Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Kızamık hakkında gerçekler

Kızamıkçık deyip geçmeyin

Kolik

Konuşma gelişimi

Konuşmaya destek

Korku ile baş edebilme

Kulak tüpü hakkında

Kusma her zaman problem midir?

Kuş gribi nedir

Lösemi nedir, tedavisi nasıl olur

Obezite nedir

Okuma alışkanlığı kazandırma

Okuma alışkanlığı ve kitap seçimi

Orta kulak iltihabı

Orta kulakta iltihap ve sıvı birikimi

Otizm nedir

Oyun ve oyuncak seçimi

Parmak emme ve emzik

Reklamlar ve dizi filmler

Rotavirüs nedir


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Kolik

Kolik genellikle günün belirli bir saatinde ortaya çıkar. Bebeğiniz sürekli ağlayabilir ve siz susturamazsınız. 2 haftalıkken başlayarak 12. haftaya hatta 6. aya kadar sürebilir. Kolik saatlerce sürebilir, sizi ve bebeğinizi perişan edebilir ama kesinlikle zararsızdır.

Nedeni bilinmemekle birlikte bazı teoriler oluşturulmuştur:


Gıda alerjisi/intoleransı
Birçok emziren anne bebeklerinde koliğe sebep olabilecek gıdaları yedikleri ile aldıklarına inanmaktadırlar. İnek sütünde bulunan antijenler anne sütünde de bulunabilmektedir. İnek sütü proteinine karşı bir kez duyarlılaşan bebek (placenta yolu ile, anne sütü ile veya hastanede iken verilen formül mamalarla olabilir) anne sütünü aldığında inek sütü proteinine karşı alerjik reaksiyon gösterir. Yapılan çift kör araştırmalarda ısrarcı karın ağrılarının 3’te birinde sebebin gıda alerjisi olduğunu göstermiştir. Yapılan bir başka çalışma ise annenin yediği besinlerle bebeğinde görülen kolik arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Özellikle annenin yediği lahana, karnabahar, brokoli gibi sebzeler, inek sütü, çikolata ve soğanın bebekte kolik oluşturma ihtimali yüksektir. Hamilelik esnasında sigara ve kafein tüketimi de anne sütünün kalitesini bozmakta ve kolik şikayetlerine zemin hazırlayabilmektedir.


Anormal peristaltizm veya çok fazla gaz
Uzun süre aç kalmış ve laktoz içeren mama ile beslenen infantil kolikli bebeklerin nefeslerinde koliği olmayan bebeklere nazaran daha yüksek oranlarda hidrojen gazına rastlanmıştır. Ancak laktozsuz mama ile beslenme de herhangi bir olumlu değişiklik oluşturmamıştır. Anne sütü ve inek sütü içerdikleri oligosakkaridlerle immunolojik fonksiyonu yerine getirirler ancak nefeste bulunan hidrojeni de arttırırlar.


Artmış hassasiyet
Bu aylarda bebeklerin sinir sistemleri henüz gelişmemiştir ve uyarılara karşı daha duyarlıdırlar. Normal bir gazı acı olarak algılıyor olabilirler.


Doğum öncesi gerilim
Gebelik esnasında psikolojik gerginlik yaşayan annelerin bebeklerinde kolik daha sık görülmektedir.


İnter reaksiyonel model
Anne babadaki gerilimler ve çevresel faktörler bebeğin duygularını etkileyebilir. Hafif olan problemleri aşırı bir şekilde hissedip reaksiyon verebilir.

Sonuçta sebep ne olursa olsun çok fazla sabrımızı zorlamadıktan sonra, tedavi verilmeyebilecek geçici bir durum olduğundan rahat olmaya çalışmamız gerekiyor. (25 Ekim 2004)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.