Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Narın faydaları ve demir eksikliği

Nefes darlığına Karayemiş

Nefes darlığına Keçiboynuzu

Okul hastalıkları için şifa reçeteleri

Osteoporozla mücadele çocuklukta başlamalı

Ostrojen meme kanseri yapmıyor

Ödemi hafife almayın

Papatya ile gelen sağlık

Pekmez, kansızlık için en iyi ilaç

Peynir suyu İLAÇ gibi

Polenler uykunuzu bölmesin

Posalı besinler kanseri önlüyor

Prostat kanseri ve domates

Prostat ve rahim kanserine lahana

Rahat bir uykunun yolları

Ruh haline göre seçilecek besinler

Sağlığımıza kuru destek

Sağlığımızın anahtarı Antioksidanlar

Sağlık için posa

Sağlık ve vitamin topu greyfurt


1 2 3 4 5 6 7 8 9

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Pekmez, kansızlık için en iyi ilaç

Görünürde hiçbir rahatsızlığı olmadığı halde halsizlik, iştahsızlık, çarpıntı, ayak bileklerinde şişkinlik, zaman zaman da ishal ve kusma gibi şikayetlerden bir türlü kurtulamadığını yazan Kütahyalı (Gedizli) okuyucumuz Cavit Yassı, son zamanlarda yediği hiçbir şeyden tat alamadığını, ağzında ve dilinde sürekli bir acılık olduğunu da belirtiyor. Mektubunun son bölümüne gittiği doktorun kendisine “kansızlık” teşhisi koyduğunu ekleyen okuyucumuz, bizden rahatsızlığının tedavisine yardımcı olacak reçeteler vermemizi istiyor...

Tıp dilinde genel adı “anemi” olan kansızlık kandaki alyuvar dediğimiz kırmızı hücrelerin veya hemoglobin denilen kırmızı maddelerin ya da her ikisinin de azalması sonucu ortaya çıkar.

Tipik belirtileri; yüzde solgunluk, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, çarpıntı, ayak bileklerinde şişkinlik ve ağızda acılıktır. Tedavinin ilk şartı; istirahat, temiz hava ve kan yapıcı gıdalardır. Bu tür rahatsızlığı olan kişiler için önerebileceğimiz en önemli gıda maddesi pekmezdir. Bol bol üzüm, karpuz veya dut pekmezi içsinler.

Pekmezle yapılabilecek aşağıdaki formülleri uygulamaları daha da faydalıdır.

* 2 su bardağı pekmeze, 1 tatlı kaşığı toz tarçın karıştırılır. Bu karışımdan gün boyu 4’er saat ara ile günde 4 defa yarımşar kahve fincanı içilir.

* 2 su bardağı inek sütüne bir tatlı kaşığı dövülmüş tatlı badem konup kaynatılır. Ilındıktan sonra içine bir su bardağı üzüm pekmezi ilave edilir. Bu karışım ikiye bölünerek yarısı sabah, diğer yarısı da akşam içilir. Bu işlem her gün tekrarlanır.

Kansızlığın tedavisinde; çok kolaylıkla hazırlayabileceğiniz “kınakına şurubu” da çok faydalıdır.

Kuruyemişçilerden alınacak yarım kilo çekirdekli siyah kuru üzüm, iyice yıkandıktan sonra demir havanda dövülerek çekirdekleri kırılır. Sonra 5 bardak suyun içine konur. 20 gram kınakına kabuğu da ilave edilerek yavaş ateşte kaynatılır. Kaynatma işlemi, su 4 bardak kalıncaya kadar sürdürülür ve kapağı kapalı vaziyette soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra ince bir tülbentten süzülerek bir şişeye konur ve buzdolabında saklanır. Her gün sabah ve akşam yemek aralarında çocuklara yarımşar kahve fincanı, büyüklere ise birer kahve fincanı içirilir.

Kansızlığın tedavisine yardımcı olacak diğer formüller de şunlar:

* 4 bardak suya; 20 gram melissa (oğulotu) konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer çay bardağı içilir.

* 4 bardak suya; 5 çorba kaşığı kekik konur. Kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer çorba kaşığı içilir.

* 4 bardak suya; 1 tutam (10 gram) şerbetçiotu konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Yemeklerden önce, birer çay bardağı içilir.

* 1 su bardağı kaynamış süte; 2 tane çiğ yumurta sarısı, 1 tatlı kaşığı toz şeker ve 1 tatlı kaşığı kakao konur. İyice karıştırıldıktan sonra içilir. Bu işlem, sabah ve ikindi vakitlerinde tekrarlanır.

* 4 bardak suya; 2 çorba kaşığı ardıç tohumu konur. Kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer su bardağı içilir.


Kansızlık çekenlerin, B12 ve C vitaminleri bakımından zengin gıdalar almaları gerekir. Ayrıca her gün;

* 1 avuç kuru üzümle 1 kahve kaşığı karabiber karıştırılıp, yenir.

* 1 su bardağı et suyuna, 1 tatlı kaşığı süzme bal karıştırılıp, içilir.

* Balla yumurta yenir.

* Böğürtlen veya maydanoz suyu içilir.

* Az pişirilmiş, ızgara dalak, karaciğer, dana ciğeri, sığır bifteği veya taze balık yenir.

* Yumurta sarısı, bezelye, patates, fasulye, mercimek, sarımsak, patlıcan, haşlanmış beyin, kereviz yemeği, kuşkonmaz salatası, yoğurt, taze üzüm, erik, pırasa, elma, armut, portakal, zeytin, ceviz, ıspanak, kestane, lahana, havuç, taze dut ve yeşil biber; kansızlıktan rahatsız olanların bolca yemesi gereken gıda maddeleridir. (26 Eylül 1999)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.