Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Sağlıklı yaşamak için

Sarımsağın faydası saymakla bitmez

Sebzeleri karıştır kanserden korun

Sıkı giyinmek ve prostatın ilacı

Sınav stresi ve renk körlüğü

Sırt ağrısı için altın öğütler

Sindirim ve solunum sisteminin dostu

Soğanın faydaları

Soğuk algınlığına karşı 'bitki kalkanı'

Soğuk günlerin sıcak dostu SALEP

Soğuk günlerin sıcak ilacı Adaçayı

Soya gibisi yok

Soya ve sedef hastalığı

Stres için faydalı besinler

Şeftalinin faydaları ve yaz ishali

Şeker hastalığına KUDRET NARI

Şifa kaynağı Bakla

Şifa kaynağı Nar

Uykusuzluğa karşı harika formüller

Ülser ve gastritin ilacı Kudret Narı


1 2 3 4 5 6 7 8 9

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Sindirim ve solunum sisteminin dostu

Anavatanı Ege ve Akdeniz kıyıları olan incir, son derece lezzetli bir meyve olmasının yanı sıra hem sindirim hem de solunum sistemimiz için faydalı bir gıda maddesidir.

Frenk inciri, Hint inciri, beyaz İncir, yaban inciri, Osmanlı inciri, kavak inciri, bardacık inciri, patlıcan inciri, lop incir, torasan inciri gibi çeşitleri olan incir, bazı yörelerde “yemiş” adıyla da bilinir.

Hem taze, hem de kuru iken tüketilebilen incir; bağırsakları yumuşatarak kabızlığı giderir. Mide tembelliği çeken ve sindirim zorluğu yaşayanlar için çok faydalıdır. Çünkü mide tembelliğini tedavi eder.

İncir, boğaz ağrıları, bronşit ve öksürükte de göğsü yumuşatıcı özelliğinden dolayı balgam söktürerek hastaya büyük rahatlık sağlar. Ayrıca vücuda sağladığı enerji ile hastalık sonrası nekahet dönemlerinin çabuk atlatılmasına yardımcı olur.

Basur memelerinin ve çıbanların tedavisinde de faydalı olan incirin lapası, yanık ağrılarını keser. İncir ağacının dallarından akan süt, nasır ve siğilleri giderir. Örümcek sokmasının en iyi ilacı da incir ağacının sütüdür.

İncirle hazırlanan iki öksürük reçetesi
- İki su bardağı çiğ süte bir tane kuru incir doğranır. Bir süre kaynatıldıktan sonra 20 dakika kadar bekletilip süzülür. Günde 2-3 defa birer çay bardağı sıcak sıcak içilir.

- 6 bardak suya 3-4 tane parçalanmış kuru incir, iki çorba kaşığı kuru üzüm, 5 tane hurma, 5 tane hünnap, bir kahve kaşığı toz tarçın ve 5-10 tane karanfil konur. 15-20 dakika kaynatıldıktan sonra süzülerek bir şişeye konur. Günde 3 defa, sıkılarak birer çay bardağı içilir.


Kendi küçük, enerjisi büyük
Üzümün, vücutta kolay parçalanan karbonhidratlar içermesinden dolayı bebeklerin gelişiminde büyük yarar sağladığı, yetişkinler için de ideal bir enerji kaynağı olduğu belirtiliyor.

Bilim adamları, alındıktan kısa bir süre sonra vücuda yüksek enerji sağlayan üzümün, özellikle bebeklerde vücut gelişimini kolaylaştırdığını belirtiyorlar. Bu bilim adamlarından biri de Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi Bioteknoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihat Aktan. Üzümün yüzde 25 şeker oranıyla en fazla enerji veren meyve olduğunu söyleyen Prof. Aktan, başka hiçbir meyvede bu oranda şeker bulunmadığını, bu oranın şeftalide yüzde 8-12, elmada ise ancak yüzde 7-8 olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Aktan, üzümün içerdiği şekerde bulunan glikoz ve fruktozun vücutta en kolay parçalanan karbonhidratlar olduğu için alındıktan kısa bir süre sonra çok yüksek enerji sağladığını belirtti. Bu özelliğiyle üzümün benzersiz bir meyve olduğunu anlatan Prof. Dr. Aktan, şöyle devam etti: “Kolay parçalanan şeker türleri içermesi nedeniyle üzüm özellikle bebeklerde vücut gelişimini kolaylaştırıyor. Bu sebeple bebeklere bol bol üzüm suyu içirin. Yetişkinler için ise ideal bir enerji kaynağıdır. Sindirimi kolaylaştıran, kansızlığı gideren üzümün ülkemizde bol miktarda üretilmesi de büyük şanstır. Herkese bol bol yaş ve kuru üzüm yemesini öneriyoruz.”


Ot deyip geçme

İzlanda likeni
Bir çeşit yosundur. Dağlarda ve ormanlardaki kayaların üzerinde bulunur. Zeytin yeşili renginde dantel gibi, tırtıllı parçalar halindedir. Yaz aylarında toplanıp kurutulan bu bitkinin terkibinde, “Lichenin”, “Dekstrolikenin” ve “Cetrarin” vardır. İzlanda likeni solunum yolu rahatsızlıklarında çok faydalıdır. Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser, nefes darlığını giderir. Bronşitin sebep olduğu şikayetleri azaltır. Ayrıca bağırsak bozukluğunu giderir, ishali keser. Bazı ülkelerde, şeker hastaları için ekmek yapmakta da kullanılmaktadır.

Ebegümeci
Ebegümeci çiçekleri ilaç, yaprakları da sebze olarak kullanılan ve genellikle tarla kenarlarında kendi kendine yetişen bir ottur. 20-70 santimetre boyundadır. Yaprakları sarmaldır. Mayıs-Ağustos ayları arasında çiçek açar. Yaprak ve çiçeklerinde fazla miktarda “müsilaj” vardır. Yaprak ve çiçekleri kurutulmadan kullanılır. Ebegümecinin faydaları şunlardır: Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. Mide ve bağırsakların muntazam çalışmasını sağlar, kabızlığı giderir. Mide bulantısı ve kusmaları önler. Ateşi düşürüp, vücuda rahatlık verir. Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Nezle, bronşit, nefes darlığı tedavisinde kullanılır. Lapası, çıbanların olgunlaşmasını sağlar. Burun kanamasını durdurur. Diş eti hastalıklarını tedavi eder. Mide ağrısını keser. Burun tıkanıklığını giderir. (19 Eylül 1999)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.