Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


İlaç gibi sebze Brokoli

İncir, enerji ve sağlık kaynağı

İshal ve yağlı saç bakımı

İşte kalbin dostları

Kabak ve evimizdeki kozmetikler

Kabızlık, sağlıklı cilt ve pırasa

Kadınlara özel beslenme

Kalbin düşmanı kolestrol

Kalbiniz ve hazmı kolaylaştırıcı formüller

Kanser savaşçısı Vitaminler

Kanser ve turunçgiller

Kanserden korunma rehberi

Kansere karşı domates

Kansere kırmızı darbe!

Kansere turp, kırışıklığa melisa

Kanserin düşmanı, kalbinizin dostu

Kanserle savaşan yiyecekler

Karabaş otu kansere dur diyor

Karaciğer ve böbreklerin dostu

Karpuz zayıflatıyor mu şişmanlatıyor mu?


1 2 3 4 5 6 7 8 9

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Kanserin düşmanı, kalbinizin dostu

Üzümün en bol olduğu günlerin içinde bulunuyoruz. Pazar ve manav tezgahlarını renk renk, çeşit çeşit üzümler dolduruyor. Mitolojik hikayelere konu olacak kadar eski ve değerli bir ürün olan üzümün; hem besin değeri, hem de içerdiği vitamin ve mineraller açısından da tam bir şifa kaynağı olduğunu biliyor musunuz?

Özellikle kırmızı ve siyah renkli üzümlerin kabuk kısmında bulunan ve fitoaleksin grubu bileşiklerden olan “Resveratrol” maddesi, hücrelerdeki değişim sonucunda tümör oluşumuna izin verebilecek hücre içi molekülleri bloke ederek vücutta kanser oluşumunu engelliyor. “Resveratrol” maddesi, düşük yoğunluktaki yağlı bileşiklerin okside olarak kılcal damarlarda birikmesini engelleyerek kalp krizi riskini de azaltmaktadır.

Ayrıca bedensel gelişme, deri ve saç beslenmesinde, iltihaplı ve ateşli hastalıklarda, madensel tuz eksikliklerinde, böbrek, karaciğer rahatsızlıklarında üzümün yararları tıp tarafından da kabul edilmiştir. Kansızlığın tedavisinde de son derece etkili olan üzüm, içerdiği meyve asitleri ve lifli yapısından dolayı mideye zarar vermeden böbrek ve bağırsak sisteminin çalışmasını düzenler.

Güzellik iksiri olan ve zayıflama rejimlerinde kullanılan üzüm, beynimiz için de mükemmel bir besindir. Öğleden sonra yenilecek bir salkım üzüm veya içilecek bir bardak üzüm suyu (taze sıkılmış) vücudu ve beyin hücrelerini zindeleştirmektedir. Bir kilo üzüm 1150 gram süt, 390 gr et, 300 gr ekmek ve 120 gram patatese eşdeğer sayılmaktadır.


Kabuktaki büyük sır
Üzümün, içinde bulunan resveratrol maddesi ile kansere karşı savaş açtığı 1985’li yıllarda Japonya’da başlayan çalışmalarla ortaya konulmuştu. Bu madde bitkiler tarafından üretilen fitoaleksin grubu bileşiklerden bir tanesidir.

Resveratrol madesinin dut, yaban mersini ve yer fıstığının da içinde yer aldığı 70’in üzerinde bitki türünde bulunduğu tesbit edilmiştir. Ancak en iyi kaynağının üzüm olduğu ve en yüksek oranda renkli üzümlerde bulunduğu belirlenmiştir. Resveratrol maddesi, renkli (kırmızı, siyah) üzümlerin kabuk kısmında bulunmaktadır.

1 gram taze üzüm kabuğunda 50-100 mikrogram resveratrol varken bu oran 1 litre kırmızı üzüm şırasında ise 1 ile 3 miligram arasındadır. Bu maddenin aynı zamanda kolesterolün düşürülmesinde de etkili olduğu ve Akdeniz tipi diyetler ile kalp krizi riskini azaltabileceği bilinmektedir. Çünkü renkli üzümlerde bulunan resveratrol maddesi antioksidant aktivitesi göstererek kılcal damarların tıkanmasını engellemektedir. (20 Ağustos 2002)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.