Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Sağlıklı yaşamak için

Sarımsağın faydası saymakla bitmez

Sebzeleri karıştır kanserden korun

Sıkı giyinmek ve prostatın ilacı

Sınav stresi ve renk körlüğü

Sırt ağrısı için altın öğütler

Sindirim ve solunum sisteminin dostu

Soğanın faydaları

Soğuk algınlığına karşı 'bitki kalkanı'

Soğuk günlerin sıcak dostu SALEP

Soğuk günlerin sıcak ilacı Adaçayı

Soya gibisi yok

Soya ve sedef hastalığı

Stres için faydalı besinler

Şeftalinin faydaları ve yaz ishali

Şeker hastalığına KUDRET NARI

Şifa kaynağı Bakla

Şifa kaynağı Nar

Uykusuzluğa karşı harika formüller

Ülser ve gastritin ilacı Kudret Narı


1 2 3 4 5 6 7 8 9

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Peynir suyu İLAÇ gibi

Kalsiyum ve mineral yönünden en zengin gıda maddeleri arasında yer alan ve insan sağlığına katkıları sayılamayacak kadar çok olan beyaz peynir, Türk mutfağının, özellikle de kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezi olma özelliğini koruyor. Ancak, en az onun kadar yararlı olduğu halde değerini bilmediğimiz bir şey var; o da peynirin suyu... Evet, peynir üretimi sırasında bir yan ürün olarak ortaya çıkan ve işe yaramaz diye dökülen, ancak büyük besin değeri olduğu için dünyada kullanımı gün geçtikçe artan peynir suyunun, bazı kanser türlerine karşı koruyucu etki sağladığı tesbit edildi.

“Kanserde Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp” kitabının yazarı, İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erkan Topuz, peynir suyunda kanserin gelişimini engelleyen enzimlerin bol miktarda bulunduğunu belirterek, kanser tedavisi gören bütün hastaların günde en az bir bardak evde yapılmış peynir suyu içmesini tavsiye ediyor. Ancak bir uyarıda da bulunuyor: Açıkta satılan peynirlerin suyu bozuk veya zehirli olabilir.


BÖBREKLERİN DOSTU
Peynir mayalandıktan sonra süzülmesi için kalıplara konduğu sırada elde edilen yeşilimsi sarı renkteki “peynir suyu”, yüzyıllar önce bile ilaç ve deri merhemi olarak kullanılıyormuş. Peynir suyunun böbrek taşının oluşumunu engellediği, oluşan taşın da düşmesini kolaylaştırdığı ifade ediliyor. Bu konuda çeşitli araştırmalar yapan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. İhsan Bakırcı da, peynir suyunda yüksek biyolojik değere sahip serum proteinleri, mineral tuzlar, laktoz ve vitaminler bulunduğunu, bu sebeple de son 20 yılda dünyada kullanım alanının giderek arttığını söylüyor.

SAĞLIK KAYNAĞI
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Karagözlü de bu konuda şunları söylüyor: “Peynir suyundaki maddeler, vücuttaki kas kaybının mümkün olduğunca azalmasına yardımcı olmaktadır. Peynir suyu proteinleri ise özellikle bebekler, yaşlılar, bazı hastalar ve yoğun aktivite içinde olan sporcular için çok faydalıdır. Ayrıca bazı kanser türlerine karşı koruyucu olduğu da tesbit edilmiştir.”


Çarpıntıya karşı anason çayı

Tıp dilinde “palpitasyon” denilen çarpıntının sebepleri çeşitlidir. Bir kalp hastalığı söz konusu değilse; fazla sigara, alkol, yorgunluk, sinirlenmek, kansızlık, hazımsızlık, fazla çay-kahve içmekten veya zehirlenmelerden kaynaklanabilir. Tedavi için gerçek sebebin iyi belirlenmesi gerekmektedir.

Yorgunluk, sinirlilik veya kötü alışkanlıklardan kaynaklanan çarpıntılarda aşağıdaki reçeteler kullanılabilir.

2 bardak kaynak suya, 1 çorba kaşığı nane konur. 20 dakika bekletilip, süzülür. Çarpıntı hallerinde, 1 çay bardağı içilir.

Bir çay bardağı kaynak suyun içine bir kahve kaşığı anason konur. 10 dakika bekledikten sonra süzülür. Çarpıntı halinde bu su bir defada içilir.

Yarım litre suya 50 gram kadar söğüt yaprağı konup kaynatılır. Süzüldükten sonra bir şişeye konarak saklanır. Çarpıntı halinde, 2 çorba kaşığı içilir. İçilirken tatlandırmak için bal kullanılabilir.

OT DEYİP GEÇMEYİN

Göğsü yumuşatır balgam söktürür

HAVLICAN

Doğu Asya’da yetişen bir bitkidir. Havlıcan kökleri zencefil gibi baharat olarak kullanılır. Ayrıca meşrubatlarda, dondurma, şekerleme ve çikolata çeşitlerinde kullanılabilir. Terkibinde; “Aplinol” ve “Alpinin” gibi maddeler vardır. Tükürük ifrazatını artırır. Göğsü yumuşatır, balgam söktürür. Karında gaz oluşmasını önler, mide ekşimesine iyi gelir. Baş ağrısı ve baş dönmelerini dindirir. İdrar sektörür. Romatizma ve mafsal ağrılarından kaynaklanan şikayetleri hafifletir.

KİŞNİŞ

Pembe veya beyaz renkli çiçekler açan ve 30-50 cm boyunda bir bitki olan kişnişin çok sevimli olmayan bir kokusu vardır. Çiçekler, dalların uçlarında şemsiye şeklinde toplanmıştır. Kişniş, pastacılık ve eczacılıkta da kullanılır. Faydalarına gelince: İştah açar, bağırsak gazlarını giderir, sinirleri yatıştırır, hazmı kolaylaştırır, sinirsel baş ağrılarını keser, karın ağrılarını giderir, aybaşı kanamasını düzenler, doğumu kolaylaştırır, sürmenajda faydalıdır, bayat yiyeceklerin zararını azaltır. Fazla miktarda yenirse zararı görülür.

Bakımlı ellere sahip olun

Vücudumuzun en çabuk yıpranan organı ellerimizdir. Temizlik malzemelerini fazlaca kullanmak, soğuk-sıcak değişimi ellerinizin yıpranmış bir görünüm almasına sebep olur. Bu sebeple ellerimizin bakımına çok önem vermemiz gerekir. Evde hazırlayacağınız bir losyon, hem ellerinizin bakımlı olmasına yardımcı olacak hem de sizi pahalı bakım malzemelerine para vermekten kurtaracaktır. Bunun için küçük bir şişe gliserin, yarım fincan süt, 6-7 damla kolonya ve yarım limon suyunu karıştırarak bir şişeye koyun. İki üç gün bekledikten sonra bu karışımı günde birkaç defa ellerinize sürün. Haftada bir uygulayacağınız bal ve limon karışımı maske de, ellerinize rahatlatıcı ve alerjileri önleyici etki yapar. Ayrıca kuruyup sertleşmelerini de önler.

Böbrekteki kum sancılarına karşı

Bir litre kadar suyun içine bir tane pırasa doğranır. Haşlandıktan sonra süzülür. Her gün aç karnına bir su bardağı içilir. Kalan suyu serin yerde saklamak gerekir. (29 Mart 2008)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.