Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Kavun, karpuz ve doğal maskeler

Kayışkıran otunu bilir misiniz?

Keçiboynuzu deyip geçmeyin

Kemik erimesi erkekleri de vuruyor

Kemik erimesine kalsiyum kalkanı

Kepekli ekmek kanser düşmanı

Kestane kebap ve yüksek tansiyon

Keten tohumu şifa kaynağıdır

Kırışıklıklar ve prostat

Kırmızı biberin faydaları ve Alzheimer

Kış günlerinde gerekli şifalı bitkiler

Kış meyveleri direnci artırıyor

Kış meyvelerinin sarı sultanı Ayva

Kirazın faydaları

Kireçlenmeye dikkat

Kolestrol tehdidi

Kolestrol ve cildi soğuktan korumak

Kolestrolün ilacı ceviz

Kurtuluş kabak çekirdeğinde

Kuru fasulye, kalp ve damarların dostu


1 2 3 4 5 6 7 8 9

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Soğuk günlerin sıcak ilacı Adaçayı

Bu soğuk günlerde, hem içinizi ısıtacak, hem de sağlığınıza sağlık katacak bir içecek arıyorsanız, hiç tereddüt etmeden size şu tavsiyede bulunabiliriz; kış aylarında bol bol adaçayı için... Mükemmel bir antiseptik, yani “mikrop kırıcı” olan adaçayı, vücutta tam anlamıyla bir antibiyotik gibi görev yapar. Bu özelliği dolayısıyla Birinci Dünya Savaşı sırasında, ilaç bulunamadığı için yaralı askerlere, kaynatılmış adaçayının suyu ile pansuman yapıldığı bilinmektedir.

Son derece sağlıklı
Kızılderililer tarafından da “kutsal bitki” olarak kabul edilen adaçayı, sıkça içildiğinde tüm bedeni güçlendirir ve kalp krizi tehlikesini azaltır. Özellikle gece terlemelerinde, yardımcı olabilecek en önemli bitkidir. (Bu konuda lavanta çiçeği de çok etkilidir.) Adaçayının kan temizleyici etkisi vardır. Solunum organlarını ve mideyi balgamsı salgılardan temizler, iştah açıcıdır. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını giderir, mide bulantısını keser. Nezle ve boğaz ağrılarına iyi gelir. Doğal östrojen içerdiği için, menopoz dönemindeki hanımların bol bol adaçayı içmesi tavsiye edilir. Astım hastaları için son derece yararlıdır. Kramp çözücü etkisi sayesinde, ishalde de çok rahatlatıcıdır. Adaçayı ile gargara yapmak, bademcik iltihabı, boğaz hastalıkları, diş iltihaplanmaları, yutak ve ağız boşluğu iltihaplanmalarında son derece yararlıdır. Zayıf ve güçsüz çocuklara balla tatlandırarak adaçayı içirilirse, hem hastalıklardan korunacaklar, hem de gelişmelere daha sağlıklı olacaktır.

Menopoz terlemelerine çözüm
Bol miktarda doğal östrojen içeren adaçayı, özellikle hanımların menopoz döneminde ateş basması ve gece terlemeleri gibi şikayetlerini azaltma konusunda oldukça etkilidir. Adaçayını hazırlarken; bir su bardağı sıcak suya bir tatlı kaşığı adaçayı yaprağı atıp 5-10 dakika demleyin. Aynı şekilde hazırlayıp her gün 2-3 bardak içebilirsiniz. Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

Gargara için kullanırken
2-3 tatlı kaşığı kurutulmuş adaçayı yaprağı, 2 bardak soğuk suya eklenir ve ateşe konur. Kaynamaya başlayınca ocaktan indirilir ve üstü kapalı olarak 15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3-5 kere gargaralar yapılır. Yapılan gargaraların en az 2-3 dakika sürmesi gerekir. Kaynama sırasında adaçayının yanına bir parça kekik eklenirse etkisi daha fazla olur.

Adaçayından verem ilacı yapıldı
Konularında uzman üç bilim adamı; İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Prof. Dr. Gülaçtı Topçu, Türkiye Bilimler Akademisi şeref üyesi Prof. Dr. Ayhan Ulubelen ve Mikrobiyolog Prof. Dr. Candan Bozok Johannson, geçtiğimiz yıllarda adaçayı konusunda uzun süren ortak bir çalışma yürütmüşlerdi. TÜBİTAK’ta yapılan araştırma kapsamında, yarısı sadece ülkemize özgü olmak üzere 90 türü bulunan adaçayının 50 türü incelemeye alınmıştı. Sonuçta bazı adaçayı türlerinin verem mikrobuna karşı yüksek oranda etkili olduğu belirlenmiş ve ilaç üretimi gerçekleştirilmişti. Bu araştırma, dünyanın saygın bilim dergilerinden “J. Natural Products”ta da yayınlanmış, ayrıca Türk Patent Ofisi’nde “00879” sıra numarasıyla patentlenmişti. İlacın halen kullanılan Streptomycin, Rifampicin, Kanamycin, Isonikotinikasit Hidrazid, Ethambutol, Ethionamide gibi verem ilaçlarından daha etkili olduğu da açıklanmıştı.

Öksürük ve balgam için
* Bir tutam gül hatmi kökü, bir çorba kaşığı anason, bir çorba kaşığı adaçayı, 50 gram meyan kökü, iki tutam çam yaprağı karıştırılır. Ufalanıncaya kadar bir havanda dövülüp bir kavanoza konur. Günde 3 defa (sabah, öğle, akşam) bu karışımdan 2 tatlı kaşığı bir su bardağı kaynak suyun içine konup 15-20 dakika süreyle demlenir. Sonra süzülerek ılık ılık içilir.

* İdrar yollarıyla ilgili bu şikayetlerde; bir demliğin içine 3 su bardağı su koyun. İçine bir tutam adaçayı, bir tutam kuru papatya, bir tatlı kaşığı kekik ve bir çay kaşığı anason katarak 15 dakika kadar kaynatın. Sabah, öğlen ve akşam 2’şer çay bardağı balla tatlandırarak için.

Saçlarınız için harika bir doğal şampuan
Papatya ve adaçayı, cilt sağlığı konusunda çok etkili bitkileridir. Papatya antiderzik etkisiyle özellikle hassas ciltlere iyi gelir. Saç köklerini güçlendirir, dökülmesini önler, saç derisini derinlemesine temizler, köklerine kadar nüfuz ederek saçı canlandırır. Adaçayı ise yağlı saçların fazla yağını alıp, deriyi temizler, ölü hücreleri yok eder, saç derisini canlandırır, sıkıştırır, saç dökülmesini önler, derinlemesine temizlik sağlar. Bu iki bitkinin bir arada kullanılması çok faydalıdır.

8 bardak kaynatılmış suya birer avuç adaçayı ve papatya konur, üstü kapalı olarak 5 dakika kaynatılır. 30 dakika demlenir, süzülür. İşte her banyodan sonra saçlarınız için çok besleyici ve etkili bir tonik. Yıkanmış temiz saçlar ve saç dipleri bu tonik ile ovularak çalkalanır, soğuk olarak kullanılması daha etkilidir. Saçlar bu bitki suları ile beslenir, güçlenir. Daha sonra duru su kullanılmaz.

Alzheimer ve unutkanlığa karşı etkili
Şifalı bitkilerle ilgili en eski metinleri inceleyen Britanyalı bilim adamları, adaçayının hafıza üzerinde etkili olduğu sonucuna vardı. Britanya’nın Newcastle ve Northumbria üniversitelerinde yürütülen araştırma için 44 denek seçildi. Deneklerin bir kısmına adaçayı yağı, bir kısmına da etkisiz maddeler içeren tabletler verildi. Daha sonra yapılan kelime hatırlama testlerinde adaçayı tableti alanların çok daha başarılı olduğu görüldü. (17 Şubat 2008)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.