Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Kavun, karpuz ve doğal maskeler

Kayışkıran otunu bilir misiniz?

Keçiboynuzu deyip geçmeyin

Kemik erimesi erkekleri de vuruyor

Kemik erimesine kalsiyum kalkanı

Kepekli ekmek kanser düşmanı

Kestane kebap ve yüksek tansiyon

Keten tohumu şifa kaynağıdır

Kırışıklıklar ve prostat

Kırmızı biberin faydaları ve Alzheimer

Kış günlerinde gerekli şifalı bitkiler

Kış meyveleri direnci artırıyor

Kış meyvelerinin sarı sultanı Ayva

Kirazın faydaları

Kireçlenmeye dikkat

Kolestrol tehdidi

Kolestrol ve cildi soğuktan korumak

Kolestrolün ilacı ceviz

Kurtuluş kabak çekirdeğinde

Kuru fasulye, kalp ve damarların dostu


1 2 3 4 5 6 7 8 9

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Kireçlenmeye dikkat

Halk arasında “kireçlenme”, tıp dilinde ise “osteoartrit” adı verilen rahatsızlık, zamanında tedavi edilmezse ilerleyen dönemlerde şekil bozukluklarına ve sakatlıklara yol açabiliyor. Bu bizim sözümüz değil, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı uzmanlarının uyarısı.

Bu uyarıyı okuyunca, biz de bu hafta köşemizi bu konuya ayıralım istedik. Türkiye’de, çoğunluğu kadınlar olmak üzere yaklaşık 5 milyon kişide, 60 yaşın üzerindekilerin ise yarısında “kireçlenme” hastalığı bulunduğu biliniyor. Romatizmal hastalıkların en sık görüleni olan kireçlenme, eklem çevresinde ağrıya ve şişliğe yol açan, hareketlerde kısıtlanma ve zorlanma meydana getiren kronik bir hastalıktır. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı da artar. Kalıtım, şişmanlık, eklemin aşırı kullanılması ve hareketsizlik, kireçlenmenin ortaya çıkmasında etken oluyor.

Erken tedavinin önemi büyük
Hastalık, eklemlerde veya çevresinde ağrı, şişlik, çıtırtı sesi ve sabah tutukluğu şeklinde belirtiler veriyor. Hassasiyet ve hareket kısıtlılığı sonucu hasta günlük aktivitesini rahatça yapamaz hale gelir.

Kireçlenme konusunda ise uzmanlar şunları söylüyor:
“Eklem kireçlenmesinin tedavisinde hasta eğitimi, diyet, egzersiz ve ilaç tedavisi gibi yöntemler uygulanır. İleri durumlarda ise cerrahi yöntemlerle eklem değiştirilir. Eklem tedavisinin ayrılmaz parçası fizik tedavi ve egzersizdir. Eklem kireçlenmesi, önlem alınmadığı takdirde ilerleyen dönemlerde şekil bozukluğuna ve sakatlığa sebep olabilir. Hastalıktan şikayetçi olan kişiler, ileri yaşlarda daha büyük sıkıntılar yaşamamak için bir an önce tedaviye başlamalıdır”...


Balık yağının fazlası zararlı
Kalp hastalıkları ve kolesterol konusunda yararlı olduğu bilinen balık yağının fazlasının sağlık için zararlı olabileceği iddia ediliyor. Doktorlar, balık yağı alan kişileri, dikkatli olmaları konusunda uyarıyorlar. Yüksek dozda balık yağı tüketilmesinin, bağırsakların yanı sıra, diğer sindirim yollarında da problemlere yol açabileceği belirtiliyor.

Alınacak balık yağı miktarının uzman tarafından belirlenmesi gerektiğini savunan doktorlar, balık yağındaki Omega-3 asitlerinin özellikle kalp ve dolaşım yolları için yarar sağladığını, ancak fazla kiloları da menfi yönde etkilediğini ifade ediyorlar.


Çok su içmek kalp krizi riskini azaltıyor
Bahar geldi, geliyor derken, yaz mevsimi kapımıza dayandı ve güneş yakıcı yüzünü yeniden ortaya çıkardı. Tabii sıcaklar bastırınca, terle birlikte vücudumuz da bol miktarda su kaybetmeye başladı. Bu girişten sonra sözü, Amerikalı uzmanların bir uyarısına getirmek istiyoruz. California Üniversitesi’nde yürütülen bir araştırmanın sonuçlarına göre; bol su içmek kalp krizi riskini yüzde 50 oranında azaltıyor.
20 bin civarında kadın ve erkek hasta üzerinde yürütülen bu önemli araştırma, tam 6 yıl sürmüş. Uzmanlar, bu süre zarfında düzenli olarak her gün en az 5 büyük bardak su içen erkeklerin kalp krizi riskinin yüzde 54, kadınların ise yüzde 42 oranında azaldığını tespit etmişler.

Kahve ve kola gibi sıvıların ise kalp krizi riskini azaltma konusunda bir katkıda bulunmadığı, aksine oranı tersine etkilediği belirtiliyor.


Yumurta sarısı ile canlı saçlar
Güneş, toz ve rüzgâr gibi dış etkilerin yanına aşırı ter de eklenince saçlar iyice cansızlaşır ve kırıklar çoğalır. Bu sebeple zaman zaman saçlara protein takviyesi yaparak onları güçlendirmek ve sağlıklı bir görünüme kavuşturmak gerekir. Bunu, saçları besleyen çeşitli kozmetik ürünlerle yapabileceğiniz gibi çok kolayca uygulayabileceğiniz yumurta sarısı kürü ile de sağlayabilirsiniz. Çünkü yumurtanın sarısı doğal bir protein kaynağıdır. Protein de saçları güçlendirir ve küçük kırılmaları tamir eder. Ayrıca yumurta sarısının içinde bulunan “lesitin” de saçları beslemenin yanı sıra onlara hacim kazandırır. Ancak şunu da hatırlatmamız gerekiyor: Yaklaşık bir saat saçta kalan yumurta sarısı, yıkandıktan sonra kısa bir süre saçta bazıları tarafından pek hoş bulunmayan bir koku bırakır. Koku bir süre sonra kaybolur. Bu sebeple yumurta sarısı kürünü, vaktinizin bol olduğu zamanlarda yapmanızı tavsiye ederiz.

İşte saçlarınızı besleyip güçlendirecek ve hacim kazandırarak dolgun gösterecek yumurta sarısı kürünüz:
Çiğ yumurtanın sarısını patlatmadan ayırarak küçük bir kaba alın, içine bir-iki kaşık zeytinyağı ilave edip iyice karıştırın. Ardından yeni yıkanmış, nemli saçınıza masaj yaparak uygulayın. Daha iyi etki etmesini istiyorsanız, saçlarınızı alüminyum folyo ile sarın.

Bir saat bekledikten sonra, saçınızı uygun bir şampuan veya sabunla güzelce yıkayın. (28 Mayıs 2002)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.