Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Bebeğin ilk banyosu

Bebeğinizi mutlu etmenin yolları

Bebeğinizin ilk 2 yılı

Bebeğinizin uyku düzeni

Bebek bakımı hakkında her şey

Bebek beslenmesi ve organik tarım

Bebekle uyumak

Bebeklerde ağlama

Bebeklerde işitme kaybı belirtileri

Bebeklerde kolik tedavisi

Bebeklerde tiroit taraması mutlaka yapılmalıdır

Bebeklerde uyku düzeni

Besin zehirlenmesi nedir

Beslenme prensipleri

Biberon çürüğü nedir ve nasıl ortaya çıkar

Biberon mamasında olması gereken özellikler

Boğmaca

Bronşiolit nedir

Çizgi filmlere dikkat

Çocuğum yemek yemiyor


1 2 3 4 5 6 7 8

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Ani bebek ölümü

Ani bebek ölümü sendromu; bir yaşının altındaki bebeklerde görülen, klinik ve laboratuvar olarak nedeni bulunamayan ve otopside teşhis koyduracak anormal bir durumun tespit edilemediği bebek ölümlerini tanımlamaktadır. Ani bebek ölümü sendromunun en sık 2-4 aylık bebeklerde görüldüğü ve yaş ilerledikçe sıklığının azaldığı bilinmektedir. Risk faktörleri olarak hatırda tutulması gerekenler şöylece sayılabilir:

1- Bebeğin yüzüstü yatıyor olması.

2- Bebeğin yumuşak yüzeyde yatıyor olması.

3- Bebeğin ebeveynleri ile aynı yatakta yatıyor olması.

4- Annenin sigara içmesi.

5- Prematürelik ve düşük doğum ağırlığı.

6- Bebeği çok giydirme veya odayı çok ısıtma sonucu aşın ısınma.

7- Erkek cinsiyet.


Bu konuda alınabilecek tedbirleri şöyle sıralayabiliriz:

1- Bebek uykuda yan yatırılmalıdır. Aileler bebekleri uyurken sırtüstü veya tercihen yan yatırmalıdır. Bebek uyanıkken ve ebeveynleri yanındayken yüzüstü yatırılabilir. Bu şekilde bebeğin omuzları kuvvetlenir ve baş arkasında sürekli yatmaya bağlı düzleşme olması önlenebilir.

2- Bebek sert yatakta yatırılmalıdır. Normal şartlarda, uyku sırasında bebeğin yüzü yumuşak bir yüzeyle örtüldüğünde bebeğin oksijensiz kalması sonucu uyanması ve başını çevirerek düzenli nefes almayı sürdürmesi beklenir. Ancak bazı bebeklerde bu durum gerçekleşmez ve sonuçta istenmeyen durumlar görülebilir. Bebekleri yumuşak yatak, su yatağı, yastık, yorgan veya kuzu postu gibi yüzeylere yatırmak çok yanlıştır. Bebek battaniye ile örtülecekse, gece battaniyenin bebeğin yüzünü kapamasını önlemek için, battaniye göğüs seviyesine kadar gelmeli ve uçları çarşafla birlikte yatağın altına doğru kıvrılması gerekir.

3-Bebeğin ebeveynleri ile aynı yatakta yatıyor olması risk oluşturduğundan, aynı odada ikinci bir yatakta yatırılmalıdır.

4- Annenin sigara içmemesi gereklidir. Ani bebek ölümü sendromu ile ilgili yapılan tüm araştırmalar, hamilelikte ve doğum sonrasında sigara kullanımının riski artırdığını açıkça ortaya koymaktadır.

5- Prematüre ve düşük doğum ağırlığı olan bebeklerde Apne monitörleri kullanılabilir Bebek ne kadar erken doğduysa ve ne kadar küçükse risk o kadar fazladır. Bazı prematürelerde solunum duraklaması (apne) ve kalp hızında yavaşlama (bradikardi) olabilir. Bu bebekler eve taburcu edilirken apne monitörü verilmesi uygundur.

6- Aşırı ısınmanın önlenmesi gereklidir. Ani bebek ölümü sendromu kış aylarında daha sık görülür. Özellikle yüzüstü yatan, çok giydirilen ve battaniye ile örtülen bebeklerde riskin artabileceği unutulmamalıdır.
Ani bebek ölümü sendromu, nedenleri halen tam anlaşılamamış bir klinik durumdur. Ancak alınabilecek bazı basit tedbirler ile riskin azaltılabileceği açıktır. (20 Temmuz 2006)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.