Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Sağlıklı yenidoğanlarda sarılık

Sarılığın tipleri nelerdir

Sarılık nasıl tedavi edilir

Ses kısıklığı nedir

Sıcaklar ve yemek yememe

Sıcaklara dikkat

Sıcaklarla ilgili pratik öneriler

Suçiçeği ve korunma

Sünnet hakkında her şey

Sütünüz yetiyor mu?

Televizyon faydalı mı zararlı mı?

Tetanostan korkun

Tuvalet eğitimi

Uçak yolculuğu hakkında

Uçakla ilgili pratik bilgiler

Uykusuz geceler

Yabancı cisim şüphesinde ilk yardım

Yabancı cisimlere dikkat

Yemek savaşlarına son -1 ,2-

Yemek yeme eğitimi


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Alerjik nezle

Alerjik nezle (alerjik rinit) çevresel bazı faktörlere hassasiyet gelişimi sonucu, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, burunda kaşıntı, hapşırma ve göz yaşarması gibi belirtilerin haftanın çoğu gününde görülüyor olması halidir.

Çeşitleri

Alerjik rinitin iki tipi vardır. Biri mevsimsel , diğeri ise yıl boyu süren alerjik nezledir. Mevsimsel olan tipi sadece bireyin duyarlı olduğu madde ile karşılaştığı belli bir dönem boyunca burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırık belirtileri ağırlıklı olarak görülür. Halk arasında saman nezlesi olarak da tanımlanır. Yıl boyu süren tipte ise birey sorumlu alerjen ile devamlı temas halindedir. Burun tıkanıklığı ana belirtidir. Bununla beraber hapşırma, burun akıntısı ve burun kaşıntısı gibi belirtiler de ısı değişikliklerine bağlı olarak veya kimyasal bazı maddeler ile temas sonrası gibi uyaranlarla ortaya çıkabilir.


Bağlı hastalıklar

Çocuklarda yıl boyu süren alerjik nezleye bağlı olarak gelişen burun tıkanıklığının sonucu olarak tekrarlayan sinüzit ve orta kulakta sıvı birikmesi sık görülen durumlardır. Sinüzit, soğuk algınlığı veya nezlenin normalde geçmesi gereken 1 hafta - 10 günden uzun sürmesi, özellikle sabah kalkıldığında artış gösteren balgamlı öksürükler, sarı burun akıntısı, burun tıkanıklığı belirtilerinin görülmesi ile tanınır. Orta kulakta sıvı birikmesi ise ateş ve kulak ağrısı ile gelebileceği gibi sadece belli belirsiz bir duyma kaybı ile de kendini gösterebilir. Duyma kaybının kalıcı olmaması için mutlaka altta yatan alerjinin tedavi edilmesi gerekmektedir.


Teşhis

Alerjik nezlede teşhis hastanın hikayesi ve destekleyici laboratuar testleri ile konur. Burun tıkanıklığı, akıntısı, kaşıntısı, hapşırık ve göz yaşarması belirtilerinin haftanın çoğu gününde görülmesi halinin varlığı; bununla beraber alerji deri testinde duyarlılığın olduğu bir maddenin saptanması ve burun akıntısının incelenmesinde alerjik hücrelerin tespiti tanı koydurmaktadır.


Tedavi

Alerjik nezlede ilk tedavi alerjinin belirlendiği maddeden uzak durulmasıdır. İkinci basamakta ise ilaç tedavisi gelir. Bu tedavi ağızdan alerji şurup / hapları ile veya burun spreyleri ile sağlanabilir. Tedavi her hasta için farklılık göstermektedir. Çevre önlemleri ve ilaç tedavisinden yeterli cevap alınamayan hastalarda iğne veya dilaltı damla şeklinde aşı tedavisi uygulanabilir. (26 Mayıs 2005)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.