Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Yemek yeme savaşları

Yenidoğan sarılığı

Yenidoğan tarama testleri

Yenidoğanlara ait pratik bilgiler

Yenidoğanların normal döküntüleri

Yenidoğanlarla ilgili pratik notlar

Zehirlenmeler

Zeka geriliği önlenebilir mi?

Zeka testi yapalım mı?


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Emziren annenin beslenmesi

1-Emziren annelerin sütleri arasında içerik açısından fazla bir fark olmaz. Ancak ürettikleri sütün miktarı farklı olabilir. Huzurlu olmanız, dengeli beslenmeniz ve iyi dinlenmeniz, süt üretiminizi artırır, Ancak sık sık emzirmek ve göğüslerin iyi boşalmasını sağlamak sütü en çok artıran yöntemlerdir.

2-Değişik besin gruplarından beslenmeye ve öğün aralarında sağlıklı atıştırmalar yapmaya özen göstermelisiniz. Emzirme sırasında günlük kalori ihtiyacınıza ek olarak 500 kalori daha fazla beslenmeniz yeterlidir. Bu ihtiyacı karşılamak üzere ek olarak 2 su bardağı süt, bir yumurta veya o kadar et, 2-3 ince dilim ekmek veya unlu bir yiyecek, bir adet meyve, bir porsiyon sebze yemeniz yeterlidir.

3-Emziren annenin aldığı bazı besinler, bebeği olumsuz etkileyebilir. Bebekler anne sütüne karşı alerji geliştirmezler. Ancak bazen annenin diyetiyle sütüne geçen maddeler bebekleri rahatsız edebilir. Bebekte aşırı ağlama, kusma, ishal, karında şişkinlik ve yanaklarda döküntüler gelişebilir.

Eğer bir besin grubundan şüphelenirseniz, bir hafta süreyle bu besinlerden kaçınmalısınız. Daha sonra az miktarlarda alıp bebeği gözlemlemelisiniz. Özellikle inek sütü, fıstık, balık, mısır, yumurta, lahana, çikolata, portakal ve domates, anne sütünden geçerek bebeği rahatsız edebilen besinlerdir.

4-Emzirme sırasında fazla sıvı ihtiyacınız olacaktır. Her emzirme seansında bir bardak, yani 200-250 ml. su için. Üç litreden daha fazla sıvı alımının süt miktarını çok fazla artırmadığı araştırmalarla gösterilmiştir. Sütün sık aralıklarla sağılmasının süt üretimini daha olumlu etkilediği gösterilmiştir. Emzirme döneminde kendinizi susuz hissettiğiniz zamanlar daha fazla olacaktır. Günde 2.5-3 litreye yakın sıvı almaya dikkat edin.

5-Hamilelikte aldığınız multivitamin tabletlerine devam edebilirsiniz. Ancak bunlardan alacağınız vitamine güvenerek günlük taze sebze ve meyve tüketiminizi kısıtlamamalısınız.

6-Sigara içmemelisiniz. Nikotinin sütü azalttığı gösterilmiştir. Tamamen kesemiyorsanız, içtiğiniz miktarı azaltın. Eğer içiyorsanız da bebeği hemen emzirdikten sonra içmelisiniz. Bebeğin bulunduğu odada, hatta evde kesinlikle sigara dumanı bulunmamalıdır. Sigara dumanı, bebeğin tüm solunum sistemini olumsuz etkiler. Bebek, “sigara içmiş kadar” olur. Bu nedenle hamilelik dönemini fırsat bilerek sigarayı bırakın ve emzirme döneminde de içmemeye özen gösterin.

7-Kafein içeren içeceklerden (kahve, çay ve kola) uzak durun ya da günde en fazla iki bardak için. Bu miktardan daha fazla alınması, bebekte huzursuzluk oluşturabilir. (11 Ağustos 2005)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.