Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Kavun, karpuz ve doğal maskeler

Kayışkıran otunu bilir misiniz?

Keçiboynuzu deyip geçmeyin

Kemik erimesi erkekleri de vuruyor

Kemik erimesine kalsiyum kalkanı

Kepekli ekmek kanser düşmanı

Kestane kebap ve yüksek tansiyon

Keten tohumu şifa kaynağıdır

Kırışıklıklar ve prostat

Kırmızı biberin faydaları ve Alzheimer

Kış günlerinde gerekli şifalı bitkiler

Kış meyveleri direnci artırıyor

Kış meyvelerinin sarı sultanı Ayva

Kirazın faydaları

Kireçlenmeye dikkat

Kolestrol tehdidi

Kolestrol ve cildi soğuktan korumak

Kolestrolün ilacı ceviz

Kurtuluş kabak çekirdeğinde

Kuru fasulye, kalp ve damarların dostu


1 2 3 4 5 6 7 8 9

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Kavun, karpuz ve doğal maskeler

Karpuz çok su içerdiğinden yaz günlerinde serinletici bir meyve olarak da çıkıyor karşımıza. Karpuzun yüzde 95’i su. Böylece vücudu temizleyici bir özellik oluşuyor. Böbrekleri çalıştırıyor, idrar söktürüyor. Böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını temizliyor. Yani kum ve taştan şikayeti olanların da pas geçmemesi gereken bir meyve karpuz.


Yemekten önce yiyin
B ve C vitamini içermesi de diğer artıları. Az miktarda da olsa barındırdığı “likopen” maddesi kalbi enfaktüs tehlikesine karşı koruyor. Karpuzun bu özelliklerinden faydalanmak için yemeklerden çok önce, mide boşken tüketmek gerekiyor. Çünkü yemek sonrasında yendiğinde sindirim zorluğu yaşanabiliyor. Bol miktarda su içermesi, şeker barındırması ve boşaltımı hızlandırması gibi özellikleri sayesinde kilo vermeyi sağlayabiliyor; ama süreyi kısa tutmak ve tek taraflı bu beslenmeye yüklenmemek şartıyla.

Meyve olarak tükettiğimiz karpuzdan güney şehirlerinde reçel yapıldığını duymuş muydunuz? Karpuz alırken sürprizlerle karşılaşmamak için kabuğunun çok parlak olmamasına ve kabuğunu kazıdığınızda üsteki dokunun kolayca çıkmasına dikkat etmelisiniz.


Kavun ye sinirlerin yatışsın
Bir başka yaz meyvesi olan kavun, bol miktarda A, B, ve C vitamini, potasyum, çinko, brom ve iyot içeriyor. Sinirleri yatıştırıyor, kanı temizliyor ve kolay bir uyku sağlıyor. Damar tıkanıklığı, kansızlık için de tavsiye ediliyor. Ama hazmı karpuza göre daha zor. Bir de şeker oranı fazladır. Ölçüyü kaçırmadan tüketilmelidir.

Orta boy bir kavunun yarısı, günlük C vitamini ihtiyacını tamamen karşılar. Kavundaki A vitaminin, antioksidan olduğunu, yani vücudu temizleyici bir etkiye sahip olduğunu belirten uzmanlar, kavunun diğer faydalarını şöyle sıralıyor: Böbrekleri rahatlatıyor. Yüksek miktarda su ve düşük miktarda kalori içeriyor. Sinirleri yatıştırıyor, kanı temizliyor ve kolay bir uyku sağlıyor. Damar tıkanıklığı, kansızlık için de tavsiye ediliyor.


Güzelliğiniz için doğal maskeler
Cilt bakımınızı, kozmetik ürünler yerine doğal maskelerle yapmanız, size hem ekonomi sağlayacak hem de kozmetik ürünlerin sürekli kullanımından dolayı cildinizin zarar görmesini önleyecektir.


Cildi serinletiyor
Cildinizi beslemenin dışında canlandırıcı özelliği de olan bu doğal maskeler, aynı zamanda yüzün gençleşmesini, kan dolaşımının hızlanarak çalışmasını ve oksijenin yüz üstündeki dokulara erişmesini sağlar. Doğal maskelerin hemen hepsinde su oranı yüksektir. Maske sürülünce suyun hemen uçmasını, cildin serinlemesini, rahatlamasını ve gözeneklerin büzülmesini sağlar. Maske çıkarıldığında ise kan damarları açılır, cilt daha pembe görünür. Genişleyen damarlar sayesinde alt deriye bol kan gideceği için cilt düzelir, gözenekler kapanır, cildin görünüşünde belirgin bir güzelleşme olur.

Kısaca söylemek gerekirse güzellik ve sağlıklı görünüşe giden yol, ilk olarak cilt bakımından geçiyor. Aslında cildimize iyi davranmak hiç de zor değil. Hele her gün kendimize ayıracağınız birkaç dakikanın bize kazandıracağı inanılmaz yararları düşünüldükçe.

İşte, evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz birkaç doğal maske...


Havuç kuru cilde
Rendelenen orta boy bir havuç, yarım fincan limon suyu ve bir fincan nar suyu ile birlikte hafif ateşte 10-15 dakika kadar karıştırılarak ısıtılır. Bir fincan süt ilâve edilir. Soğutulan karışım, krem kıvamına gelinceye kadar mısır unuyla yoğrulduktan sonra tekrar ısıtılarak bir çorba kaşığı bal ile bir süre karıştırılır. Kuru ciltler için besleyici olan havuçlu krem, yüz kısmına maske yapılarak uygulanır. Bir saat müddetle bırakıldıktan sonra ılık su ile yıkanarak temizlenir.


Çilek besleyici
Bir avuç taze çilek ezildikten sonra yulaf unu ile birlikte karıştırılarak yoğrulur. Bir adet yumurta sarısıyla iki çorba kaşığı yoğurt çırpıldıktan sonra çilek hamuruna ilâve edilir. Karışım, sardunya yağı ilâvesi ile krem kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Kuru ciltler için besleyici olan çilek kremi, yüz kısmına maske yapılarak uygulanır. Çilek maskesinin, aynı zamanda yüzdeki kırışıklıkların kaybolmasını sağlamakta faydası vardır.


Gül parlatıcı
Üç avuç taze gül yaprağı beş dakika bir bardak suda pişirilir. Toz haline getirilen ıhlamur yaprağından bir çay kaşığı, taze kaymaktan bir çorba kaşığı ve süzme baldan bir tatlı kaşığı ilâve edilerek karıştırılır. Kestane unu ile birlikte yoğrulur. Cildin parlak, nemli ve güzel olmasını sağlayan gül kremi, yüze maske olarak ve tene sürülerek uygulanır. Şampuan olarak kullanıldığında saçların ipek gibi parlak ve yumuşak olmasını sağlar.


Bezelye gece için
İki su bardağı taze bezelye, iyice dövülüp ezildikten sonra üzüm pekmezi ile birlikte karıştırılır. Karışım yarım litre saf suda kaynatılır ve suları çekilinceye kadar pişirilir. Karışıma yumurta akı ile yarım fincan ayçiçeği yağı ilâve edilir. Mısır unu ilâve edilerek maske kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Ten dokusu üzerinde parlaklık sağlayan bezelyeli maske, yatmadan önce cilde uygulanır. Sabah yüz ılık su ile yıkanıp gülsuyu ile de kompres yapılır. (17 Haziran 2007)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.