Mide şişkinliği ve bulantı
İstanbul’dan telefonla arayan bayan okuyucumuz, uzun süredir mide şişkinliğinden şikayetçi olduğunu ve bir türlü çaresini bulamadığını belirterek, bizden rahatsızlığın tedavisine yardımcı olacak formüller yazmamızı istiyor. Buna benzer diğer şikayetlere de cevap olması amacıyla okuyucumuzun isteğini yerine getiriyoruz.
Mide şişkinliği, çoğunlukla; çabuk yemek yiyenlerde, sinir veyâ sindirim sistemi bozuk olanlarda görülen bir durumdur. Midede, aşırı derecede gaz (yel) ve midenin üst kısmında şişkinlik vardır. Hasta, sık sık geğirir. Sebebi; midedeki salgı bezlerinin yeteri kadar çalışamaması, asit fazlalığı veya yemeklerin yeteri kadar çiğnenmeden yenmesidir.
Tedaviye başlamadan önce, ağızdaki eksik dişler tamamlattırılmalı, çürük dişler de tedavi ettirilmeli, yemekleri, yavaş yeme alışkanlığı kazanılmalıdır.
Ayrıca, aşağıdaki reçeteler de tedaviye yardımcı olacaktır:
* 1 çorba kaşığı saf zeytinyağına; 2 çorba kaşığı limon suyu konur. İyice karıştırıldıktan sonra içilir. Bu işlem, her sabah kahvaltıda tekrarlanırsa mide şişkinliği azalacaktır.
* 1 çay bardağı sıcak suya; 1 kahve kaşığı nane konur. 5 dakika bekletildikten sonra süzülür. Suyuna, 1 kahve kaşığı toz şeker katılarak, yemekten sonra içilir.
* 1 su bardağı sıcak suya; 1 tane enginar yaprağı konur. 5 dakika bekletildikten sonra süzülür. Yemekten sonra içilir.
* 5-6 bardak suya; 1 çorba kaşığı kişniş konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer çay bardağı içilir.
* 4 bardak suya, 3 tutam mercanköşk konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Yemeklerden sonra, birer kahve fincanı içilir.
* 4 bardak suya; 5 gram havlıcan konur. 15 dakika kaynatılıp, süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı tatlandırılarak içilir.
* 1 çay bardağı sıcak suya; 3-4 tane papatya konur. 5 dakika bekletildikten sonra süzülür, içine biraz toz şeker konup içilir. Bu işlem, gaz ağrısı olduğu zaman yapılır.
* 1 çay bardağı sıcak suya; yarım kahve kaşığı anason konur, 5 dakika bekletildikten sonra süzülüp, içilir.
AYRICA; çiğ lahana, veya havuç yemek, yemeklerin üzerine kimyon serptikten sonra yemek faydalıdır.
Bulantıya nane-limon Midede duyulan ve insana kusacak gibi bir duygu veren hâle bulantı diyoruz. Sebepleri ise çok çeşitlidir. Yemeklerin Mide ve Bağırsaklarda gereği gibi hazmedilememiş olması, mide, bağırsak, safra kesesi, karınzarı veyâ böbreklerde iltihaplanma, mikroplu hastalıklar, sigara tiryakiliği, alkol tüketimi veya sinir bozukluğu mide bulantısına sebep olabilir. 1-2 gün içinde geçmezse, doktora başvurmak gerekir. Mide ve bağırsak bozukluklarından kaynaklanan mide bulantılarının tedavisinde aşağıdaki reçeteler yardımcı olabilir.
* 4 bardak suya; 1 çorba kaşığı nane ve orta boyda bir limonun kabukları konup, 10 dakika kaynatılır. Süzüldükten sonra 1 çay bardağı içilir.
* 1 çay bardağı suya; 1 çorba kaşığı limonsuyu ve 1 kahve kaşığı karbonat konur. Karıştırıldıktan sonra içilir.
* 1 tane tavşankulağı kökü; iyice ezildikten sonra üzerine, 1 tatlı kaşığı bal konup, yenir.
* 1 kahve kaşığı sumak ile 1 kahve kaşığı kimyon karıştırılır. Tamamı, bir bardak su ile içilir.
* 4 bardak suya; 2 tutam ebegümeci konur. Kaynatıldıktan sonra 10 dakika bekletilip, süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir.
Kilo vermek de almak da zor Birçok kişi fazla kilolarından kurtulabilmek amacıyla amansız bir gayret içine girerken bazı okuyucularımız da zayıflıklarından şikayet ederek, kilo almak için ne yapmaları gerektiğini soruyorlar. Bunlardan biri de Elazığ’dan mektup yazan Cevat Bayır isimli okuyucumuz. 24 yaşındaki genç okuyucumuz, boyunun 1.81 metre, kilosunun ise 62 olduğunu belirterek, “Nasıl kilo alabilirim” diye soruyor.
Eğer genç okuyucumuzun bir rahatsızlığı yoksa, kilo alabilmesi için düzenli yaşamasını, yemek ve uyku saatlerine dikkat etmesini, hamur işi ve tatlı gibi şekerli ve karbonhidratlı yiyecekleri bol bol yemesini tavsiye ederiz.
Ayrıca aşağıdaki formüller de kilo almasına yardımcı olacaktır:
* 2 su bardağı inek sütüne; 1 çorba kaşığı dövülmüş tatlı badem konur. Kaynatıldıktan sonra, üzerine 1 kahve fincanı üzüm pekmezi ilave edilir. Yarısı sabah, yarısı da akşam içilir.
* 2 bardak suya, 1 çorba kaşığı keten tohumu konur. Kaynatıldıktan sonra süzülür. Suyuna, 2 çorba kaşığı süzme bal karıştırılır. Yemeklerden önce, birer çay bardağı içilir.
* 5 tane kuru incirin içleri açılır. Her birinin içine birer çay kaşığı anason konur. Hepsi birden, sabah aç karna yenir.
* 1 su bardağı süzme bala; 1 tatlı kaşığı toz zencefil ve 1 tatlı kaşığı turp tohumu konur. Kaynatıldıktan sonra, 2 eşit parçaya bölünür. Bir parçası birinci gün, diğeri ertesi gün yenir.
* Her gün; 1 tabak pirinç lapası; üzerine 3 çorba kaşığı bal konup yenir.
* Ayrıca; bol bol hamur işleri, tatlılar, buğday ekmeği, incir, taze üzüm, iç bakla, paça çorbası, yumurta, meyve ezmeleri, püre, bol yeşillik, mercimek, fasulye, dolma, sütlaç, ıspanak, pilav, balla karıştırılmış muz yenir; keçi sütü veya taze sıkılmış meyve suları içilir.
* Yemeklerin, her gün aynı saatlerde, düzenli olarak yenmesi de çok faydalıdır. (11 Haziran 2002)
|