Suçiçeği ve korunma

Suçiçeği, Varicella zoster adlı virüsün neden olduğu bir çocukluk çağı döküntülü hastalığıdır.


Suçiçeği nasıl bulaşır ve bulaştırıcılık süresi ne kadardır?
Suçiçeği, daha çok ağız-burun salgılarıyla ve sulu döküntülerle direkt temas yoluyla bulaşır. Döküntülerin başlamasından 2-3 gün öncesinden, 7-10 gün sonrasına kadar bulaştırıcılık devam eder.


Hastalığın seyri nasıldır?
Kuluçka dönemi yani suçiçeği ile temas edip mikrobu aldıktan sonra hastalığın ortaya çıkmasına kadar geçen süre 15-20 gündür. Döküntülerden bir iki gün önce, hafif ateş, halsizlik, iştahsızlık görülebilir. Döküntüler, önce pembedir, birkaç saat içinde kırmızıya döner, ardından içi sıvı dolu küçük kesecikler halini alır. Berrak sıvı 1-2 gün içinde bulanıklaşır, ardından keseciklerin yırtılmasıyla kabuklanır ve sonrasında kahverengi pullar halinde dökülür. İlk çıkan kesecikler kabuklanıp kaybolurken, 3-4 gün içinde yenileri çıkar.

Döküntüler saçlı deri, el, ayaklar gibi etraf bölgelerde az, karın, göğüs gibi merkez kısımlarda fazladır. Şiddetli kaşıntıya sebep olur. Kaşıntıya karşı tedbir alınmalıdır . Çocuğun tırnakları kesilmeli, kaşıntı giderici ilaçlar ve nadiren de mecbur kalınırsa özel krem ve losyonlar kullanılmalıdır. Kaşıntıya bağlı deride zedelenme ve sonuçta ikincil bakteriyel enfeksiyon ortaya çıkabilir. Reye sendromu riski olduğundan ateş düşürücü olarak aspirin kesinlikle verilmemelidir. Ateş düşürücü gerekliyse parasetamol içeren ilaçlar güvenle kullanılabilir.


Suçiçeğinden korunma nasıl olur?
Suçiçeğinden korunmanın en etkili ve tek yolu 15. ayda uygulanması gereken aşıdır. Aşının ideal olarak 2 yaşa kadar yapılması önerilmekle beraber, her yaşta uygulanabilir. (22 Mart 2007)


Hamilelikte suçiçeği geçirilmesinin tehlikesi var mı?
Tehlikesi tabii ki vardır ama mutlaka problem çıkacak anlamına gelmez. Su çiçeği gebeliğin özellikle erken dönemlerinde geçirildiğinde ve mikrop plasentadan bebeğe ulaştığında düşük veya bebekte anomali oluşturma riski vardır. Doğuma yakın dönemde geçirildiğinde ise erken doğuma, ölü doğuma ya da bebekte ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Bebeğin özellikle gelişmekte olan sinir dokusuna zarar verebilir. Organlarda eksiklik veya düzensiz gelişime ve genel olarak gelişme geriliğine yol açabilir.


Suçiçeği aşısı ne zaman uygulanmalı?
Bir yaşını dolduran tüm çocuklara uygulanabilir. 1 yaşında aşısını olamayanlar, daha sonra da aşılanabilirler; ancak aşılama ne kadar erken yapılırsa korunma o kadar erken başlar. İdeal aşılama zamanı son dönemlerde yapılan yeni çalışmaların ışığında 16-24 ay arası olarak belirlenmiştir. 1 yaşımızdan itibaren aşı olunabildiği gibi, ömür boyu da yapılabilme gibi kolaylığı olduğunu bilmekte fayda vardır.

Hastalığı hiç geçirmemiş 1 yaşından büyük çocuklar, gençler ve hatta erişkinler aynı aşı ile korunabilirler. Özellikle kreş ve okul döneminde çocuklar kalabalık ortamlarda bulunmaya başladıklarından dolayı, öncesinde aşılanmış olmaları, salgınların önlenmesi açısından son derece önemlidir.


Hastalığı geçirmekte olan bir çocuğa aşı uygulanabilir mi?
Belirtiler görülmeye başladıktan sonra yapılacak aşının faydası olmayacaktır. Bununla beraber bulaşmadan sonraki ilk 72 saatte yapılabilecek aşının hastalığı engellediği, en azından çok daha hafif bir şekilde geçirilmesini sağladığını biliyoruz. Bu nedenle aşısı olmayan çocuğumuz suçiçekli biriyle temas etme sonrasında vakit geçirmeden aşımızı yaptırabilirsek hastalıktan korunup rahat edebiliriz. (29 Mart 2007)


Suçiçeği aşısı kaç doz uygulanır?
Aşı çocuklarda sadece tek doz ile yeterli koruma sağlar. 13 yaşın üzerindeki bireylerde 1 ay ara ile toplam 2 doz aşı uygulandığı takdirde etkinliğinin yeterli düzeyde olabileceği gösterilmiştir.


Suçiçeği, ergenlik çağı ve erişkin yaşta geçirildiğinde daha riskli mi?
Suçiçeği bir çocukluk çağı hastalığı olarak bilinmesine rağmen, bu hastalığı geçirmemiş gençler ve erişkinler, virüse maruz kaldıkları takdirde hastalanabilirler. Genç ve erişkin yaşlarda geçirilen suçiçeği, çocukluk çağına göre çok daha ağır seyirli ve risklidir. Dolayısı ile suçiçeği geçirmemiş genç ve erişkinlerin de aşı ile korunması önemle tavsiye edilmektedir.


Suçiçeği aşısının koruyuculuk oranı ve süresi nedir?
Aşının sağlıklı çocuklarda %98 oranında koruyucu olduğu gösterilmiştir. 1974 yılında ilk aşılanan ve korunma sağlanan bireylerde 30 yıl sonra yapılan taramalar, etkinliğin %98 oranında devam ettiğini göstermiştir. Koruyucu antikor denilen maddelerin seviyelerinde minimal değişiklikler olduğu için bugün için bu yüksek koruyuculuk oranları kabul edilmektedir.


Suçiçeğini çocukların doğal yoldan geçirmeleri neden istenmemektedir?
Suçiçeği çoğunlukla selim bir hastalık olarak algılanmasına rağmen kimlerin hafif, kimlerin ağır ve komplikasyonlu geçireceklerini önceden bilmek imkânsızdır. Etkili ve güvenilir bir aşı ile korunma imkânı varken böylesi bir risk alınamaz.


Suçiçeği aşısı kimlere uygulanamaz?
Bağışıklık sisteminin ağır yetersizliği olan bireylere, hamilelere suçiçeği aşısı uygulanması sakıncalıdır. Immünglobülin veya steroid tedavisi görmekte olanlarda ve akut ateşli hastalık geçirenlerde aşılama ertelenmelidir. (05 Nisan 2007)


www.ailevekedin.com