu engelleme konusundaki etkisidir. Uzmanlar bu araştırmalarda, soyadaki “izoflovan” maddesinin meme ve prostat kanserini, domatesteki “likopen”in akciğer ve prostat kanserini, brokoli ve balıktaki selenyumun da akciğer kanserini önlemedeki etkilerini tesbit ettiler Ömer Küçük, domatesteki likopenin kanserden korunma ve tedavi edici etkisi üzerinde büyük umut veren araştırmayı, kanser riski çok yüksek 2-3 bin kişide daha deneyeceklerini vurguladı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Gör de, domatesin birçok hastalığın yanı sıra prostat kanserine karşı etkili olduğunu belirterek “Bunun için özellikle 50 yaşın üzerinde olan erkekler, her gün en az 3-4 tane domates yemeli” diyor. Erdal, ciltlerinin güzelliğiyle ünlü Macar kadınlarıyla ilgili bir araştırma sonucunda bu kadınların yüzlerine ılık domates maskesi sürdüklerinin ortaya çıktığını ifade ederek, domatesin güneşin altında gergin kalabilmesinin sebebinin likopen olduğunu ve yüze sürülen likopenin de cildi gergin tutacağını, kırışmayı önleyeceğini dile getiriyor..
Tümörler küçüldü
Son olarak ABD’de yaptığı kanser araştırmalarıyla tanınan Prof. Dr. Ömer Küçük, prostat kanseri olan kişilere üç hafta boyunca, her gün 30 miligram likopen vererek kanser tümörlerini küçültmeyi başardı. ABD Wayne State Üniversitesi Kanser Merkezi’nde çalışmalarını sürdüren Prof. Ömer Küçük’ün de içinde yer aldığı bir ekip, bazı sebze ve meyvelerin, insanları kanserden koruduğu gerçeğinden yola çıkarak, domatesteki “likopen”, soyadaki “izoflovan” ve brokoli ile balıktaki “selenyum”un vücudu kanserden korunmadaki etkisini araştırmaya başladı.
Günde 3-4 domates
Prof. Dr. Küçük, hayvanlar üzerindeki denemelerin ardından prostat kanseri olan 30 hastayı 15’erli iki gruba ayırarak araştırma yaptı. Ameliyattan önceki üç hafta boyunca hastaların bir grubuna günde 30 miligram likopen verdi. Hastalardan likopen alanlarda prostat kanserinin küçüldüğü ve PSA düzeyinin düştüğü görüldü.
İspat edildi
Amerikan Journal of National Science dergisinde yayınlanan bir araştırmanın sonuçları ise ilginç bilgiler içeriyor: “Yaklaşık 47 bin yetişkin erkek üzerinde yapılan araştırmada, haftada 2-4 porsiyon taze domates tüketenlerde prostat kanseri riskinin, hiç tüketmeyenlere oranla yüzde 26 oranında azaldığı gözlemlendi. Araştırmaya göre haftada 10 porsiyondan fazla domates ve domates suyu tüketenlerde prostat kanseri riski, haftada 1.5 porsiyon tüketenlere oranla yüzde 35 oranında azalıyor.
Kırmızıyla gelen güzellik
Yaz aylarının en lezzetli sebzelerinden domates, cilt sağlığı ve güzellik açısından da son derece önemli bir sebzedir. Domateste bulunan ve ona kırmızı rengi veren likopen maddesinin, bilinen en iyi antioksidan olduğunu hatırlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Erkan Erdal, ‘’domatesin içindeki likopen, yağ ve ısıyla etkisini artırır. Sabahları kahvaltıda soyulmuş ve zeytinyağı dökülmüş domates sağlık açısından çok faydalıdır’’ diyor.
Pratik maskeler
Erkan Erdal, domatesle yapılmış basit bir güzellik maskesi tarifi de veriyor:
Bir adet orta boy domatesi rendeleyin ve suyunu ince bir tülbentten geçirin ya da size kolay gelen herhangi bir yöntemle domatesin suyunu çıkarın. Daha sonra bu domates suyunu temiz bir pamukla yüzünüze maske halinde uygulayın. Kuruduktan sonra da su ile yüzünüzü yıkayın. İşlem bittikten sonra yüzünüzün gerginleşmiş, kırışıklıkların gözle görülür şekilde azalmış olduğunu göreceksiniz. Erkan Erdal’ın tavsiyesi, bu maskenin ortalama 5 günde bir yapılmasıdır.
(01 Mayıs 2007)
www.ailevekedin.com