Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Enginarın faydaları

Eyvah ağzım kokuyor

Fast food beyni de vuruyor

Gebelikte taze balık ve astım

GÖLEVEZ bağırsak kanserine birebir

Gribe karşı bol balık yiyin

Gribin ilacı ve kuru fasulye diyeti

Grip ve bitkilerle zayıflamak

Güçlü hafıza ve saçlarınız için

Güzelleşmek isterken sağlığınızdan olmayın

Güzelliğin sırrı bitkilerde saklı

Güzelliğin yolu doğru beslenmek

Hafìzayı ve zekayı geliştiren besinler

Hangi kansere karşı hangi yiyecekler

Hardal otu, mutfakta ve eczacılıkta

Harika bir bitki Papatya

Hava değişimleri bronşiti tetikliyor

Havuç kanser riskini azaltıyor

Her gün bir avuç çağla kanserden koruyor

Hiperaktif öğrenciye dikkat


1 2 3 4 5 6 7 8 9

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Havuç kanser riskini azaltıyor

Eskiden beri havucun vücut için ne kadar faydalı bir gıda maddesi olduğu yazılıp çiziliyor. Hatta biz de, zaman zaman bu harika sebzeyi köşemize misafir edip onun “güzellikleri”ni anlatıyoruz. Ancak Harvard Üniversitesi’nin “havuç” konusunda yaptığı araştırmalarla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayı duyduktan sonra, insanın her gün tavşan gibi havuç kemiresi geliyor. İşte bu harika sebzeyle ilgili “harika” tespitlerden bazıları...

ABD’li bilim adamlarının yaptıkları araştırmalara göre, her gün yenen bir havuç kanser riskini yüzde 50 azaltıyor. Beta karoten ve A vitamini açısından son derece zengin olan havuç, bu özelliği ile kansere sebep olan serbest radikallari durduruyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bu da başta akciğer ve cilt kanseri olmak üzere gırtlak, mesane (idrar kesesi), rahmin boyun bölümü, kalın bağırsak, prostat ve yemek borusu kanserlerine karşı vücutta koruyucu bir kalkan oluşturuyor. Ayrıca menopoz dönemini yaşayan kadınlarda, göğüs kanserine yakalanma riskini de yüzde 20 oranında azaltıyor. Havucun muhtevasındaki falcarinol maddesinin de vücutta oluşabilecek kanser tümörlerinin büyümesini büyük oranda yavaşlattığı belirtiliyor


Kolestrolü düşürüyor
İçeriğinde kolesterole karşı etkili 8 ayrı bileşen bulunan havuç kandaki kolesterolü yüzde 10 oranında düşürüyor. Bu da enfarktüs ve felç tehlikesini yüzde 68 oranında azaltıyor, Amerika’da yürütülen bir araştırmada, düzenli olarak havuç tüketen kişilerin kolesterolünde önemli düşmeler olduğu, havuç yemeyi bırakan kişilerde ise kısa sürede kolesterolün eski düzeyine yükseldiği tespit edildi.


Diğer faydaları
Harvard Üniversitesi’nde havuç üzerine yapılan araştırmalarda elde edilen bulgular bununla bitmiyor tabii...

* Havuç hatırlama yeteneğimizi üst seviyeye çıkarıyor. Çünkü havuç beyin metabolizmasını canlandırıyor.

* Havuçtaki Beta-Karotin maddesinin gözleri, yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından koruyor. Mide ve bağırsak kanamalarını önlüyor, ülser şikayetlerini gideriyor.

* Kansızlığı gideriyor.

* Anne sütünü artırıyor.

* Yüz ve boyun kırışıklıklarının giderilmesinde yardımcı oluyor.

* Bağırsak gazlarını söktürüyor.

* Astım, bronşit ve ses kısıklığında göğsü yumuşatıyor, rahatlık veriyor.

* Kansızlığı gideriyor.

* Aybaşı halinin muntazam ve ağrısız olmasını sağlıyor.

* İştah açıyor.

* Diş etlerini kuvvetlendiriyor.


Yaban havucu da tansiyonun ilacı
Yaban havucu olarak da bilinen karakavzanın, içeriğinde bol miktarda bulunan magnezyum ve kalsiyumla kan basıncını dengeleyerek yüksek tansiyonu düşürdüğü ortaya çıktı. Yaban havucunun haşlandıktan sonra patates püresi gibi ezilerek zeytinyağı ile yenilebileceğini belirten beslenme uzmanları, normal havucun kullanıldığı tüm yemeklerde bu faydalı sebzenin kullanılabileceğini söylüyorlar. Bazı yüksek tansiyon hastalarında tansiyon düşürücü ilaçların fazla etkili olmadığı biliniyor. Uzmanlar, bu durumda yüksek tansiyonun beslenme yoluyla kontrol altına alınabileceğini, bu konuda yaban havucundan istifade edilebileceğini belirtiyorlar.


Mutlaka yağ ile birlikte tüketin
Havuç, bol miktarda A vitamini içerdiğinden dolayı gözler için faydalıdır. Ancak, burada bilmemiz gereken nokta A vitamininin yağda çözünen bir vitamin olmasıdır. Bu sebeple içindeki vitamini vücudun tam olarak alabilmesi için havuç rendesini veya havuç suyunu tüketirken mutlaka üzerine birkaç damla sıvı yağ damlatmanız gerekir. Damlatılan bu sıvı yağ havucun içerdiği A vitamininin büyük oranda vücudumuz tarafından emilmesini sağlıyacaktır. Avrupa’nın birçok yerinde taze meyve suyu satan dükkanlarda havuç suyu sipariş ettiğiniz zaman, “İçine sıvı yağ damlatalım mı?” diye sorulması bu yüzdendir.


Kokusu güzel, faydası çok FESLEĞEN
Yapraklarındaki nefis kokusu dolayısıyla evlerimizde süs bitkisi olarak kullanılan fesleğenin anavatanı Güney Asya ve Hindistan’dır. Boyu genellikle 20-30 santim civarındadır. Ak fesleğen, Hind fesleğeni, yabani fesleğen, yer fesleğeni gibi çeşitleri vardır. Tohumlarından yapılan çay sinirleri kuvvetlendirir ve teskin eder. Yapraklarından yapılan çay ise böbrek üşütmesi ve nezleye iyi gelir. Fesleğen çayının diğer faydaları da şunlardır: Öksürüğü keser. Hazımsızlığı giderir. Baş dönmesini durdurur. Zaafiyeti giderir. Arı sokmalarında faydalıdır. Ağız yaralarını tedavi eder. Fesleğenin yapraklarındaki güzel koku, sivrisinek ve tahtakurusu gibi haşereleri kaçırır.


Mide ve akciğer dostu KANTARON
Bütün dünyada, özellikle ılıman bölgelerde yaygın olan bir bitkidir. Kırmızı, sarı, mavi ve nâdiren beyaz çiçekli çeşitleri vardır. Hekimlikte sarı çiçekli olanı kullanılır. Kökü acıdır. Bu türüne “Büyük kantaron” da denir. Yaz aylarında toplanıp, kurutulur. Faydalarına gelince: Vücûdu kuvvetlendirir. Ateşi düşürür. İştah açar, hazmı kolaylaştırır. İshali keser. Nekahet devresini kısaltır. Nezle ve bronşite faydalıdır. Öksürüğü keser. Mide ağrılarını dindirir. Yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Astım, mide ülseri, midede asit fazlalığı, akciğer hastalıkları, damar sertliği ve sinir iltihaplarında da faydalıdır


Cilt temizliği için taze maya
Yüzünüzde hatta sırtınızda oluşan siyah noktalar ve sivilceler canınızı mı sıkıyor? Bir parça taze maya ile bu sıkıntılarınızdan kurtulabilirsiniz. Mayayı bir tas sıcak suya koyup eritin ve kabarmaya bırakın. Kabardıktan sonra elde ettiğiniz karışımı yüzünüzde ve sırtınızdaki problemli bölgelere sürün. Cildinizin bu karışımı iyice çekmesi için 20-30 dakika bekledikten sonra ılık suyla yıkayın.


Terleyen ayaklara meyve sirkesi
Terleyen ayaklarınız için çözüm: Meyve sirkeli, ılık bir ayak banyosu. Ayaklarınızı, içine birkaç kaşık meyve sirkesi damlattığınız ılık suda 15 dakika bekletin. Ayaklarınızın rahatladığını ve terleme probleminin azaldığını göreceksiniz. (25 Mart 2008)

 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.