Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Çocuklar düşe kalka büyürler

Çocuklarda korku

Çocuklarda uyum ve davranış problemi

Çocukları evde korumak için

Çocukları kazalara karşı korumak

Çocukları sıcaktan korumak

Çocuklarımıza yaptığımız üç büyük hatalı davranış

Çölyak hastalığı nedir

D Vitamini vermeyi unutmayalım

Demir eksikliği ve fazlalığı hakkında

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) nedir

Dil gelişimi ve destek önerileri

Diş bakımı hakkında pratik bilgiler

Diş çürüğü olmayan çocuk var mı?

Diş hakkında her şey

Dişlerde renkleşmeler

Doğumsal kalça çıkışı önlenebilir mi?

Domuz Gribi hakkında soru ve cevaplar

Dondurma sevmeyen var mı?

Duygusal zeka nedir, ne kazandırır


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Dişlerde renkleşmeler

Tıpkı çocuklarda veya erişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de henüz yeni sürmüş süt dişlerinde renkleşmeler görülebilir. Bunun en önemli sebebi “bakteri plağı”dır. Eğer bebeğinizin dişlerinde sarımtırak veya portakal rengi tarzında bir görüntü oluşmaya başlarsa; bu bakteri plağının bebeğinizin dişlerine yapıştığının bir işaretidir.

Bakteri plağı oldukça yapışkan ve içerisinde; adından da anlaşılacağı üzere bakteri kolonileri ihtiva eden kompleks bir oluşumdur. Bebeklerde ve çocuklarda diş fırçalamanın ihmal edildiği durumlarda 24 saat içerisinde oluşur ve hızlı bir şekilde olgunlaşarak dişler üzerinde kalıcı hasarlar bırakabilir. Bakteri plağı bebeklerde ve çocuklarda diş çürükleri ve dişeti problemlerinden birinci derece sorumlu bir oluşumdur.

Böyle bir görüntüyü bebeğinizin ağzında gördüğünüz anda mutlaka bebekler için üretilmiş olan yumuşak kıllı bir fırça ile dişlerini temizleyin. Eğer bakteri plağını dişlerin üzerinden uzaklaştırmakta zorlanıyorsanız o zaman çok az çocuk diş macunu kullanarak plağı kaldırmaya çalışınız. Tüm bu çabalara rağmen dişler üzerindeki lekeler uzaklaşmıyorsa mutlaka çocuk diş hekiminize başvurunuz. Unutmayın ki diş çürüklerinin bebeklerde ilk görüntüsü de beyaz/sarımtırak bir karakter sergilemektedir.

Eğer bebeğinizin dişlerinde siyah renkleşmeler gözlemlerseniz; bu siyah lekeleri hemen diş çürükleri olarak değerlendirmeyin. Genellikle bebeğiniz için kullanmış olduğunuz demir preparatları veya multivitamin damlaları dişlerin üzerinde geçici siyah lekeler bırakabilir. Dişlerin düzenli fırçalanması ile bu lekelerin hiç oluşmamasını veya çok az oluşmasını sağlayabilirsiniz.

Birçok anne-babanın belirttiği “bebeğimizin dişleri kullandığı antibiyotikten sarardı” yakınmalarını da biraz açıklayalım. Günümüzde kullanılan antibiyotikler birçok araştırma ve geliştirme aşamalarından sonra insanların kullanımına sunuluyor. Şu anda doktorunuzun yazacağı hiçbir antibiyotik dişleri renkleştirmez. Fakat bebeğinizin dişlerini hasta olduğu dönemde fırçalamazsanız yediği içtiği besinler gibi antibiyotik de onun dişlerine bakteri plağı olarak yapışır ve geçici renkleşmeler yapabilir.

Süt dişlerinde görülen bir diğer renkleşme de travmalara bağlı görülenlerdir.

Bebeğiniz özellikle yeni yürümeye başladığında biraz merak biraz da kaza sonucu mutlaka düşer. Bazen bu düşmeler onları ağlatmayacak kadar basit olabilirken, bazen de ciddi sorunlar çıkarabilir. Eğer dişlerinin üzerine düşerse; düşmenin şiddetine bağlı olarak dişler canlılıklarını kaybedebilir ve dişlerin rengi mat grimsi bir hal alabilir.

Bahsettiğim tüm renkleşmeler dişlerin temizlenmesi ile uzaklaştırılabilen geçici renklenmelerdir. Bunlara ek olarak fazla fluor tüketilmesine bağlı ve doğumdan sonraki ilk aylarda yüksek ateşe bağlı enfeksiyonlar da diş renkleşmelerine sebep olabilir. (23 Eylül 2004)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.