Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Sağlıklı yaşamak için

Sarımsağın faydası saymakla bitmez

Sebzeleri karıştır kanserden korun

Sıkı giyinmek ve prostatın ilacı

Sınav stresi ve renk körlüğü

Sırt ağrısı için altın öğütler

Sindirim ve solunum sisteminin dostu

Soğanın faydaları

Soğuk algınlığına karşı 'bitki kalkanı'

Soğuk günlerin sıcak dostu SALEP

Soğuk günlerin sıcak ilacı Adaçayı

Soya gibisi yok

Soya ve sedef hastalığı

Stres için faydalı besinler

Şeftalinin faydaları ve yaz ishali

Şeker hastalığına KUDRET NARI

Şifa kaynağı Bakla

Şifa kaynağı Nar

Uykusuzluğa karşı harika formüller

Ülser ve gastritin ilacı Kudret Narı


1 2 3 4 5 6 7 8 9

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Baş ağrıları

Baş ağrıları, tahammülü en zor rahatsızlıklardan biridir. Bu ağrılar bazen öyle şiddetli olur ki, insanı canından bezdirir.


Baş ağrısından kurtulma yolları
Baş ağrıları, tahammülü en zor rahatsızlıklardan biridir. Bu ağrılar bazen öyle şiddetli olur ki, insanı canından bezdirir. Baş ağrıları çok değişik sebeplerden kaynaklanır. Bunların en önemlileri; migren, göz, diş, kulak veya burun hastalıklarından kaynaklanan baş ağrıları, beyin kanaması ve kafa travmalarından kaynaklanan baş ağrıları, menenjit hastalığının sebep olduğu baş ağrıları ve grip-nezle gibi hastalıkların sebep olduğu baş ağrılarıdır. Ağrının sebebini bulmak için mutlaka doktora gitmek gerekir.

Aşağıdaki reçeteler de baş ağrılarını dindirmek veya azaltmak için faydalıdır:

- 1 kahve kaşığı dövülmüş anason, 2 çorba kaşığı toz haline getirilmiş mesteki sakızı, 4 çorba kaşığı (50 gram) ufalanmış sinameki ve 5 çorba kaşığı süzme bal, macun haline gelinceye kadar karıştırılır. Günde bir kere, 1 çorba kaşığı yenir.

- Yarım litre gülsuyuna; 2 tutam kekik konur. 15 dakika bekletilir. Sonra, bu karışıma batırılarak ıslatılan bir bez parçası alna konur. 5 dakikada bir değiştirilir.

4 bardak suya; 1 tutam nilüfer çiçeği konur, kaynatılıp, süzülür. Günde 3 kere, birer çay bardağı içilir.

- 4 bardak suya; 2 tutam nane ve 5 dilim limon kabuğu konur. Kaynatılır. Günde 3 çay bardağı içilir.

2 kahve kaşığı anason; ateşte yakılır, ezilir ve burna çekilir. Ayrıca, yarım kilogram semizotu, suda az haşlanıp, alna konur.

- 1 çorba kaşığı at kestanesi tohumu, iyice dövülür. Buruna, enfiye gibi çekilir. Sonra, alna 2 tane çiğ lahana yaprağı konur.

- 4 bardak suya; 3 çorba kaşığı demirhindi konur, kaynatılır. Günde 3 kere, soğuk ve şekersiz olarak birer su bardağı içilir.

- Baş, sirke ile yıkanır. İyice kurulanır ve alna ince dilinmiş patates konur. Patatesler, 10 dakikada bir değiştirilir.

- 1 baş sarımsak, havanda dövülür. Alna konur.

- 2 kahve kaşığı çörekotu, havanda dövülür, koklanır. Ayrıca, 2 çorba kaşığı defne tohumu, iyice dövüldükten sonra, 1 kaşık süzme balla karıştırılarak yenir.

- 1 adet limon, yuvarlak dilimler halinde kesilir, alna konur. Dilimler, 10 dakikada bir değiştirilir.


Baş ağrılarının sebepleri

- Ateşli hastalıklar (grip, soğuk algınlığı)

- Göz, diş, kulak ve burundaki rahatsızlıklar

- Aşırı yemek ve aşırı açlık

- Alkol kullanımı

- Kafa bölgesinde meydana gelen, kırık, ezik, veya sarsıntılar

- Beyin urları

- Beyin kanamaları

- Saralılarda görülen baş ağrıları

- Çikolata, sarımsak, lahana, yeşil biber, kuru yemiş yedikten sonra görülen, alerjik baş ağrıları

- Mide kanamalarından sonra görülen baş ağrıları

- Zona hastalığının sebep olduğu yakıcı ağrılar

- Menenjit hastalığı

- Tansiyon düşüklüğü veya yüksekliği

- Güneşte fazla kaldıktan sonra görülen baş ağrıları

- Fazla çalışma veya ruhi çöküntülerin sebep olduğu baş ağrıları


Ot deyip geçme

Çöven
Sabunotu, helvacıkökü gibi isimleri de olan çöven; hem kökü hem de dalları, suyu sabun katılmış gibi köpürten bir bitkidir. Bazı yerlerde kir temizleyici olarak dahi kullanılmaktadır. Helvacılık işinde, ağdanın rengini ağartmak için de kullanılmaktadır. Pembe ve beyaz renkli, salkım şeklinde çiçekleri olan bu bitkinin köklerinin dövülmesinden “çöven” elde edilir. Faydalarına gelince: Kaynatılıp içildiğinde terletir ve ateşi düşürür. Vücuda rahatlık verir. Balgam söktürür, idrarı artırır. Cilt hastalıklarında da faydalıdır.


Gelincik
Yazın kırlarda bol miktarda gördüğümüz gelincikler, genellikle kırmızı renklidir. Yaz aylarında toplanıp gölgede, temiz bir kağıt üzerine serilerek kurutulur. Terkibinde “Rheadine” vardır. Kokusu çok hoş olmadığı gibi tadı da acıdır. Demlenip içilirken şekerle tatlandırılabilir.
Nefes darlığı, astım, bronşit ve göğüs nezlesinde rahatlık sağlar. Boğmacayı keser. Uykusuzluğu giderir. Yanıkları iyileştirir. Yılancıkta faydalıdır.


Hatmi çiçeği
Beyazımsı mor veya pembe çiçekleri olan hatminin kökü de, yaprakları da, çiçekleri de hekimlikte kullanılır. Çiçekleri Temmuz ve Ağustos aylarında, kökleri ise sonbahar aylarında toplanıp kurutulur.
Hatmi çiçeği kaynatılıp içildiğinde nezle ve bronşitin sebep olduğu şikayetleri giderir. Bronşlardaki balgamın dışarı atılmasına yardımcı olur. Ağız, boğaz ve diş etlerindeki iltihapları iyileştirir. Bağırsak iltihaplarını giderir, sancıları azaltır. Ayrıca; dövülmüş hatmi taneleri vücuda sürülecek olursa, sivrisinek ve böcek sokmaları önlenir.


Hareketlerin faydası
Baş ağrısını geçirmek ya da hafifletmek için bazı hareketler yapmak faydalıdır

- Ayakta durun, omuzlarınızı kulak hizasına gelecek derecede kaldırıp, indirin. Aynı hareketi 10 kere tekrar edin.

- Sandalyeye dimdik oturun. Kaşlarınızı, alın kaslarınız yardımıyla, iyice yukarı kaldırın.

- Sandalyeye oturup gözlerinizi sıkıca yumun. Böyleyken, yüz kaslarınızı gerip, gevşetin. Aynı hareketi 5 kere tekrar edin.

- Sandalyeye oturun. Başınızı, göğsünüze kadar indirip, kaldırın. Aynı hareketi, en az 10 kere tekrar edin.

- Sırt üstü yatın. Ayaklarınızı bitiştirin ve yerden 30 santimetre kadar kaldırın. İçinizden 5 sayıncaya kadar durun ve sonra yere indirin. Aynı hareketi, en az 10 kere tekrar edin.

- Yere oturun. Sağ ayak baş parmağından başlamak suretiyle, parmakları teker teker büküp bırakın. Sol ayak parmaklarınıza da aynı işlemi uygulayın.

- Ayakta durun. Yumruklarınızı iyice sıkın. İçinizden 10 sayıncaya kadar durun. Sonra, avuçlarınızı açıp, içinizden 5 sayıncaya kadar bekleyin. Aynı hareketi 20 kere tekrar edin.

- Ayakta durun, kollarınızı yanlara doğru açıp, iyice gerin. İçinizden 10 sayıncaya kadar bekleyin, sonra kollarınızı yanlara salıverin. (05 Eylül 1999)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.