Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Kavun, karpuz ve doğal maskeler

Kayışkıran otunu bilir misiniz?

Keçiboynuzu deyip geçmeyin

Kemik erimesi erkekleri de vuruyor

Kemik erimesine kalsiyum kalkanı

Kepekli ekmek kanser düşmanı

Kestane kebap ve yüksek tansiyon

Keten tohumu şifa kaynağıdır

Kırışıklıklar ve prostat

Kırmızı biberin faydaları ve Alzheimer

Kış günlerinde gerekli şifalı bitkiler

Kış meyveleri direnci artırıyor

Kış meyvelerinin sarı sultanı Ayva

Kirazın faydaları

Kireçlenmeye dikkat

Kolestrol tehdidi

Kolestrol ve cildi soğuktan korumak

Kolestrolün ilacı ceviz

Kurtuluş kabak çekirdeğinde

Kuru fasulye, kalp ve damarların dostu


1 2 3 4 5 6 7 8 9

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Kepekli ekmek kanser düşmanı

Millet olarak, ekmeğin beslenmemizde ne kadar önemli bir yeri olduğunu hepimiz biliyoruz. Sofralarımızdan hiç eksik etmediğimiz ekmek, besleyici değerlerinin yanı sıra kolesterol dengeleyici ve kalbi koruyucu özelliklere de sahip. Ancak ekmek türleri içinde kepekli ekmeğin yeri çok daha başkadır. Genelde rejim yapanlar tarafından tercih edilen kepekli ekmeğin ön önemli özelliği ise mide ve bağırsak kanserinin oluşumunu engellemesidir.

Beyaz ekmek, çavdar ekmeği ve mısır ekmeği gibi diğer ekmek türlerinde bulunan bütün vitamin ve mineralleri içeren kepek ekmeği, kolay hazmedilme özelliği ile metabolizmanın çalışmasını hızlandırdığı için sindirimle ilgili rahatsızlıklara ve kabızlığa da harika bir çözümdür. Ayrıca bağırsak kanserini ve hemoroid oluşumunu da engellemektedir. Amerika ve İngiltere’ye yapılan araştırmalarda, kepekli ekmek tüketen kişilerin bağırsak kanserine yakalanma ihtimallerinin yüzde 50 oranında azaldığı ortaya çıkmıştır.


KEPEĞİN ÖNEMİ

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Keleştimur da, beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tüketmenin önemi konusunda şu bilgileri veriyor: “Türkiye’de ortalama kişi başına günde 350 gram ekmek tüketilmektedir ve genellikle kepeği ayrılmış beyaz undan yapılan ekmek tercih edilmektedir. Ancak kepekli ekmek sağlık açısından daha faydalıdır. Sebebi de şudur: Öğütülme sırasında dış kabuğunun kepek olarak ayrılması yüzünden, buğdayın besin değeri azalıyor. İnsan sağlığı açısından çok faydalı olan birçok vitamin ve mineral de kepekle birlikte yok olup gidiyor. Mesela; kepeği atıldığı için buğdayda bulunan B2 vitamini yüzde 50, B6 vitamini yüzde 77, niyasin yüzde 65, folik asit yüzde 60, demir yüzde 65 ve çinko ise yüzde 85 oranında azalıyor.”


DİĞER FAYDALARI

Kepek, östrojen (kadınlık hormonu) miktarını denetleyerek aşırı salgılanmasını önlüyor. Bu da kadınlarda göğüs ve rahim kanserini önleyen bir faktör oluşturuyor.
Kepekli ekmek, şeker hastalarının ve kilo problemi olan kişilerin rejim listelerinde baş sırada olmalıdır. Kan şekerini düzenleyen kepekli ekmek, şeker hastalarına da şifa veriyor. İnsülin kullanmak zorunda olan şeker hastaları, yemek listelerinde kepekli ekmeğe yer verdiklerinde insülin miktarını çoğaltmalarına gerek kalmıyor.

Kısaca söylemek gerekirse; kepek ekmeği, sadece kilo problemi veya şeker hastalığı gibi rahatsızlıkları olanlar için değil, bir sağlık problemi olsun veya olmasın bütün insanlara son derece faydalıdır. Sindirimi kolay olan kepek ekmeğini tercih edenler, hem bol miktarda vitamin ve mineral alıyor, hem de sindirim sistemi ile ilgili birçok hastalıktan korunmuş oluyor.


AKLINIZDA BULUNSUN

Siyah noktalara yoğurt ve limon
Özellikle ergenlik çağındaki gençlerin en büyük problemlerinden biri olan sivilce ve siyah noktalar için yoğurt ve limonla etkili bir formül hazırlayabilirsiniz. Limon suyu cildi dezenfekte ederken sivilceleri kurutur ve siyah noktaların kaybolmasına yardımcı olur. Yoğurt ise cildi besler, nemlendirir ve yağ miktarını dengeler. Bu maskeyi haftada bir kez uygulayabilirsiniz. Haftada iki defa uygulanmasında da bir mahzur yok.
Malzemeler: Bir küçük kase yoğurt ve yarım limonun suyu

Hazırlanışı: Yoğurdun içine limonun suyunu ilave ederek iyice karıştırın. Bu karışımı, gözlerinize gelmemesine dikkat ederek yüzünüze yayın ve 15-20 dakika bekleyin. Yüzünüzde kuruyan maskeyi ılık suyla yıkayarak temizleyin.


Kırışıklara karşı elma ve kaymak
Yüzünüzde oluşan kırışıkları gidermek ve cilde elastikiyet kazandırmak için kaymak ve elma ile harika bir formül hazırlayabilirsiniz. Cildi yumuşatarak nemlendiren ve elastikiyet kazandıran kaymak, kırışıklara karşı da son derece etkilidir. Elma ise cildin diri kalması için önemli bir etkendir.
Malzemeler: Üç kaşık kaymak ve bir adet orta boy elma

Hazırlanışı: Soyduğunuz bir adet elmayı üç kaşık kaymakla birlikte bir mikserde bir kaç dakika karıştırın. Karışımı cildinize yaydıktan sonra temiz bir bezle yüzünüzü kapatın. Yaklaşık 10-15 dakika bekledikten sonra maskeyi silin ve yüzünüzü ılık suyla temizleyin. Haftada en az bir defa bu maskeyi tekrarlayabilirsiniz.


Yumurta ve sütle pürüzsüz bir yüz
Kuru ve nemsiz bir cildiniz varsa yumurta sarısı ve sütle hazırlayacağınız maske, sizin için birebir. Çünkü, yumurta sarısı cildinizi beslerken süt nemlendirecek, yumuşaklık verecek ve cildinizi sıkılaştıracak. Maskeyi haftada bir kez uygulamanız yeterli olacaktır. Hazırlanması da son derece kolay.
Malzemeler:
Bir adet yumurta sarısı ve iki kaşık süt

Hazırlanışı: Bir bardakta yumurta sarısı ile sütü iyice karıştırın. Bu karışımı yüzünüze yayın. Gerekirse üzerini ince bir bezle örterek 15 dakika kadar bekleyin. Ardından kağıt mendille silerek temizleyin. Daha sonra, sırasıyla, ılık ve soğuk suyla yüzünüzü yıkayın.


OT DEYİP GEÇMEYİN

Sindirim sisteminin dostu
SEMİZOTU
C vitamini ve demir bakımında zengin olan semizotu, muhtevasında kuzukulağı asidi bulundurduğu için tadı biraz mayhoştur. Yemeği de salatası da sevilerek tüketilmektedir. Kabızlığı giderir. Sindirim sistemini çalıştırdığı için bağırsak kanserine karşı koruyucudur. Bağırsak kurtlarını düşürür. Mide ve bağırsak kanamalarında faydalıdır. Kanı temizler. Şeker hastalarının susuzluğunu giderir. İdrar söktürür. Kabızlığı giderir. C vitamini yönünden zengin olduğu için de yaraların kapanmasına yardımcı olur, vücudun direncini artırır. Kemik erimesine karşı faydalıdır. Dalak hastalıklarında şikâyetleri geçirir. Uykusuzluk, sinirlilik ve zihin yorgunluğunda faydalıdır. Lapası, yanık ve apsede rahatlık verir. Yine lapası vücuttaki şişlikleri ve berelenmeleri geçirir. Vücuda serinlik verir. Güneş-sıcak çarpmalarında çiğ semizotu lapası kullanılabilir. 
(22 Nisan 2008)                         

 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.