Okuma alışkanlığı kazandırma

Çocuklara neden okuma alışkanlığı kazandırmak gerektiğinden bahsetmeye gerek bile yok sanırım. Aslında bu duruma alışkanlıktan ziyade zevk demek gerekiyor. Okumak bir zorunluluk, dayatma ya da yapılması gereken bir görev olmamalıdır. Çocuğa okumayı ve kitabı doğru tanıtabilirsek, okumayla ilgili olumlu izlenimler ve yaşantılar kazandırabilirsek, elbette okuma alışkanlığı da gelişecektir.

Öncelikle okuma alışkanlığı konusunda önemli bir detayın bilinmesinde fayda vardır diye düşünüyorum. Okuma alışkanlığı kazanmanın temelleri, ilköğretimde, okumayı öğrenmeyle birlikte değil; doğumdan hemen sonra atılmaya başlamalıdır. Bebekler 4. aydan itibaren banyo kitaplarıyla karşılaşmalıdırlar. Onlara her gün, kısacık da olsa, bir şeyler okumanız; hem bebeğinizle aranızdaki bağı güçlendirecek, hem de okuma sevgisi için önemli bir temel oluşturacaktır.

Çocukların mutlaka kendilerine ait minik de olsa kitaplıkları olmalıdır. Evdeki yetişkin kitaplığından da mahrum edilmemeli, kitaplara dokunmak ve onları incelemek yasaklı olmamalıdır. Bu tür yasaklar, çocuğu genel olarak kitaptan uzaklaştırabilir. Çocuklara kitapların değerli oldukları ve korunmaları gerektiği anlatılabilir, gösterilebilir. Yırtmak, buruşturmak vb. çok eğlenceli eylemler için, boş kâğıtlar veya okunmuş gazeteler kullanılabilir.

Ebeveynlerini okurken görmek, çocukları okumaya özendirecek en önemli noktalardan biridir. Mümkünse, gün içinde okuma saatleriniz olabilir, hatta belli bir okuma yeriniz de olursa, çocuk da bunu gereken bir rutin olarak algılayacaktır. Bir süre sonra o da eline okunacak bir şeyler alarak sayfalarını çevirmeye, okuyormuş gibi yapmaya başlayacaktır.

Yatmadan önce okuyacağınız bir masal ya da sevdiği bir hikâye, hem uykuya geçişi kolaylaştıracak hem de okuma alışkanlığının kazanılmasını destekleyecektir. (08 Mart 2008)


www.ailevekedin.com