Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Kavun, karpuz ve doğal maskeler

Kayışkıran otunu bilir misiniz?

Keçiboynuzu deyip geçmeyin

Kemik erimesi erkekleri de vuruyor

Kemik erimesine kalsiyum kalkanı

Kepekli ekmek kanser düşmanı

Kestane kebap ve yüksek tansiyon

Keten tohumu şifa kaynağıdır

Kırışıklıklar ve prostat

Kırmızı biberin faydaları ve Alzheimer

Kış günlerinde gerekli şifalı bitkiler

Kış meyveleri direnci artırıyor

Kış meyvelerinin sarı sultanı Ayva

Kirazın faydaları

Kireçlenmeye dikkat

Kolestrol tehdidi

Kolestrol ve cildi soğuktan korumak

Kolestrolün ilacı ceviz

Kurtuluş kabak çekirdeğinde

Kuru fasulye, kalp ve damarların dostu


1 2 3 4 5 6 7 8 9

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Kolestrolün ilacı ceviz

Bugüne kadar sadece keklerin ve tatlıların içinde hoş bir lezzet, kuruyemiş çeşitlerinin içinde de vazgeçilmez bir çeşni olarak görmeye alıştığımız cevizin; içiyle, yağıyla, yeşil kabuğuyla hatta yaprağıyla birçok hastalığın tedavisinde kullanılan doğal bir ilaç olduğunu biliyor muydunuz?

Hazım bozukluğundan müzmin öksürüğe, göğüs ve nefes borusu ağrılarından kolestrole kadar birçok hastalık için şifa kaynağı olan ceviz için bilim adamları da methiyeler dizmekten kendini alamıyor. Bu bilim adamlarından biri de Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Şen...

Vitamin ve mineraller yönünden son derece zengin olan cevizle ilgili bilgileri çok uzun etmeden sözü Prof. Dr. Mahmut Şen’e bırakalım. İşte onun bu harika besin maddesi hakkında bize aktardıkları:
“Cevizin her tarafı ayrı bir şifa kaynağıdır. İçi, yağı, yeşil kabuğu, yaprağı hatta kırdıktan sonra çöpe veya ateşe attığımız sert kabuğu bile...

Bademle birlikte yenildiğinde, ceviz, dalak ağrısını ve mide zafiyetini gidermekte, mide hararetini ve safrayı önlemekte, felce karşı iyi gelmekte ve ishale karşı son derece faydalı olmaktadır. Ceviz, incir ve sedef çiçeği ile birlikte yenilirse, bütün zehirlenmeleri önleyici etkiye sahip olmakla birlikte, vebaya karşı en güzel panzehirdir. Doymamış yağ asitlerinden meydana gelen ceviz yağları, sağlığı tehdit eden kolestrol birikimlerine engel olmakta ve damar sertliğini önlemektedir. Ceviz dişlerin kararmasını önlediği gibi, çürük dişlerden ileri gelen ağız kokularını da gidermektedir.

Yeşil ceviz kabuğu çiğnenirse, dişlerin çürümesini yavaşlatmakta ve diş ağrılarını dindirmektedir. Yeşil kabuğun kaynatılmasıyla elde edilen su ile yapılacak gargara boğaz ağrılarına iyi gelmektedir. Kabuğun sıkılmasıyla elde edilen özsu, ishali durdurmak için kullanılacağı gibi, kaynatılıp sivilcelere sürülmesi de çok faydalıdır. Ceviz yaprağı kaynatılıp, suyu şekerli olarak içilirse, mide rahatsızlıklarına, idrar zorluğuna, öksürüğe, halsizliğe ve romatizmaya iyi gelmektedir. Kaynatılmış olan bu yaprak, el ve ayak donmalarında ağrıları dindirmektedir. Cevizin sert kabuğu yakılarak elde edilen kül dişlere sürülürse dişleri beyazlatıp, damakları kuvvetlendirmektedir. Cevizden çıkarılan yağ, boğaz ağrısının tedavisinde kullanıldığı gibi deriyi yumuşatmak ve bağırsakları rahatlatmak için de kullanılmaktadır. Ceviz yağı, karın ağrısı, mesane taşı, idrar taşı ve tenyaya iyi gelmektedir.”

Kolestrolü düşürüyor
Amerika ve İspanya’da yapılan iki araştırmada; ceviz yiyerek kalp-damar hastalıkları riskinin, büyük oranda düşürülebildiği belirlendi. Bu araştırmaların yapıldığı yerlerden biri Barcelona Hastanesi diğeri ise California’daki Loma Linda Üniversitesi. Yaşları 28-72 arasında değişen ve yüksek kolestrolü olan çok sayıda erkek hastaya altı hafta süreyle Akdeniz diyeti uygulandı. Daha sonra altı hafta boyuncu, doymuş yağ oranının yüzde 35’ini ceviz yağının oluşturduğu benzer bir diyete tabi tutulan hastaların kolestrol düzeyleri yeniden ölçüldü. Akdeniz diyetinin tahmin edildiği gibi kolestrolü düşürmüş olduğu gözlendi. Ancak, kolestrolü düşürme konusunda cevizin daha da faydalı olduğu sonucu ortaya çıktı. Loma Linda Üniversitesi Beslenme Bölümü Başkanı Joan Sabat, cevizin korner hastalık riskini yüzde 20 oranında azalttığını açıkladı.

Birçok hastalığa şifa
Cevizin diğer faydalarına gelince:
Yaprakları ve kabuklarıyla hazırlanan ilâçlar; kanı temizler, kansızlığı giderir. İshal ve dizanteriyi keser. Verem ve şeker hastalığında hem besleyici, hem de tedavi edicidir. Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser. El ve ayak donuklarında, deri çatlaklarında faydalıdır. Saç ve elleri boyamakta da kullanılır. Cevizyağı da raşitizm ve sıracada çok faydalıdır. Ayrıca kabızlığı giderir. Bağırsak solucanlarını düşürür. Derinin yanmasını önler. (09 Nisan 2002)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.