Ana Sayfa Yap   |   Favorilere Ekle   |   
Arama:


Bütün Yazıları


Kavun, karpuz ve doğal maskeler

Kayışkıran otunu bilir misiniz?

Keçiboynuzu deyip geçmeyin

Kemik erimesi erkekleri de vuruyor

Kemik erimesine kalsiyum kalkanı

Kepekli ekmek kanser düşmanı

Kestane kebap ve yüksek tansiyon

Keten tohumu şifa kaynağıdır

Kırışıklıklar ve prostat

Kırmızı biberin faydaları ve Alzheimer

Kış günlerinde gerekli şifalı bitkiler

Kış meyveleri direnci artırıyor

Kış meyvelerinin sarı sultanı Ayva

Kirazın faydaları

Kireçlenmeye dikkat

Kolestrol tehdidi

Kolestrol ve cildi soğuktan korumak

Kolestrolün ilacı ceviz

Kurtuluş kabak çekirdeğinde

Kuru fasulye, kalp ve damarların dostu


1 2 3 4 5 6 7 8 9

 
Yazı boyutunu büyütmek için      Yazıcı için

Limonun faydaları

Vücudu hastalıklara karşı dirençli tutmanın en kolay yolu C vitamini yönünden son derece zengin olan limon yemektir.

Havaların son derece istikrarsız olduğu günler geldi çattı. Sabahın üşüten ayazı, akşam üzeri insanı terleten bir sıcaklığa dönüşüveriyor. Ya da içimizi ısıtan sabah güneşinin yerini, öğleden sonra paltoları, pardösüleri aratan bir ayaz alabiliyor. Bu sebeple birçok kişi tedbirsiz yakalanıyor ve kâh terliyor, kâh üşütüyor.

Havanın bu istikrarsızlığına karşı tedbirli davranmak en iyisi. Ancak çoğu zaman bu mümkün olmuyor. O halde ne yapmak lâzım... Vücudu bu olumsuzluklardan en az etkilenecek direnç noktasında tutmak lazım. Bunu sağlayacak en iyi gıda maddelerinden biri de, hiçbir zaman elimizin altından eksik olmayan limondur.
Halk arasında çok sık kullanılan “çaya çorbaya limon” tekerlemesi bu harika meyvenin hayatımızdaki önemini ve vazgeçilmezliğini de ifade etmektedir. Çorbalarımıza, salatalarımıza, yemeklerimize hatta soğuk ve sıcak içeceklerimize ayrı bir lezzet katan limon; vücudumuz için de, özellikle soğuk algınlığı ve gripal enfeksiyonlara karşı güçlü bir silahtır.

Bol miktarda C vitamini içeren limon, ayrıca şeker, sitrik asit, müsilaj ve tuz açısından da zengindir.
Limon, içerdiği pektin sebebiyle ishalde düzelme sağlayabilir. Ağız kokularını giderir. Limon suyu, yorgunluk giderici, ferahlık verici, içerdiği C vitamini sebebiyle gripal enfeksiyonlara karşı dayanıklılık sağlayıcı etkilere sahiptir. Vücuda sağladığı dirençle, bu hastalığın çabuk atlatılmasını sağlar. Ayrıca, haricen antiseptik (mikrop öldürücü) etkili olduğundan, bilhassa gargara halinde bademcik iltihaplarında uygulanan faydalı bir ilaçtır. Bir büyük fincan suya yarım limon sıkılarak bununla gargara yapılabilir. Limon suyu ve kabuğunda bulunan C vitamini kemikleri, bağ dokuları, damarları ve diş etlerini kuvvetlendirir. Damar sertliğini önlediği bilinmektedir. C vitamini eksikliği sebebiyle olan skorbit hastalığında fayda sağlar. 7 gr. limon kabuğu 1 litre suda kaynatılır ve günde 3-4 bardak içilir. Deri yaralanmalarında onarıma yardım ettiği için bilhassa yanıklarda iyileşmeyi destekler.

Kabukları bile faydalı
Limon kabuğu iştah açar, hazmı kolaylaştırır, ferahlatır. Kabuklarından elde edilen esans ise hem uyarıcı, hem de insanın içini ferahlatan güzel bir koku verir.

Gelelim limonun diğer faydalarına:

- Ateşi ve tansiyonu düşürür.
- Kanı temizler.
- Susuzluğu giderir.
- Kalbi kuvvetlendirir.
- Romatizmada faydalıdır.
- Mide, bağırsak ve idrar yollarındaki mikropları öldürür.
- Gıda zehirlenmesini önler.
- İdrar söktürür.
- Böbrek ve mesanedeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur.
- Yüzdeki sivilceleri geçirir.
- Cildin güzelleşmesini sağlar.
- Karaciğer hastalıklarında faydalıdır.
- İshali keser, kansızlığı önler.
- Bazı kadınlarda meydana gelen aşırı kanamaları düzenler.
- Baş ve vücut ağrılarını azaltır.


Saçlarınız için yumurtalı şampuan
Havaların çok değişkenlik gösterdiği şu günlerde saçların bakımı büyük önem taşıyor.
Bunun için evde kolayca hazırlayabileceğiniz şampuanlar kullanabilirsiniz. İşte size her türlü saç için uygulanabilecek basit bir formül:
İki yumurtayı, bir çorba kaşığı zeytinyağı, bir çorba kaşığı gliserin ve bir çorba kaşığı elma sirkesiyle karıştırın. Saçlarınızı bir kere şampuanladıktan sonra karışımı uygulayın. 20 dakika bekletip, iyice durulayın.


Karadeniz’de yeni bir şifa bitkisi: Likarpa
Rize’nin İkizdere ilçesinde yetişen likarpa bitkisi, şifa kaynağı oluyor. İlçenin ormanlık alanlarında yetişen bitkinin zakkuma benzeyen yaprakları çay gibi demlenerek içilirken, meyvesi de marmelat ve reçel yapımında kullanılıyor. Likarpanın özellikle solunum yolları rahatsızlıkları olanlar tarafından sıkça arandığını belirten vatandaşlar, bu şifalı bitkiye sahip çıkılmasını ve gerekirse kuşburnu gibi bir sanayi bitkisi olarak değerlendirilmesini istiyorlar.

Ot deyip geçme

Keçiboynuzu
Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz havzasında yetişen, kışın yaprak dökmeyen bir ağaç ve onun meyvesidir. Keçiboynuzunun çiçekleri yeşilimtıraktır. Meyvesi 10-20 santimetre boyunda, yassı, etli, açılmayan ve koyu renklidir. Terkibinde yağ, sakkaroz, glikoz, selüloz ve azotlu bileşikler vardır. Çiğ yendiği gibi reçeli de yapılır.

Keçiboynuzunun faydalarına gelince:
Mide ve bağırsak hastalıklarında faydalıdır.
Göğsü yumuşatır, balgam söker ve bronşları boşaltır, ishali keser, sigara tiryakileri için faydalıdır.

Kazayağı
Kazayağı, Kuzey Amerika’nın doğu bölgelerinde ve Akdeniz bölgesinde yetişen kokulu, otsu bir bitkidir. Toprak üstündeki kısımlarından su buharı distilasyonu ile elde edilen uçucu yağa “kazayağı esansı” denir. Kazayağı, bağırsak solucanlarını düşürmekte faydalıdır. (24 Ekim 1999)
 

Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orjinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan, herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.